Salariile bugetarilor cresc cu 5%

Salariile bugetarilor cresc cu 5%Premierul Emil Boc a spus ca proiectul de buget a fost adoptat in sedinta de ieri a Executivului, dar a precizat ca urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii cu sindicatele la inceputul saptamanii viitoare si ca, daca apar modificari, proiectul va fi rediscutat intr-o noua sedinta de Guvern.

Boc a declarat ca salariile bugetarilor si pensiile vor creste cu 5% in 2009, cat reprezinta si rata inflatiei, iar majorarea va avea loc in doua transe: aprilie si octombrie.

Primul-ministru a mai spus ca in acest an nu vor fi acordate prime bugetarilor si nu vor fi platite orele suplimentare.

Veniturile din resurse interne, luate in considerare la fundamentarea bugetului, reprezinta 31,63% din PIB, fondurile de preaderare reprezinta 0,79%, cele de postaderare sunt de 0,88%, la care se adauga deficitul bugetar de 2% din PIB, a declarat la finalul sedintei de ieri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Acestea conduc la total resurse de 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro", a spus el.

Din cele 51,16 miliarde de euro, circa 10 miliarde (7% din PIB) vor fi alocate pentru investitii. In ceea ce priveste cheltuielile obligatorii (asistenta sociala, pensii, contributii la bugetul UE), Romania va trebui sa achite 18,7 miliarde de euro. "Celelalte cheltuieli care raman pentru administrare sunt de 22,4 miliarde", a spus el.

Cum va ajuta statul bancile CEC Bank si Eximbank

CAS-ul, majorat cu 3,3 puncte procentuale

CAS-ul, majorat cu 3,3 puncte procentualeContributiile de asigurari sociale vor fi majorate cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008, a anuntat ministrul Finantelor, potrivit NewsIn.

Decizia vine in contextul in care bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei.

In acest an, dezechilibrul s-ar putea adanci si mai mult, analistii grupului Citi estimand, recent, ca deficitul bugetului de pensii va ajunge la 2% din PIB in 2009.

Guvernul a redus de mai multe ori contributiile sociale platite de angajati si angajatori in ultimii ani, in scopul reducerii costurilor salariale si descurajarii muncii fara forme legale.

Ministrul a anuntat si o devansare a majorari accizelor pentru tutun si alcool, fara a oferi date suplimentare.

In ceea ce priveste majorarea impozitelor pentru produsele de lux, el a declarat ca acestea vor fi definite prin noul Cod Fiscal.

Profitul reinvestit nu va mai fi impozitat incepand cu 2010

Profitul reinvestit nu va mai fi impozitat incepand cu 2010Gheorghe Pogea a declarat ca masura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusa in noul Cod Fiscal, va fi aplicata incepand cu 2010.

El a declarat ca Guvernul va rescrie Codul Fiscal intr-o forma simplificata pana la 31 martie 2009.

"Masurile luate trebuie aplicate dupa o perioada de sase luni", a declarat Pogea.

Lefurilor profesorilor, marite in functie de performante

Lefurilor profesorilor, marite in functie de performanteMinistrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca bugetul invatamantului pe 2009 va fi de 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii, precizand ca, in privinta majorarilor salariale, acestea vor fi legate de "criteriile de performanta".

"Am respectat legea. Avem un buget, impreuna cu veniturile proprii, de 6% din Produsul Intern Brut. (...) Referitor la majorarile salariale, va trebui sa gasim o formula si sa legam criteriile de performanta de bugetul Educatiei, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie sa tinem seama ca suntem intr-un an de criza si capitolul de Investitii este dimensionat asa cum se cuvine, nu numai pentru ca este an de criza, dar pentru ca sistemul chiar are nevoie in continuare de foarte multe investitii", a declarat Andronescu, la Realitatea TV.

Andronescu a declarat, potrivit NewsIn, ca odata primit bugetul de 6% din PIB pentru invatamant crede ca va putea trece la aplicarea legii 221/2008 privind majorarile salariale, dar ca va tine cont de o diferentiere a lefurilor in functie de performante.

"Odata ce voi primi confirmarea finala pentru cei 6% din PIB, sunt optimista si in ceea ce priveste realizarea majorarilor salariale. Vom incepe la minister discutiile cu reprezentantii sindicatelor si vom discuta despre ce fonduri bugetare vom aloca majorarilor salariale si mai ales despre aplicarea unor criterii de diferentiere a acestora. Sunt convinsa ca vom cadea de acord asupra bugetului de salarii si asupra cresterilor, mai ales ca am semnat cu sindicatele un pact in care acestia se angajeaza sa sustina cresterea performantei in invatamant, pentru care salarizarea diferentiata este un factor principal", a precizat ministrul Educatiei.

La randul lor, sindicalistii asteapta intalnirile ulterioare de la minister, pentru detalierea cresterilor salariale.

"Majorarile salariale se pot aplica din bugetul de 6%. Inca nu am stabilit cand ne vom intalni cu ministrul Ecaterina Andronescu pentru discutii. Premierul a vorbit de o crestere salariala de 5% in prima faza, mai ramane de vazut cum se poate ajunge la procentul final de 33%. Ma gandesc ca se poate aplica majorarea din veniturile proprii ale ministerului", a spus liderul Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, care s-a aratat increzator in privinta comunicarii cu reprezentantii ministerului.

1 mld. de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale

1 mld. de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunaleGuvernul va aloca in acest an 1 miliard de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale, din suma totala de 10 miliarde euro destinata constructiei de drumuri, autostrazi si investitii in lucrari de canalizare, a declarat Dan Nica.

"Pentru compensatii la incalzirea cu lemne si carbune vor fi alocate 183 milioane lei, pentru compensarea diferentei de pret pentru combustibil - 480 de milioane de lei, pentru lucrari de apa si canalizare - 470 milioane lei, iar pentru pentru retehnologizarea centralelor termice - 70 milioane lei. Aproape 1.150 de localitati vor fi prinse in program de investitii prevazut in noul proiect de buget", a afirmat Nica.

Pensia sociala minima va fi de 350 de lei

Pensia sociala minima va fi de 350 de leiPremierul Emil Boc a declarat ca s-a decis ca pensia minima sa fie de 350 de lei si ca persoanele care nu primesc acum acesti bani vor lua de la 1 iunie diferenta pana la 300 de lei si de la 1 noiembrie vor primi restul de bani, astfel incat sa ajunga la 350 de lei.

Programul Rabla continua

Programul Rabla continuaProgramul Rabla - de inlocuire a parcului auto vechi - va continua in 2009, cand subventia pentru casarea masinilor vechi creste la 3.800 lei, iar numarul automobilelor incluse in acest program va fi extins la 60.000.

"Asa cum ne-am angajat, Programul Rabla merge mai departe. Am majorat prima de casare de la 3.000 lei la 3.800 lei si am extins numarul masinilor care pot fi inlocuite in acest an", a precizat premierul.

Suma totala alocata pentru realizarea programului in 2009 va fi de 228 milioane lei, iar romanii care detin masini mai vechi de 10 ani ce sunt in stare de functionare pot incepe sa depuna cereri pentru scoaterea din circulatie a acestora, incasarea primei de casare de 3.800 lei si contractarea unei masini noi.

In 2008, Guvernul a dat 91,4 milioane lei prin programul Rabla, reprezentand 76% din fondurile alocate pentru 2008. Anul trecut, guvernul alocase bani pentru scoaterea din circulatie a 40.000 de autovehicule mai vechi de 12 ani, dupa ce, in 2007, norma a fost de aproape 16.500 de masini.

Tariceanu critica bugetul Guvernului Boc

Tariceanu critica bugetul Guvernului BocPresedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca bugetul pe anul 2009 este unul care denota lipsa de viziune si strategie a Cabinetului Boc si este facut in incercarea de a diminua efectele politice ale incapacitatii de a onora promisiunile electorale.

Potrivit lui Tariceanu, concluzia care se poate trage din prezentarea facuta de premierul Emil Boc si de ministrul de finante Gheorghe Pogea este ca bugetul de stat pe 2009 "nu se bazeaza pe o viziune, pe o strategie sau pe o prioritate".

Presedintele PNL a explicat ca proiectul de buget incearca sa rezolve, intr-o perioada de criza, atat chestiunea investitiilor, cat si pe cea legata de protectia sociala, respectiv salarii si pensii, acestea din urma fiind posibile numai intr-o economie in crestere.

"Este regretabil ca de peste o luna se zbat fara rost sa gaseasca o formula, este doar incercarea de peticire", a sustinut fostul prim-ministru, in opinia caruia actualul Cabinet nu are curajul sa ia masuri pentru stimularea economiei. "Guvernul ar vrea sa fie si cu buzele unse si cu slanina in pod", a mai afirmat liderul opozitiei.

"Din prezentarea de azi nu rezulta nimic", a sustinut Tariceanu, care a explicat ca, in loc sa se genereze incredere in mediul de afaceri si in cel al cetatenilor, Guvernul propune "o solutie de minima rezistenta", in incercarea de a diminua impactul politic al imposibilitatii onorarii promisiunilor electorale.

Presedintele PNL a apreciat initiativa reducerii birocratiei, dar a subliniat ca acest deziderat al Guvernului nu se regaseste insa in realitate, deoarece prin unele HG s-au marit posturile in anumite ministere precum cel al Sanatatii, al Afacerilor externe, cel pentru IMM-uri.

Tariceanu a tinut sa reglementeze si situatia "grelei mosteniri" invocate de Cabinetul Boc.

El a explicat ca datoriile sub forma facturilor neachitate nu influenteaza bugetul pe 2009, deoarece ele sunt ale anului trecut.

"Sunt doua chestiuni complet separate. Bugetul este buget, ceea ce discuta ei ar fi o problema legata de plati, de trezorerie. Dansii fac o confuzie extrem de grava, care dovedeste incompetenta lor", a sustinut liderul opozitiei.

Presedintele PNL a mai adaugat si ca facturile statului nu trebuie platite cu prioritate "regilor asfaltului" sau apropiatilor lui Traian Basescu, ci doar pentru ceea ce a fost realizat in mod real.