4 / 9

Lefurilor profesorilor, marite in functie de performante

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca bugetul invatamantului pe 2009 va fi de 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii, precizand ca, in privinta majorarilor salariale, acestea vor fi legate de "criteriile de performanta".

"Am respectat legea. Avem un buget, impreuna cu veniturile proprii, de 6% din Produsul Intern Brut. (...) Referitor la majorarile salariale, va trebui sa gasim o formula si sa legam criteriile de performanta de bugetul Educatiei, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie sa tinem seama ca suntem intr-un an de criza si capitolul de Investitii este dimensionat asa cum se cuvine, nu numai pentru ca este an de criza, dar pentru ca sistemul chiar are nevoie in continuare de foarte multe investitii", a declarat Andronescu, la Realitatea TV.

Andronescu a declarat, potrivit NewsIn, ca odata primit bugetul de 6% din PIB pentru invatamant crede ca va putea trece la aplicarea legii 221/2008 privind majorarile salariale, dar ca va tine cont de o diferentiere a lefurilor in functie de performante.

"Odata ce voi primi confirmarea finala pentru cei 6% din PIB, sunt optimista si in ceea ce priveste realizarea majorarilor salariale. Vom incepe la minister discutiile cu reprezentantii sindicatelor si vom discuta despre ce fonduri bugetare vom aloca majorarilor salariale si mai ales despre aplicarea unor criterii de diferentiere a acestora. Sunt convinsa ca vom cadea de acord asupra bugetului de salarii si asupra cresterilor, mai ales ca am semnat cu sindicatele un pact in care acestia se angajeaza sa sustina cresterea performantei in invatamant, pentru care salarizarea diferentiata este un factor principal", a precizat ministrul Educatiei.

La randul lor, sindicalistii asteapta intalnirile ulterioare de la minister, pentru detalierea cresterilor salariale.

"Majorarile salariale se pot aplica din bugetul de 6%. Inca nu am stabilit cand ne vom intalni cu ministrul Ecaterina Andronescu pentru discutii. Premierul a vorbit de o crestere salariala de 5% in prima faza, mai ramane de vazut cum se poate ajunge la procentul final de 33%. Ma gandesc ca se poate aplica majorarea din veniturile proprii ale ministerului", a spus liderul Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, care s-a aratat increzator in privinta comunicarii cu reprezentantii ministerului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri