Mai bine decat alte state din zona

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a spus, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca Romania ia in calcul o crestere economica intre -1% si 1,5% pentru acest an, dar a subliniat ca situatia Romaniei este mai putin rea in comparatie cu a altor state din regiune.

Intrebat daca Romania poate inregistra recesiune in acest an, ministrul finantelor a raspuns: "Deocamdata nu este sigura aceasta varianta, insa este luata in calcul".

"Cred ca este posibil sa avem intre -1 si 1,5%, cu toate ca sunt state in zona care au si -3 sau -4%", a spus Pogea.

Discutiile cu expertii FMI si Comisia Europeana privind un acord de finantare vor continua pana se va ajunge la un acord, a mai spus ministrul.

O delegatie a FMI discuta la Bucuresti, incepand de miercuri, cu autoritatile de la Bucuresti despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.

Bugetul pe 2009 este fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, insa FMI se asteapta mai degraba la o recesiune.

La inceputul lui februarie, FMI a estimat, intr-un comunicat in care a prezentat concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.

FMI refuza sa avanseze cifre

FMI refuza sa avanseze cifreFondul Monetar International, aflat in discutii cu Romania asupra conditiilor unui imprumut pentru a ajuta tara sa faca fata crizei economice, a refuzat sa comenteze la ce valoare s-ar putea ridica acesta, informeaza AFP.

Delegatia FMI in Romania este condusa de Jeffrey Franks (foto).

Au fost avansate estimari mergand de la cinci la 20 de miliarde euro, in care ar fi inclus un imprumut al Uniunii Europene. Chiar si asa, ar fi vorba despre unul dintre cele mai mari imprumuturi din istoria FMI, comenteaza AFP.

Intrebat despre ce suma se discuta cu Bucurestiul, un purtator de cuvant al FMI, David Hawley, a declarat la un briefing de presa de la Washington ca nu are de facut niciun comentariu asupra acestui punct.

"O misiune FMI este la Bucuresti de miercuri pana in 25 martie. Discutii preliminare despre dificultatile cu care se confrunta Romania in contextul mondial actual au avut loc la Washington saptamana trecuta si au fost fructuoase", a reamintit Hawley.

"Suntem intr-un dialog strans cu autoritatile romane si Uniunea Europeana pentru a evalua raspunsurile posibile, inclusiv un eventual sprijin tehnic si financiar al FMI", a adaugat el.

Presa romana, reaminteste AFP, afirma ca una dintre principalele teme de discutie intre Romania si FMI ar fi reducerea deficitului bugetar, care a atins in 2008, an electoral, 5,3% din PIB.

UE ar putea imprumuta FMI cu 75-100 mld. dolari

UE ar putea imprumuta FMI cu 75-100 mld. dolariUniunea Europeana (UE) ia in considerare acordarea unui imprumut de 75-100 miliarde dolari Fondului Monetar International (FMI), pentru a majora capacitatea de creditare a Fondului, potrivit unui document pregatit pentru reuniunea liderilor UE din 19-20 martie.

Documentul, care descrie pozitia pe care urmeaza sa o adopte liderii europeni la summitul grupului informal al celor mai industrializate 20 de tari ale lumii (G20) din 2 aprilie, precizeaza, de asemenea, ca UE sprijina si o dublare a resurselor FMI, pana la 500 miliarde dolari, pentru a ajuta tarile cu dezechilibre mari ale balantei de plati.

Astfel, documentul obtinut de Reuters propune "dublarea resurselor FMI, astfel incat Fondul sa poata ajuta rapid si flexibil tarile membre, daca se confrunta cu dificultati ale balantei de plati".

Documentul arata ca "statele membre ale UE sunt gata sa furnizeze un sprijin rapid si temporar pentru capacitatea de creditare a Fondului, sub forma unui imprumut cu o valoare totala de 75-100 miliarde dolari".

Textul, propus de presedintia ceha a Uniunii Europene, nu a fost aprobat inca si ar mai putea fi modificat, precizeaza Reuters.

Obiectivul Guvernului: Mentinerea cotei unice

Obiectivul Guvernului: Mentinerea cotei unicePremierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este preocupat de mentinerea cotei unice de impozitare in negocierile pentru contractarea unui imprumut extern, spunand ca aceasta poate constitui premisa relansarii economice a Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a declarat , in repetate randuri, ca "aproape sigur" acordarea imprumutului pentru Romania nu va fi conditionat de marirea taxelor si a impozitelor, seful statului precizand ca nu crede ca FMI si UE vor cere Romaniei sa renunte la cota unica sau sa mareasca TVA.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, la Realitatea FM, ca in cazul unui acord cu FMI s-ar putea aduce modificari cotei unice si valorii TVA.

"FMI, ca si CE, vor discuta cu Guvernul Romaniei si cu BNR soliditatea prevederilor bugetului adoptat de Parlament. Stiti foarte bine ca noi am mers pe o crestere de 2,5%. Exista opinii la FMI, ca si la CE, ca nu aceasta crestere va fi realizata, ca va fi o crestere mai mica", a declarat Theordor Stolojan la Realitatea FM. Stolojan a mai spus ca Guvernul s-a angajat prin bugetul de stat "sa reduca cu 20% cheltuielile de personal, fata de anul precedent".

"Este posibil ca FMI si CE sa ne stabilieasca un grafic cu care sa ne urmareasca in decurs de 4, 5, 6 luni daca intr-adevar acest angajament al nostru se indeplineste", a mai spus Stolojan, care a adaugat ca Romania,"ca sa fie asigurata", are nevoie sa aiba acces la o finantare de 14-19 miliarde de euro, "luand in calcul ipoteze ca investitiile straine se reduc la jumatate fata de anul trecut, lunand in calcul ca datoria pe termen scurt se rostogoleste si nu ne forteaza nimeni sa o rambursam".

Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni (I)

Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni (I)Fondul Monetar International (FMI) a realizat, in ultimele sase luni, o serie de programe de ajutorare a tarilor emergente aflate in dificultate din cauza adancirii crizei financiare internationale, acestea fiind prezentate in continuare, potrivit selectiei efectuate de Reuters, citata de NewsIn.

ARMENIA - FMI a aprobat pe 9 martie un credit stand-by de 540 milioane dolari, pe 28 de luni pentru Armenia, din care statul a preluat imediat 240 milioane dolari.

- FMI a aprobat, in noiembrie 2008, un program pe trei ani, de 13,6 milioane dolari, de sustinere a economiei pana in 2011.

BELARUS - FMI a aprobat pe 12 ianuarie un pachet de sprijin financiar de 2,46 miliarde dolari pentru Belarus. Statul a primit deja prima transa a creditului, de 788 milioane dolari, restul banilor urmand a fi deblocati in urmatoarele 14 luni.

EL SALVADOR - FMI a dat acordul final pe 16 ianuarie pentru un imprumut de 800 milioane dolari pentru aceasta tara, dar a spus ca nu se confrunta cu nevoi financiare imediate si nu va prelua fondurile.

UNGARIA - FMI, Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM) au aprobat in noiembrie 2008 cel mai amplu pachet de sprijin pentru o economie emergenta de la declansarea crizei, in valoare de 25,1 miliarde dolari.

- Conditiile Fondului au fortat guvernul ungar sa faca reduceri suplimentare de cheltuieli, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile sociale si salariile angajatilor din sectorul public, domeniu considerat tabu pana acum.

ISLANDA - FMI a aprobat pe 19 noiembrie 2008 un credit de 2,1 miliarde dolari pentru Islanda, dupa mai multe intarzieri. Principalele banci si moneda nationala s-au prabusit, ca urmare a unor datorii de miliarde de dolari acumulate in timpul extinderii internationale agresive in sectorul serviciilor financiare.

- Acordul cu FMI a fost completat cu imprumuturi ce depasesc 3 miliarde dolari de la tarile nordice, de la Rusia si Polonia, precum si cu credite de cel putin 5 miliarde dolari de la Marea Britanie, Olanda si Germania, intregul pachet financiar cifrandu-se la circa 10 miliarde dolari.

- Analistii au comentat pozitiv decizia noului guvern de coalitie condus de Johanna Sigurdardottir de a mentine acordul cu Fondul.

KENYA - Tara a cerut un credit de la FMI in aceasta luna, de pana la 100 milioane dolari, pentru a sustine moneda nationala si a reduce criza alimentara.

LETONIA - Noul guvern va tinti un deficit bugetar de 7% din produsul intern brut (PIB), dar acesta se situeaza peste nivelul de cel mult 5% din PIB stabilit prin acordul de anul trecut al Letoniei cu FMI si cu Comisia Europeana (CE), pentru un pachet de salvare de 7,5 miliarde euro.

- Pachetul include finantare de la UE, de la tarile nordice, Cehia, Polonia, Estonia si Banca Mondiala (BM). FMI a contribuit cu 1,68 miliarde euro (2,13 miliarde dolari).

MALAWI - FMI a anuntat pe 3 decembrie 2008 ca a aprobat un pachet de 77,1 milioane dolari, prin care sa ajute Malawi sa reduca impactul scumpirii combustibililor si al ingrasamintelor.

MONGOLIA - FMI a ajuns la un acord de principiu cu Mongolia, pentru un pachet de sprijin de 224 milioane dolari, in cadrul unui acord stand-by pe 18 luni incheiat pe 7 martie.

PAKISTAN - Acest stat va incerca sa isi asigure finantare suplimentara de la FMI in cadrul discutiilor ce vor avea loc in aprilie. FMI a aprobat pe 24 noiembrie 2008 un credit de 7,6 miliarde dolari, pentru a evita o criza a balantei de plati si intrarea in incapacitate de plata a guvernului.

Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni (II)

Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni (II)ROMANIA - O misiune a FMI a ajuns miercuri in Romania, pentru a discuta despre un posibil program de sustinere. Reuters scrie ca nu au fost publicate multe detalii referitoare la pachetul de sprijin, care va include finantare de la Uniunea Europeana, dar economistii spun ca pachetul s-ar putea cifra la 20 miliarde euro (25,38 miliarde dolari).

SERBIA - Serbia estimeaza sa incheie pana in aprilie un acord cu FMI, pentru un credit de 2 miliarde euro (2,52 miliarde dolari), in contextul in care incearca sa renegocieze un nou imprumut stand-by. FMI a aprobat deja pe 16 ianuarie un credit de 402,5 milioane euro (530,3 milioane dolari).

- Fondul a cerut Serbiei sa isi reduca deficitul bugetar la 1,75% din produsul intern brut in 2009, de la 2,7% din PIB in 2008.

SEYCHELLES - FMI a incheiat pe 14 noiembrie 2008 un pachet de salvare de 26 milioane dolari pentru doi ani, pentru tara a carei datorie externa este evaluata la 800 milioane dolari. Pachetul depinde de indeplinirea unor conditii economice.

SRI LANKA - Aceasta tara incearca sa obtina un acord stand-by, cifrat la aproximativ 1,9 miliarde dolari. In conditiile in care economia sa se confrunta cu presiuni, ca urmare a scaderii castigurilor din exporturi si a injumatatirii rezervelor valutare ale statului in ultimele patru luni din 2008, dupa ce banca centrala a sustinut moneda nationala.

TURCIA - Turcia va semna un acord cu FMI, doar daca Fondul va prezenta conditii acceptabile pentru aceasta tara, reitera pe 9 martie premierul Tayyip Erdogan.

- Turcia a negociat posibilitatea unui acord, menit sa consolideze finantele statului, dar discutiile au fost suspendate dupa ce reprezentantii celor doua parti nu au reusit sa isi rezolve divergentele. FMI s-a opus anterior planurilor de relaxare fiscala ale Turciei, motivand ca acestea ar fi daunat finantelor publice fragile.

- Analistii estimeaza ca s-ar putea ajunge la un acord pentru un pachet de circa 25 miliarde dolari, care ar fi cea mai mare cerere de imprumut din istoria Turciei.

UCRAINA - Premierul Iulia Timosenko a promis miercuri sa schimbe politicile guvernului, pentru a obtine aprobarea Fondului de deblocare a celei de a doua transe a imprumutului de 16,4 miliarde dolari.

- Fondul a aprobat pe 6 noiembrie 2008 un pachet de salvare, dar a suspendat deblocarea celei de a doua transe a creditului, din cauza dezacordurilor referitoare la implementarea programului, ca urmare a deficitului bugetar prea mare. Ucraina a primit prima transa a creditului, de 4,5 miliarde dolari.

ZAMBIA - FMI a anuntat pe 4 martie ca Zambia ar putea primi un pachet suplimentar cuprins intre 100 milioane si 150 milioane dolari, pentru sustinerea balantei de plati, in conditiile in care acest stat se confrunta cu efectele ieftinirii cuprului si criza mondiala a creditelor.

- FMI a anuntat ca va incerca sa termine primul si al doilea set de evaluari pana la inceputul lui mai. Aprobarea acestora ar putea determina acordarea unei transe de circa 20 milioane dolari Zambiei.