1 / 8

Cat de flexibil poate fi Fondul

Imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI), criticat de o parte a opozitiei politice si de unii oameni de afaceri, este util pentru finantarea balantei de plati a unei tari in contextul lichiditatii restranse din plan mondial.

Principalul motiv ce sta la baza criticilor aduse acordului consta in reformele economice si sociale dure pe care le presupune in mod traditional.

Una dintre necunoscute este insa felul in care Fondul isi va adapta politicile economice la nevoile statelor, modificate de actuala criza mondiala.

Spre exemplu, FMI a flexibilizat ieri conditiile impuse pentru acordarea unui imprumut Turciei, pe fondul crizei economice mondiale, a anuntat ministrul turc al economiei Mehmet Simsek.

"FMI a dat dovada de flexibilitate in ceea ce priveste unele probleme. O evaluare continua in ceea ce priveste altele", a spus Simsek la intoarcerea de la o reuniune a G20 organizata la Londra. A fost incheiat un acord pentru "accelerarea acestor evaluari si pentru a determina pozitiile asupra acestor probleme in decurs de cateva saptamani", a spus ministrul, care s-a intalnit cu directorul general al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn (foto).

Principalele puncte in care Ankara si FMI nu au ajuns la un acord se refera la amploarea masurilor de austeritate pe care Turcia urmeaza sa le puna in aplicare in schimbul imprumutului si la reformele dorite de FMI in materie de finante public

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri