1 / 6

Se lucreaza la scrisoarea de intentie

Reprezentantii Guvernului au discutat ieri cu delegatia FMI principiile scrisorii de intentie pe care autoritatile de la Bucuresti o vor trimite Fondului, documentul urmand sa intre in dezbaterea Guvernului maine, a anuntat premierul Emil Boc, in timp ce presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca Acordul cu FMI este unul din cele mai avantajoase imprumuturi acordate tarilor din aceasta zona.

"In esenta, acest acord pastreaza un echilibru intre componenta economica si componenta sociala, asta inseamna ca pe de o parte, sprijinim mediul de afaceri, nu marim cota unica, TVA, contribuim la majorarea rezervelor nationale astfel incat sa existe o rezerva de lichiditati pentru a sustine activitatea economica, iar pe de alta parte, prin continutul acordului, protejam categoriile cele mai defavorizate si cu pensii si salarii mici, astfel incat aceste vremuri de criza sa nu-i loveasca pe cei care sunt mai vulnerabili", a declarat premierul Boc, la finalul unei reuniuni a coalitiei de guvernamant, unde au participat si membrii comitetului interministerial.

El a sustinut ca discutiile de pana acum vor duce la "cea mai buna forma de acord pe care o putea avea Romania intr-un acord cu FMI" si ca banii din exterior vor folosi pentru pastrarea locurilor de munca, reluarea creditarii si repunerea economiei in functiune.

La discutiile de ieri de la Palatul Victoria au participat, din partea Fondului Monetar International, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola, si Jeffrey Franks (foto) - conducatorul misiunii FMI care se afla la Bucuresti.

Scrisoarea de intentie pentru un eventual acord si memorandumul de politici economice la care se angajeaza Romania sunt negociate "punct cu punct" de autoritatile romane si de FMI, insa ulterior documentele sunt redactate de specialistii Fondului si semnate de partea romana, preciza, in 11 martie, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"Conditiile unui acord sunt negociate, punct cu punct, de autoritatile romane si de reprezentantii FMI. Negocierile se finalizeaza cu scrisoarea de intentie si memorandumul de politici economice, care sunt semnate de catre autoritatile romane. De altfel, aceasta este procedura standard, aplicata de FMI in toate negocierile similare cu alte state", a explicat Croitoru, potrivit NewsIn.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) se afla in Romania in perioada 11-25 martie, pentru a discuta despre un posibil program, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala, a anuntat Fondul.

Luni, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia a declarat, la Bruxelles, ca acordul UE-FMI cu Romania va fi anuntat in cursul acestei saptamani.

Ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI si CE este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri