Reducerea fondurilor salariale

Reducerea fondurilor salarialePotrivit surselor citate de NewsIn, sindicatele sustin ca nu sunt de acord ca fondul de salarii sa se diminueze ca raport in produsul intern brut (PIB) si spun ca, in cazul in care are loc o contractie a economiei, ponderea salariilor ar putea sa creasca de la 8% din PIB in 2009 la 10-12% din PIB in 2010, daca valoarea efectiva a acestora ar fi constanta.

Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au cerut reducerea fondurilor salariale in valoare absoluta, proportional cu contractia economica cu care ar putea sa se confrunte Romania.

Atat FMI, cat si Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei se va contracta in acest an cu 4%, urmand ca in 2010 sa se inregistreze o usoara crestere, cuprinsa intre 0 si 1%.

Sursele citate spun ca reducerea fondului de salarii ar putea sa se faca prin diminuarea semnificativa a sporurilor angajatilor cu salarii foarte mari si prin disponibilizari de personal.

FMI a anuntat oficial pe 25 martie, la finalul misiunii de la Bucuresti, ca a ajuns la un acord cu Romania pentru o finantare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de circa 20 miliarde euro, la care mai contribuie Comisia Europeana, BERD, BEI, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

Sursa foto: Mediafax

FMI nu e de acord ca puscariasii sa primeasca pensii si alte remuneratii

FMI nu e de acord ca puscariasii sa primeasca pensii si alte remuneratiiReprezentantii FMI s-au declarat nemultumiti, la discutiile purtate cu Guvernul de la Bucuresti, de sumele mari alocate de statul roman persoanelor aflate in puscarii, sustinand ca in zona persoanelor private de libertate nu se resimte criza economica, au declarat aceleasi surse apropriate negocierilor citate de agentia de presa NewsIn.

Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) s-au declarat nemultumiti de faptul ca persoanele private de libertate primesc pensii si drepturi salariale si ca intretinerea unui puscarias costa statul roman aproape 1.800 lei pe luna.

"Reprezentantii FMI nu intelegeau cum o persoana care a comis delicte in Romania isi poate primi in puscarie pensia de la stat sau cum alti puscariasi pot primi 600 lei pe luna, adica echivalentul salariului minim pe economie, doar pentru ca isi continua studiile sau pentru ca urmeaza programe de reconversie profesionala, fara a fi obligati sa presteze un serviciu in schimbul acestor bani", spun sursele citate.

Vicepresedintele Publisind, Mihaela Neacsu, a declarat ca din cele 30.000 de persoane private de libertate, circa 2.000 primesc in acest moment pensii si salariul minim pe economie.

"Potrivit legii 275 (privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal n.r.), acele persoane care vor sa-si continue studiile in puscarie sau sa urmeze cursuri de reformare profesionala pot primi echivalentul salariului minim pe economie, adica 600 lei, fara a fi obligate sa munceasca in schimbul acestei sume", a declarat Mihaela Neacsu.

Basescu, catre functionarii publici: Asumati-va raspunderea atragerii fondurilor UE

Basescu, catre functionarii publici: Asumati-va raspunderea atragerii fondurilor UETraian Basescu le-a spus functionarilor publici ca trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru atragerea fondurilor europene, aceasta fiind, in opinia presedintelui, misiunea principala a acestora, care ar trebui sa treaca peste "fluctuatia la putere" a partidelor politice.

"Toata dezvoltarea in Romania depinde defolosirea acestor fonduri (...) Proiectele zac prea mult, pana li se da drumul, ori asteapta avizul de la functionari publici, nu de la politicieni, ori sunt respinse pentru ca nu vreau sa-mi asum o semnatura finala, ori sunt gresite. Daca Romania nu reuseste in urmatorii ani sa traga banii, situatia se agraveaza. Aveti o misiune extrem de importanta, care trece peste fluctuatia partidelor la putere(...) M-as bucura daca ziua de azi ar insemna un semnal de asumare a responsabilitatii de catre functionari", a declarat, duminica, seful statului, reamintid de cele 5,9 miliarde de euro puse la dispozitie Romaniei de catre UE .

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca functionarii publici sunt "categoria cea mai vizata" de acordul cu FMI, el explicandu-le optiunile avute pentru reducerea cheltuielilor: inghetarea salariilor bugetarilor si plafonarea sporurilor la 30% din salarii, sau o reducere cu 5% a numarului de angajati bugetari, dar a punctat faptul ca salariile mici si pensiile nu vor fi afectate, din contra, se va incerca o usoara majorare a acestora. "

Reducerea acestor cheltuieli se poate realiza prin inghetarea salariilor functionarilor si, in timp, o asezare a sporurilor la 30 % din salariu sau, o alternativa , reducerea cu 5% a numarului functionarilor existenti in administratia centrala si locala (...) Nu pot fi afectate salariile mici, va trebui gasita o modalitate de a fi putin ridicata in aceasta perioada de criza, la fel si pensiile mici", a mai explicat Basescu la Congresul Extraordinar al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica.

Totodata, Basescu a mai spus ca o alta indatorire a corupului functionarilor publici ar fi si elaborarea de politici, indatorire ce, in opinia presedintelui este plasata gresit intre saricinile politicienilor. "Lasam elaborarea de politici inca la mana politicianului, ceea ce este gresit. Dumneavoastra, functionarilor, va scrie in lege sa elaborati politici (...) Politicienii ignora atributiunile functionarului public, iar functionarul public isi ignora propriile atributiuni (...) Sunteti corpul de elita care ar trebui sa puna la dispozitia politicianului solutia", a declarat Basescu.


Vosganian: Imprumutul de la FMI, esecul politicii fiscale a actualului Guvern

Vosganian: Imprumutul de la FMI, esecul politicii fiscale a actualului GuvernFostul ministru de finante, Varujan Vosganian, a declarat ca imprumutul la FMI reprezinta esecul politicii fiscale a actualului Guvern si a sustinut ca Romania e guvernata de FMI si Traian Basescu.

"Guvernul Romaniei nu are o evaluare corecta a realitatii si arata ca, neintelegand realitatea, nu poate sa ajunga acolo unde trebuie. Acesta este si motivul pentru care, in acest moment, avem nevoie de FMI, care a ajuns practic sa guverneze in locul actualului guvern. Acest guvern nu e stapan pe situatie si nu e nici credibil. In locul sau guverneaza FMI si Traian Basescu", a spus Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

Vosganian a adaugat ca "abaterea fata de realitate" a evaluarii Guvernului este de circa sase miliarde de euro. "Eu cred ca deficitul va fi mult mai mare decat 4,6%", a completat Vosganian.

Purtatorul de cuvant al PNL a mai spus ca in Romania este mai degraba o criza guvernamentala decat una economica.

"Acest guvern nu este in criza nu numai cu realitatea romaneasca, ci este in criza si cu el insusi. E limpede ca PSD are o pozitie pasiva. Aceasta se vede si din declaratiile presedintelui PSD. Practic, avem doua PSD-uri. Avem un PSD la guvern, format din ministrii si secretari de stat, si avem un PSD in opozitie, restul PSD-ului in frunte cu presedintele sau Mircea Geoana", a mai sustinut senatorul liberal.