3 / 4

Basescu, catre functionarii publici: Asumati-va raspunderea atragerii fondurilor UE

Traian Basescu le-a spus functionarilor publici ca trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru atragerea fondurilor europene, aceasta fiind, in opinia presedintelui, misiunea principala a acestora, care ar trebui sa treaca peste "fluctuatia la putere" a partidelor politice.

"Toata dezvoltarea in Romania depinde defolosirea acestor fonduri (...) Proiectele zac prea mult, pana li se da drumul, ori asteapta avizul de la functionari publici, nu de la politicieni, ori sunt respinse pentru ca nu vreau sa-mi asum o semnatura finala, ori sunt gresite. Daca Romania nu reuseste in urmatorii ani sa traga banii, situatia se agraveaza. Aveti o misiune extrem de importanta, care trece peste fluctuatia partidelor la putere(...) M-as bucura daca ziua de azi ar insemna un semnal de asumare a responsabilitatii de catre functionari", a declarat, duminica, seful statului, reamintid de cele 5,9 miliarde de euro puse la dispozitie Romaniei de catre UE .

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca functionarii publici sunt "categoria cea mai vizata" de acordul cu FMI, el explicandu-le optiunile avute pentru reducerea cheltuielilor: inghetarea salariilor bugetarilor si plafonarea sporurilor la 30% din salarii, sau o reducere cu 5% a numarului de angajati bugetari, dar a punctat faptul ca salariile mici si pensiile nu vor fi afectate, din contra, se va incerca o usoara majorare a acestora. "

Reducerea acestor cheltuieli se poate realiza prin inghetarea salariilor functionarilor si, in timp, o asezare a sporurilor la 30 % din salariu sau, o alternativa , reducerea cu 5% a numarului functionarilor existenti in administratia centrala si locala (...) Nu pot fi afectate salariile mici, va trebui gasita o modalitate de a fi putin ridicata in aceasta perioada de criza, la fel si pensiile mici", a mai explicat Basescu la Congresul Extraordinar al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica.

Totodata, Basescu a mai spus ca o alta indatorire a corupului functionarilor publici ar fi si elaborarea de politici, indatorire ce, in opinia presedintelui este plasata gresit intre saricinile politicienilor. "Lasam elaborarea de politici inca la mana politicianului, ceea ce este gresit. Dumneavoastra, functionarilor, va scrie in lege sa elaborati politici (...) Politicienii ignora atributiunile functionarului public, iar functionarul public isi ignora propriile atributiuni (...) Sunteti corpul de elita care ar trebui sa puna la dispozitia politicianului solutia", a declarat Basescu.Conditiile acordului cu FMI, dezvaluite: Guvernantii trebuie sa reduca fondul de salariiArticole recomandate