1 / 5

Emil Boc: Totul este sub control

[Update] Autoritatile romane au primit scrisoarea de la FMI. Guvernul, in sedinta extraordinara

Premierul Emil Boc a declarat ca "totul este sub control", intrebat cand vor primi autoritatile romane scrisoarea de la FMI, care trebuia sa fie remisa Guvernului cel tarziu in 20 aprilie, potrivit anuntului facut de premier saptamana trecuta.

"Va asigur ca totul este sub control. Avem toate argumentele si asigurarile ca in privinta acordului cu FMI si cu CE nu exista niciun fel de problema. (...) Guvernul Romaniei s-a achitat de toate obligatiile prevazute in acordul preliminar discutat, astfel incat sa nu fie niciun impediment ca in perioada 4-6 mai acordul sa fie operational prin acordarea primei transe atat de la FMI cat si de la CE", a declarat Boc.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri ca Guvernul nu a primit inca scrisorea oficiala de la FMI privind imprumutul extern, desi premierul Emil Boc anunta, saptamana trecuta, ca scrisoarea ar trebui sa vina pana pe 20 aprilie.

"Nu am primit inca scrisoarea oficiala de la FMI privind imprumutul extern", a afirmat Pogea, citat de NewsIn.

Guvernul a primit confirmarea ca in intervalul 14-20 aprilie autoritatile romane vor primi de la FMI scrisoarea oficiala, iar intre 4 si 6 mai validarea imprumutului extern va fi discutata in boardul FMI si la CE, a declarat saptamana trecuta premierul Emil Boc.

Romania a obtinut, in luna martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale. FMI si CE conditioneaza, insa, acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.

Executivul se asteapta ca FMI sa acorde prima transa din finantare pentru Romania, de 5 miliarde euro, pana in 15 mai.

In privinta imprumutului de la CE, propunerea ar urma sa fie pe agenda viitoarei intalniri a ministrilor de finante din UE, din 5 mai, a anuntat marti Comisia. Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, a precizat, intr-un comunicat, ca ajutorul financiar este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unor programe majore de ajustare fiscala, financiara si structurala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri