1 / 4

Scrisoarea FMI nu contine schimbari de politici fata de acordul din 24 martie

Scrisoarea de intentie transmisa de FMI autoritatilor romane, insotita de un memorandum tehnic de intelegere, nu contine schimbari de politici fata de acordul convenit intre Romania si expertii Fondului in 24 martie.

Comunicatul FMI, semnat de reprezentantul Fondului in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, detaliaza etapele si procedurile intelegerii legate de finantare intre Romania si FMI.

"Scrisoarea de intentie si memorandumul tehnic de intelegere fac obiectul unei analize atente de catre diverse departamente ale FMI. De exemplu, termenii si definitiile adaptate conditiilor specifice ale tarii sunt analizate pentru coerenta. Aceasta este procedura standard, care poate dura mai mult sau mai putin, si nu reflecta in niciun fel ingrijorari speciale legate de imprumutul catre Romania", se arata intr-un comunicat remis de biroul regional al FMI, informeaza NewsIn.

Scrisoarea de intentie descrie programul economic ce va fi implementat de Romania pentru a face fata tulburarilor de pe piata financiara internationala, iar memorandumul este un document tehnic ce cuprinde tintele si definitiile detaliate ale acordului.
Fondul precizeaza ca managementul FMI face apoi o analiza finala a documentelor, dupa care acestea sunt trimise autoritatilor, "ceea ce s-a intamplat miercuri, 22 aprilie". Guvernul de la Bucuresti a anuntat joi dimineata ca a primit scrisoarea de la FMI miercuri seara.

"Asa cum era de asteptat, nu au fost schimbari de politici fata de acordul la nivel de experti la care s-a ajuns in 24 martie, la Bucuresti", se precizeaza in comunicat.

Procedura mai prevede ca autoritatile romane - ministrul finantelor si guvernatorul BNR - sa semneze scrisoarea de intentie trimisa de FMI, ceea s-a intamplat deja joi, potrivit guvernului de la Bucuresti, care a anuntat ca va trimite in aceeasi zi scrisoarea catre FMI.

Ulterior, cele doua documente - scrisoarea si memorandumul - sunt atasate raportului expertilor pregatit de echipa FMI si vor fi supuse spre aprobare boardului FMI, care ar urma sa dezbata documentele la inceputul lunii mai - intre 4 si 6 mai, potrivit premierului Emil Boc. Dupa aprobarea in board, prima transa din acordul de finantare - de 5 miliarde euro, in cazul Romaniei - va fi acordata.

Raportul expertilor descrie situatia economica a Romaniei, precum si evaluarea expertilor FMI asupra programului economic al Romaniei. "Pe scurt, el explica de ce programul Romaniei merita sustinerea celorlalte tari membre ale FMI", se spune in comunicatul Fondului.

FMI mentioneaza ca, inainte de discutia documentelor de catre boardul institutiei, trebuie ca tara care primeste sustinerea financiara sa implementeze unele masuri preliminare, care sa arate "angajamentul statului pentru programul economic descris in scrisoarea de intentie".

Documentele ar urma sa fie publicate dupa discutia din boardul FMI, daca autoritatile romane sunt de acord, precizeaza Fondul.

Autoritatile romane sustin ca acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

Banii de la FMI merg la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este pentru banci, pentru sustinerea creditarii.

Conditiile acordului cu FMI, dezvaluite: Guvernantii trebuie sa reduca fondul de salarii


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri