Pogea contrazice teoria presedintelui

Pogea contrazice teoria presedintelui"Nu poti lua imprumutul ca sa-l dai pe papa", a spus Pogea, care a spus ca "nimic" din imprumutul de la UE nu se va folosi pentru salarii si pensii.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca o parte din imprumutul extern contractat de Romania poate fi folosita in mod exceptional pentru a echilibra pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava.

"Vom lua un imprumut de 20 de miliarde de la CE si FMI. 13 miliarde de euro vor merge catre BNR pentru a consolida rezervele nationale si pentru stabilitatea monedei in raport cu celelalte valute. Alte 6 miliarde sunt pentru Guvern, in special pentru investitii. Numai in conditii exceptionale cele 6 miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de actiuni decat investitiile. Daca e nevoie, vom folosi acesti bani pentru pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava", a declarat presedintele.

Revizuire in scadere a deficitului bugetar

Revizuire in scadere a deficitului bugetarMinisterul Finantelor Publice a revizuit in scadere cu peste 300 milioane lei nivelul deficitului bugetar de dupa primele trei luni ale acestui an, fata de datele raportate de ministrul de resort in urma cu doua saptamani, potrivit NewsIn.

Astfel, Gheorghe Pogea, a spus, intr-o conferinta de presa, ca datele revizuite arata ca deficitul bugetar s-a plasat la 7,925 miliarde lei dupa primele trei luni, respectiv 1,5% din PIB, cifrele fiind sub cele anuntate in urma cu doua saptamani.

In 14 aprilie, ministrul finantelor anunta, pe baza datelor preliminare, un deficit bugetar de 8,3 miliarde lei la finalul primului trimestru, respectiv 1,56% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care incasarile au scazut cu 6,2%, iar cheltuielile au fost in crestere cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut.

Finantele iau in calcul un PIB de 531,25 miliarde lei in 2009.

Veniturile totale au insumat 38,06 miliarde lei in primul trimestru, in scadere cu 5,5% (2,2 miliarde lei) fata de acelasi interval din 2008, cand nivelul incasarilor a fost de 40,26 miliarde lei.

Cheltuielile totale au fost de 45,98 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an, mai mari cu 14% (5,66 miliarde lei) comparativ cu primul trimestru din 2008, cand nivelul acestora a fost de 40,32 miliarde lei.

Pogea a subliniat ca Romania s-a incadrat in primul trimestru in tinta stabilita cu FMI pentru deficitul bugetar, de 8,3 miliarde lei.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Colectarea veniturilor de stat s-a imbunatatit in aprilie

Colectarea veniturilor de stat s-a imbunatatit in aprilieColectarea la bugetul de stat s-a imbunatatit in aprilie, cand diminuarea veniturilor comparativ cu aceeasi luna a anului trecut a fost de 3%, fata de 6,2% in ianuarie 2009 fata de prima luna din 2008, a declarat Gheorghe Pogea.

"In aprilie, am observat o imbunatatire a colectarii veniturilor. Acestea s-au diminuat mai putin, cu 3% fata de aprilie 2008, comparativ cu o scadere de 6,2% in ianuarie", a spus Pogea.

Ministrul finantelor a declarat ca, in primul trimestru din acest an, veniturile bugetului general consolidat s-au diminuat cu 5,5% fata de acelasi interval din 2008.

Pogea: Randamentele titlurilor de stat vor scadea

Pogea: Randamentele titlurilor de stat vor scadeaRandamentele pentru titlurile de stat vor scadea dupa intrarea primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana, iar licitatiile se vor rari, ca urmare a retragerii statului din piata, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Retragerea statului din piata va lasa mai multi bani la dispozitia mediului privat si va scadea presiunea pe nivelul randamentelor si dobanzilor din piata, care vor scadea. De asemenea, programul de emisiuni de titluri de stat va fi rarit", a mai spus Pogea.

El a completat ca, daca in ianuarie randamentul mediu anual a ajuns si la 14,24%, aproape de rata lombard (platita de bancile comerciale pentru imprumutul de la BNR, n.r.), in prezent acesta a coborat la 11,5%.