BNR a redus dobanda cheie

BNR a redus dobanda cheieBNR a decis in sedinta de miercuri sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, la 40% si la cele in lei, la 18%.

Faptul ca banca centrala a redus din nou dobanda de politica monetara, chiar peste asteptarile pietei, a fost interpretat ca un semn ca astfel de decizii vor mai urma, scopul fiind acela de a relansa economia, afectata de recesiune.

Scaderea dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,50% pe an va reduce, doar pe termen lung, dobanzile la credite, ceea ce ar trebui sa relanseze creditarea si sa stimuleze economia, dar ar putea atrage si deprecierea leului, generand probleme in randul imprumuturilor in valuta, considera analistii.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale trebuie urmata de masuri ceva mai eficiente, care sa exercite presiune si asupra bancilor sa crediteze.

"In maximum doua saptamani BNR trebuie sa scada rezervele minime obligatorii, cu cel putin 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, pana la 35% si pana la 15% pe lei, de la 18%", a declarat Baltazar.

Cititi si Top 10 cele mai importante evenimente ale saptamanii din M&A

Cea mai mare companie romaneasca si-a injumatatit profitul

Cea mai mare companie romaneasca si-a injumatatit profitulCea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom (SNP) a obtinut un profit net de 506 milioane lei, in primul trimestru al acestui an, cu 48% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, sub influenta negativa a ieftinirii titeiului, care i-au redus veniturile cu o treime.

"Evolutia nefavorabila a preturilor la titei si situatia economica deteriorata, ce au continuat pe parcusul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre", a spus Mariana Gheorghe (foto), directorul general executiv al Petrom.

Scaderea profitului net, din primul trimestru al acestui an, a fost totusi atenuata de utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului valutar (instrumente de hedging). In schimb, profitul operational a fost afectat puternic de evolutia nefavorabila a preturilor la titei, comprimandu-se cu 83%, la 180 milioane lei (42,2 milioane euro).

In intervalul ianuarie-martie 2009, Petrom a atras venituri totale de 3,469 miliarde lei (813,1 milioane euro), cu 32% mai mici decat cele obtinute in primele trei luni din 2008, cand acestea fusesera de 5,146 miliarde lei. Totodata costurile totale ale companiei s-au redus cu 26,6%, la 2,929 miliarde lei (686,55 miliarde euro), in comparatie cu cele din primele trei luni ale anului trecut, care se cifrasera la 3,99 miliarde lei.



Profitul BRD a scazut cu 19%

Profitul BRD a scazut cu 19%BRD SocGen (BRD), al doilea jucator ca marime din banking-ul local, a raportat in primul trimestru din 2009 un profit net de 210 milioane lei (49 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar al anului trecut, in special pe fondul cresterii semnificative a costului riscului de credit.

Astfel, costul net al riscului a crescut la 201 milioane lei (47 milioane euro), comparativ cu 62 milioane lei (17 milioane euro) in primul trimestru din 2008.

"Am constatat o scadere puternica a cererii de credite si o crestere semnificativa a costului riscului. Acesti doi factori au ca principale cauze reducerea activitatii economice si nivelul foarte ridicat al dobanzilor, in principal la lei. De asemenea, trebuie sa notam ca, desi semnificativ mai mare ca anul trecut, costul net al riscului ar trebui sa se situeze in continuare cu mult sub media sistemului bancar", a declarat Patrick Gelin, presedintele – director general al BRD - Groupe Societe Generale.

BRD avea, la sfarsitul lunii martie 2009, 2,6 milioane de clienti. Banca a emis 2,3 milioane de carduri si opereaza o retea de 1.400 ATM-uri si 20.000 de POS-uri. BRD are, in prezent, in reteaua sa, 935 de unitati.

Primii bani de la FMI au intrat in Romania

Primii bani de la FMI au intrat in RomaniaPrima transa de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata marti, iar banii au ajuns miercuri la Banca Nationala a Romaniei. Cu toate acestea, estimarile privind cresterea economiei romanesti si rata somajului devin si mai sumbre cel putin pentru urmatorii doi ani.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, este de parere ca perioada 2009-2010 va fi dificila pentru Romania, chiar si cu ajutorul primit de la FMI, dupa o comprimare a economiei in acest an si o crestere zero in anul viitor.

FMI estimeaza ca economia romaneasca va reincepe sa creasca puternic din 2011, an pentru care prevede un avans al PIB de 5%, dupa doi ani de restrangere a consumului si de crestere a somajului. In acest an, FMI prevede o rata medie a somajului in crestere pana la 8,9%, nivel de peste doua ori mai mare decat anul trecut, pentru a atinge un varf in 2010, de aproape 10%. La o rata medie a somajului de 8,9%, numarul mediu de someri ar fi putin peste 800.000.

In plus, proiectia din 2011, care indica un PIB de 634,1 miliarde lei sau 130,7 miliarde euro, corespunde unui curs mediu apropiat de 4,85 lei/euro. Fondul nu ofera, insa, estimari concrete privind cursul mediu de schimb pentru perioada 2009-2011.

Peste 14.000 de firme si-au suspendat activitatea

Peste 14.000 de firme si-au suspendat activitateaNumarul firmelor care si-au suspendat activitatea a crescut cu 1330,3% in luna aprile 2009, comparativ cu aprilie 2008, de la 1.055 de suspendari de activitatea la nivelul intregii tari la 14.035, a anuntat Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

In privinta dizolvarilor voluntare, comparativ cu aprilie 2008, in perioada 1 - 30 aprilie 2009 numarul acestora a inregistrat o crestere de 514,4%, de la 305 la 1.569. De asemenea, statistica radierilor voluntare, realizata de ONRC, in perioada aprilie 2009, arata o crestere a acestora de 279,7%, comparativ cu aceesi perioada a anului trecut, de al 811 la 2.269.

Potrivit datelor ONRC, la sfarsitul lunii aprilie, in Romania activau 1.117.251 de comercianti, din care 324.734 erau persoane fizice, iar 792.517 erau persoane juridice.

Tot in luna aprilie, numarul de someri a atins un nivel maxim al ultimilor trei ani, crescand cu 4.120, pana la 517.741, arata datele publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).




Tranzactia anului in HR

Tranzactia anului in HRGi Group, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de resurse umane din Italia, a achizitionat la inceputul acestui an pachetul majoritar al companiei cu activitati de recrutare si consultanta Barnett McCall Recruitment (BMR).

“Am avut discutii cu mai multe firme din strainate, din care am ales oferta celor de la Gi Group. Grupul italian a cumparat pachetul majoritar, iar suma pe care am primit-o a fost calculata ca un multiplu de profit. Un multiplu foarte bun”, a declarat, pentru Wall-Street, Charlie Crocker, CEO BMR. Seful BMR nu a dorit sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei si nici cat la suta din companie a ajuns in posesia italienilor.

BMR este un business de familie infiintat in 1999, detinut pana la inceputul acestui an de Charlie si Samantha Crocker. Pana in 2006, BMR a fost detinuta de mai multe persoane britanice, ulterior compania fiind preluata de catre sotii Crocker.

Vanzarea BMR catre Gi Group este una dintre primele tranzactii de pe piata locala de recrutare din ultimii ani, precum si una dintre cele mai importante mutari din sectorul resurselor umane. Anul trecut, Adrian Stanciu, cofondatorul firmei de consultanta si training Ascendis, cu afaceri de 4,3 milioane de euro in 2008, si-a anuntat retragerea dintr-un business impartit cu Costea Dumitrescu, celalalt cofondator al Ascendis. Participatia lui Stanciu a fost preluata de Dumitrescu si de ceilalti parteneri din firma. La acea vreme s-a estimat ca Stanciu ar fi primit 2 – 2,5 milioane de euro pentru participatia cedata.



Veniturile Romtelecom au scazut cu 8%

Veniturile Romtelecom au scazut cu 8%Romtelecom, cel mai mare operator national de telefonie fixa, a raportat in primul trimestru venituri de 201,4 milioane euro, mai mici cu aproximativ 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Efectele crizei economice au inceput sa fie resimtite pe piata locala, fiind reflectate in rate de crestere mai mici decat in perioadele anterioare (pentru serviciile de Internet broadband si de televiziune), dar si intr-un declin al veniturilor, in principal datorita deprecierii RON in raport cu euro", au declarat reprezentantii companiei de telefonie.

In primul trimestru al anului 2009, Romtelecom a continuat sa inregistreze rate solide de crestere pe segmentele de Internet broadband si televiziune prin satelit, numarul clientilor depasind 700.000 pentru fiecare dintre cele doua servicii (respectiv 701.000 clienti pentru Clicknet si 724.000 clienti pentru Dolce) si atingand o penetrare a bazei PSTN de aproximativ 25%.

Bancile au continuat reducerea dobanzilor la credite

Bancile au continuat reducerea dobanzilor la crediteBancherii sunt nevoiti sa reia creditarea dupa ce sistemul bancar a inregistrat pierdere in primele doua luni din 2009, iar doua dintre cele mai mari banci au raportat deja scaderi dramatice ale profitului in primul trimestru: UniCredit Tiriac Bank a anuntat marti ajustarea dobanzilor, tendinta inceputa de alte banci mari, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank.

UniCredit Tiriac Bank a redus, incepand cu data de 4 mai, nivelul dobanzilor pentru creditele destinate clientilor persoane fizice, cu pana la 3 puncte procentuale, simplificand totodata si formula de calcul al dobanzii.

"Una dintre prioritatile noastre este continuarea creditarii. Consider ca scaderea dobanzilor cuplata cu o serie de masuri de eficientizare a serviciilor pentru clienti va contribui la revigorarea cererii. Simplificarea structurii de calcul al dobanzii vine tot ca urmare a solicitarilor clientilor nostri", spune Zoltan Major, vicepresedinte al UniCredit Tiriac Bank responsabil de Divizia Retail.

Astfel, pentru a face mai accesibila modalitatea de calcul, au fost eliminate componentele MRR (costul care rezulta din aplicarea mecanismului de rezerva minima obligatorie) si CDS – utilizate anterior de banca in formula dobanzii imprumuturilor.


Bucurestiul, cel mai ieftin oras european pentru birouri

Bucurestiul, cel mai ieftin oras european pentru birouriRandamentele pentru birourile de clasa A au crescut pe toate pietele din Europa, situandu-se intre 5 si 8,5% in primul trimestrul al anului, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate. In timp ce orasele germane au fost cele mai scumpe din 20 de piete europene monitorizate, Bucurestiul a devenit, in primele trei luni, cel mai ieftin oras pentru spatiile de birouri.

Cel mai mic randament a fost atins in Munchen, 5,1%, in timp ce in Bucuresti, randamentele pentru birouri de clasa A au ajuns la 8,5% in primul trimestru, acesta fiind cel mai mare randament din lista de 20 de piete europene monitorizate.

In ceea ce priveste tranzactiile din primul trimestru, in Bucuresti acestea au lipsit in totalitate din cauza discrepantelor dintre alternativele investitionale disponibile, asteptarile proprietarilor cu privire la pret si strategia de investitii a fondurilor oportuniste.

Aproximativ 45.000 mp de birouri au fost livrati in Bucuresti in primul trimestru al anului, iar nivelul chiriilor a scazut cu aproximativ 5-10% in toate zonele Capitalei, arata un raport recent al BNP Paribas Real Estate.

Cea mai mare companie listata din lume: Profit in declin cu 58%

Cea mai mare companie listata din lume: Profit in declin cu 58%Exxon Mobil Corp, cea mai mare companie listata din lume, a afisat o scadere de 58% a profitului trimestrial, rezultatele fiind sub estimarile Wall Street, in contextul in care recesiunea mondiala a redus cererea de petrol si a dus la scaderea preturilor.

Profitul net din primul trimestru a fost de 4,55 miliarde dolari, sau 92 centi/actiune, comparativ cu profitul de 10,89 miliarde dolari, sau 2,02 dolari/actiune, din aceeasi perioada a anului trecut.

"In ciuda schimbarilor dramatice din mediul economic international, Exxon Mobil isi mentine prioritatile pe termen lung si abordarea disciplinata a investitiilor de capital", a declarat presedinte-director general al Exxon, Rex Tillerson.

Exxon si alte companii energetice au inregistat o scadere brusca a preturilor la petrol si gaze, dupa nivelul maxim atins in vara trecuta, ca urmare a diminuarii consumului.