1 / 11

BNR a redus dobanda cheie

BNR a decis in sedinta de miercuri sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, la 40% si la cele in lei, la 18%.

Faptul ca banca centrala a redus din nou dobanda de politica monetara, chiar peste asteptarile pietei, a fost interpretat ca un semn ca astfel de decizii vor mai urma, scopul fiind acela de a relansa economia, afectata de recesiune.

Scaderea dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,50% pe an va reduce, doar pe termen lung, dobanzile la credite, ceea ce ar trebui sa relanseze creditarea si sa stimuleze economia, dar ar putea atrage si deprecierea leului, generand probleme in randul imprumuturilor in valuta, considera analistii.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale trebuie urmata de masuri ceva mai eficiente, care sa exercite presiune si asupra bancilor sa crediteze.

"In maximum doua saptamani BNR trebuie sa scada rezervele minime obligatorii, cu cel putin 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, pana la 35% si pana la 15% pe lei, de la 18%", a declarat Baltazar.

Cititi si Top 10 cele mai importante evenimente ale saptamanii din M&A

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri