'Preferati sa marim cota unica? Sa majoram TVA-ul?'

'Preferati sa marim cota unica? Sa majoram TVA-ul?'Premierul a afirmat ca Ministerul Finantelor va analiza situatia firmelor care s-au suspendat pentru a nu plati impozitul si a comentat ca "o lege nu este eterna, mai ales in perioada de criza".

"Nu aveam alta alternativa. Preferati sa marim cota unica? Sa majoram TVA-ul? In economie trebuie sa aduni bob cu bob ca sa te incadrezi intr-un deficit bugetar", a spus Emil Boc.

El a sublinat ca e vorba de un impozit minim, nu de un impozit forfetar, iar cele doua nu se cumuleaza, ci, dimpotriva, sunt deductibile. Boc a mentionat ca impactul aplicarii impozitului minim este de 300 de milioane de lei.

Premierul a spus, la Realitatea Tv, ca introducerea impozitului minim reprezinta "raul cel mai mic", in comparatie cu majorarea cotei TVA sau a cotei unice, care ar fi afectat intreaga populatie. "Vom face analizele cu Ministerul Finantelor si vom vedea exact care este impactul.(...) Eu cred ca vom vedea ca acest impozit minim a fost gresit inteles. Eu cred ca nu ati analizat bine datele din alti ani. In fiecare an exista o anumita fluctuatie de oameni care isi suspenda activitatea economica, isi inchid firmele. Inainte te costa mult mai mult, trebuia sa ai o armata de oameni ca sa stea in spatele lor, de la ANAF", a spus Boc.

Intrebat daca sunt sanse ca la toamna acest impozit minim sa dispara, daca situatia economica se va imbunatati, Emil Boc a comentat ca "orice lege nu este eterna in Romania, cu atat mai putin in perioada de criza".

"Guvernul isi ajusteaza din timp in timp politica fiscala. In al doilea rand, aceasta masura a fost conceputa ca o masura de combatere a evaziunii fiscale, nu ca o povara fiscala, ci ca un mijloc de a diminua evaziunea fiscala, intr-un domeniu care pana acum nu se fiscaliza. Evaziunea fiscala este la un nivel destul de mare in Romania, iar maine de fapt (duminica,n.r.), in sedinta extraordinara de Guvern, avem in pregatire o ordonanta de urgenta, pe care probabil ca o vom adopta, pentru unele masuri de diminuare a evaziunii fiscale in Romania", a completat Boc.





Nita va propune anularea impozitului minim

Nita va propune anularea impozitului minimConstantin Nita va propune anularea impozitului minim atunci cand se va discuta proiectia bugetara pentru anul 2010, numai in conditiile unor preformante economice si daca veniturile bugetare vor permite acest lucru, a declarat, citat de NewsIn, ministrul Constantin Nita.

"Am spus ca vom propune anularea impozitului minim daca vom avea performante economice si daca veniturile bugetare vor fi indestulatoare. Aceasta propunere o vom face cand se va discuta proiectia bugetara pentru anul 2010", a spus ministrul IMM, comertului si mediului de afaceri.

Constantin Nita, a declarat , in cadrul unei conferinte, ca printre propunerile pe care ministerul le-ar mai putea face este aceea ca firmele cu o cifra de afacere mai mica de 50.000 de euro sa fie scutite de plata impozitului minim.

Ministrul a mai spus in maxim o luna se va finaliza proiectul de lege privind infiintarea unui fond de risc care va beneficia de un buget de 50 milioane de euro. Potrivit ministrului acest fond va sustine intreprinderile care investesc in inovatie sau care doresc sa investesca in strainatate.


Aproape de a nu plati salariile si pensiile

Aproape de a nu plati salariile si pensiilePremierul Emil Boc a mai declarat ca Guvernul a trecut printr-un moment dificil, la sfarsitul lunii aprilie, in care "n-a fost departe" de a nu putea plati salariile si pensiile, dar sustine ca "varful acela" a fost depasit si spera sa nu mai apara altul.

"N-am fost departe, la sfarsitul lunii aprilie. Am depasit momentul, varful acela, sper sa nu mai apara altul ", a raspuns premierul Emil Boc, la Realitatea Tv, la intrebarea daca a existat pentru Guvern un pericol real de a nu putea plati salariile si pensiile.

Emil Boc a precizat ca plata salariilor si pensiilor s-a facut din banii de la buget, fara ca Guvernul sa iasa din deficitul bugetar prevazut. Premierul a spus ca Guvernul ar putea accepta cresteri ale salariilor si pensiilor mici, in a doua parte a anului, daca vor aparea "consecinte in plan material la buget" a masurilor luate de Guvern.

Emil Boc a spus ca ar fi putut trece in acordul cu FMI, la negocieri, o serie de concedieri, dar ca Guvernul nu doreste acest lucru, ci pastrarea locurilor de munca. "N-am ales in solutia cu FMI concedierea. Puteam sa punem 100.000 de oameni in strada prin negocierile cu FMI", a spus Boc.


Veniturile bugetare au crescut cu 25% in luna aprilie

Veniturile bugetare au crescut cu 25% in luna aprilieVeniturile bugetare au crescut cu 25% in luna aprilie fata de martie 2009, la 15 miliarde lei, pe fondul unor incasari mai mari din CAS si din impozitul pe profit, iar deficitul bugetar pe primele patru luni este de maximum 1,7% din PIB, au declarat surse guvernamentale, citate de NewsIn.

"Din primele estimari pe luna aprilie, ne asteptam ca veniturile bugetare sa fie mai mari cu 3 miliarde de lei fata de luna martie, cand s-au incasat la buget 12,06 miliarde lei, iar cheltuielile pe aceasta luna vor fi de circa 16 miliarde lei", au afirmat reprezentantii guvernului.

Potrivit surselor citate, deficitul bugetar estimat pe primele 4 luni ale anului este de 1,65% din produsul intern brut (PIB), putand ajunge la maximum 1,7% din PIB, pe fondul cresterii incasarilor bugetare din plata CAS-ului si a impozitul pe profit.