1 / 7

Salariile, plus 16,7% intr-un trimestru in care economia a scazut cu 6,4%

Primul trimestru din 2009 a adus pentru economia Romaniei o scadere 6,4%, comparativ cu perioada similara din 2008, situatie determinata de adancirea efectelor crizei economice internationale. Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in primele trei luni din 2009.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.

Castigul salarial mediu net pe economie a fost de 1371,6 de lei ( 320 de euro) in primele trei luni ale anului, in crestere cu 16,7% in lei fata de 1175,3 de lei (319 de euro) , cat era in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Institului National de Statistica. In euro, cresterea inregistrata de castigul salarial mediu net in primul trimestru fata de T1 2008 este nesemnificativ din cauza diferentei de curs valutar intre moneda nationala si euro.

Avansul salarial din T1 este cu 23,1% mai mare decat cresterea economiei nationale, care in primul trimestru a inregistrat o scadere de 6,4%. “La nivel macroeconomic, cresterile salariale operate in primele trei luni ale anului pot parea anormale in contextul in care Produsul Intern Brut a scazut, insa din punct de vedere al business-ului lucrurile nu stau chiar asa. Cresterile salariale dintr-o companie se acorda in functie de performantele afacerii si mai putin in functie de contextul economic”, afirma Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, organizatorului targului de joburi Angajatori de Top.

Chiar daca economia s-a contractat puternic in primul trimestru, salariile au crescut cu 3,6% in lei, de la 1335 de lei (320 euro) in ianuarie, la 1402 de lei (328 de euro) in martie.

Comparativ, in prima parte a anului trecut, cand economia traversa o perioada de crestere, castigul salarial mediu net din martie se plasa la 1192 de lei (320 de euro), in scadere usoara fata de ianuarie. “O parte din cresterile de cateva procente acordate de anumite companii la inceputul acestui an sunt stipulate in contractele de munca. In unele cazuri, aceste majorari cu cateva procente a salariilor nici macar nu acopera rata inflatiei. Sunt destule situatii insa in care angajatii nu au primit niciun fel de majorare salariala de la sfarsitul acestui an”, mentioneaza Giurca.

Inflatia lunara s-a redus in aprilie la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul de 0,5% consemnat in martie, iar rata anuala a coborat de la 6,71% la 6,45%, pe fondul scaderii preturilor serviciilor.

Inceputurile de an reprezinta pentru multe organizatii perioadele in care se stabileste politica salariale si se acorda bonusurile pe anul precendent. In primele trei luni ale anului, companiile care au decis sa faca majorari salariale au oferit cresteri peste procentul de 3,6% consemnat de INS. Astfel, salariile au crescut cu 6-8% in primul trimestru, potrivit datelor colectate de firma de consultanta in resurse umane Hay Group, in functie de sectorul de activate si de pozitia ierarhica ocupa de salariati in interiorul organizatiilor.

Comisia Europeana estima recent ca salariile din Romania vor creste cu 8,5% in 2009, in vreme ce PIB-ul va suferi o contractie de 4%. “Este posibil sa asistam la astfel de cresteri salariale in acest an, chiar daca PIB-ul va scadea, in functie de ceea ce doreste si propune fiecare companie. Daca o companie vrea sa fie performanta si anul acesta sa-si creasca afacerile, va majora si salariile”, mentioneaza Giurca.

Una dintre companiile care a majorat salariile la inceputul anului cu un procent sub rata de crestere de 3,6% care iese din datele INS, este Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare jucator din sectorul financiar local. Astfel, salariile angajatilor BCR au crescut cu 3,15%, asa cum se preciza in contractul colectiv de munca al institutiei.

Angajatii din banci sunt cei care au avut in martie cele mai mari salarii la nivel national, cu un salariu mediu net de 3.527 de lei (840 de euro), urmati de piloti - 3.305 de lei (785 de euro) si de salariatii din industria tutunului (610 de euro), conform datelor INS. Pe de alta parte, cele mai mici salarii le-au avut in martie cei din industria de prelucrare a lemnului si cei din sectorul de hoteluri si restaurante, respectiv 760 de lei (180 de euro)


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri