Taxa Robin Hood

Taxa Robin HoodPrim-ministrul Emil Boc a afirmat ca Guvernul ar putea lua masura supraimpozitarii profitului daca bancile comerciale din Romania nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa «Robin Hood», de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc la postul public de radio.

El a precizat ca nu are deocamdata semnale ca bancile intentioneaza sa retraga liniile de finantare ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii.

Declaratia a starnit controverse atat printre opozitie, cat si pentru reprezentantii Bancii Nationale Romane (BNR).

Liderul PSD, Mircea Geoana, spune ca nu crede in "versiuni mult prea haiducesti" in relatia cu bancile pentru ca ar insemna ca statul se afla in razboi cu sistemul bancar, referindu-se la declaratiile premierului Emil Boc privind posibilitatea aplicarii taxei "Robin Hood" pe profitul bancilor.

Geoana considera ca cea mai mare problema nu este reprezentata de "tentatia" de repatriere a capitalului, invocand angajamentul luat de bancheri la Viena si la Bruxelles, ci de "prudenta extrema" a bancilor din Romania fata de creditarea proiectelor de investitii.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat ca introducerea unei taxe de tip "Robin Hood", prin care sa se supraimpoziteze profiturile bancilor, nu ar face decat sa indeparteze bancile de Romania.

"Taxa Robin Hood nu este o decizie optima, pentru ca ar incalca libertatea contului de capital, la care Romania s-a angajat ca preconditie de aderare la UE. Ar pune gaz pe foc si ar indeparta si mai tare bancile din tara", a spus Lazea.

Perspective economice sumbre

Perspective economice sumbreScaderea economica nu a atins punctul minim in primele trei luni, iar Produsul Intern Brut (PIB) va continua sa scada intr-un ritm mai redus, trimestru la trimestru, pentru ca la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010, cresterea economica sa revina pe teritoriul pozitiv, a declarat seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks (foto).

"Produsul intern brut isi va continua declinul in trimestrele II si III, insa nu intr-un ritm la fel de puternic ca in primele trei luni, deci nu am atins inca punctul minim al scaderii economiei. Ma refer aici la cresterea economica intr-un trimestru fata de trimestrul anterior, nu anual", a precizat seful Jeffrey Franks.

El a mentionat ca recesiunea din Romania este, cel mai probabil, in forma de "U" si ca vede o revenire in teritoriul pozitiv la finalul acestui an sau inceputul lui 2010.

Reprezentantii Citi au revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei locale in acest an, estimand o contractie de 6% a PIB-ului, fata de 4,3%, cat au prevazut in ultimul raport, ca urmare a datelor sub asteptari din primul trimestru.

Analistul Ilker Domec, de la Citi, considera ca reducerea peste asteptari a PIB are ca efect restrangerea deficitului de cont curent, micsorarea incasarilor la bugetul de stat, precum si stimularea bancii centrale in a diminua dobanzile, ce ar putea avea efecte asupra cursului de schimb.

Economia Romaniei a scazut cu 6,4% in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), peste asteptarile economistilor.

Programul Prima Casa

Guvernul va garanta, prin proiectul "Prima Casa", 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice, in special familiile tinere, care nu au avut niciodata o casa, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

Beneficiarii acestui proiect sunt persoanele fizice care nu au luat pana acum un credit ipotecar si care nu au si nici nu au avut o casa in proprietate, a precizat ministrul. Pogea a mentionat ca proeictul ar putea debloca piata imobiliara.

Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casa" ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile. Premierul a precizat ca valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro. "Prin garantarea creditului, se reduce costul acestuia, care devine, astfel, mai accesibil", a spus Boc.

"Bancile care vor solicita maximum 5% avans pentru achizitionarea unei case, bancile care vor avea cele mai mici dobanzi la creditele acordate se vor califica pentru a intra in programul Guvernului", a declarat Boc. El a precizat ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Premierul a spus ca, prin alocarea celor 100 de milioane pentru acest program prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare de un miliard de euro.

Vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, a afirmat ca banca pe care o conduce a fost invitata in urma cu o saptamana la o intalnire cu Ministerul Finantelor, impreuna cu alte cinci banci.

Lafarge Ciment, suspectata de abuz de pozitie dominanta

Lafarge Ciment, suspectata de abuz de pozitie dominantaInspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii la sediul central al Lafarge Ciment Romania, precum si la cele doua puncte de lucru de la Hoghiz si Medgidia, ca urmare a investigatiei declansate de CC privind posibila incalcare a Legii Concurentei de catre compania producatoare de ciment.

Investigatia inopinata a fost declansata ca urmare a unei plangeri inaintata autoritatii de concurenta, privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Lafarge Ciment pe piata sortimentului de ciment CEM I 52,5R din Romania.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza Consiliului Concurentei in cadrul procedurii specifice de investigatie.

Conform autoritatii de concurenta, inspectia inopinata este cel mai eficient instrument de obtinere a unor dovezi privind posibile incalcari ale regulilor de concurenta

Pretul petrolului, la maximul ultimelor 6 luni

Pretul petrolului, la maximul ultimelor 6 luniPetrolul a depasit, vineri, pretul de 61 dolari/baril, ajungand la maximul ultimele sase luni pe fondul unor date pozitive ale pietei de profil din China si Statele Unite.

Contractele la termen pentru petrolul tranzactionat pe piata americana s-au scumpit cu 52 centi, la 61,57 dolari/baril. Acestea au atins saptamana acesta maximul ultimilor sase luni, de 62,26 dolari/baril.

Titeiul Brent tranzactionat pe piata britanica s-a scumpit cu 52 centi, la 60,55 dolari/baril.

Pretul titeiului si-a revenit de la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, de 33 dolari/baril, atins in decembrie 2008, dupa maximele record din iulie, de 147 dolari/baril.

Pretul petrolului a fost sprijinit si de datele din China, al doilea consumator mondial din lume, publicate vineri. Acesta au aratat ca cererea de petrol a urcat cu 3,9% in aprilie, fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut, prima crestere semnificativa din octombrie 2008.

Cel mai mare faliment bancar al anului

Cel mai mare faliment bancar al anuluiBankUnited Financial Corp, creditor cu sediul in Florida, aflat in dificultate financiara, a fost inchis vineri de autoritatile federale de reglementare, iar activele sale au fost vandute unor companii cu capital privat, acesta fiind cel mai mare faliment bancar din 2009.

Cumpararea bancii de catre companiile cu capital privat, printre care si WL Ross & Co si Carlyle Group, catalogata drept "mult subcapitalizata" de catre autoritatile americane, a fost cea mai ieftina solutie, potrivit unui comunicat al Federal Deposit Insurance Corp (FDIC).

BankUnited, care are 86 de filiale pe coasta de sud-est a Floridei, va fi deschisa astazi sub controlul unui grup care include companiile Blackstone Group LP si Centerbridge Capital Partners LLC. Inchiderea bancii va costa 4,9 miliarde dolari.

BankUnited are depozite de 8,6 miliarde dolari si active de 12,8 miliarde dolari, fiind cel de-al doilea creditor vandut investitorilor privati anul acesta.

Propunere: Dublarea primei de casare

Propunere: Dublarea primei de casareBlocul National Sindical va propune Ministerului Finantelor dublarea primei de casare fata de nivelul actual, de 3.800 lei, pentru a relansa industria auto din Romania, chiar daca aceasta masura va injumatati numarul celor ce beneficiaza de programul Rabla.

"Masurile luate de Guvern sunt departe de a-si fi atins obiectivele de combaterea efectelor crizei economice, iar unele masuri intra chiar in contradictie totala fata de recomandarile Comisiei Europene. Vom propune Finantelor dublarea subventiei pentru fiecare autoturism, pentru ca suma alocata in acest moment este neatractiva", a declarat liderul BNS, Dumitru Costin.

Presedintele confederatiei sindicale a precizat ca este nevoie de cresterea sumei alocate pentru casarea unei masini pentru a relansa industria auto, chiar "daca aceasta masura ar putea duce la injumatatirea celor care beneficiaza de pe urma programului Rabla".

Ministerul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara pe 8 mai ca prima de casare va ramane 3.800 lei in acest an, chiar daca nu vor fi vandute in totalitate cele 60.000 de autoturisme programate, iar in prezent ministerele Mediului si al Finantelor cauta noi variante pentru acest program.

Averea bancherilor, in scadere

Averea bancherilor, in scadereActivele bancilor din Romania au ajuns la finalul primului trimestru la 78,5 miliarde de euro, in scadere cu 0,56% fata de sfarsitul lui 2008, pe fondul deprecierii leului, desi calculata in lei, valoarea activelor a crescut, in primele trei luni din 2009 cu 5,66%, la 332,46 miliarde de lei.

Primele trei banci din sistem au adunat 45,2% din piata, cu active cumulate de 35,5 miliarde de euro, potrivit raportarilor celor mai importanti jucatori din banking-ul local. Spre comparatie, in urma cu doi ani, primele trei institutii financiare detineau mai mult de jumatate din activele sistemului bancar .

Podiumul a ramas neschimbat, BCR, BRD si Raiffeisen ocupand in continuare primele trei pozitii, doar ultimele doua raportand active in euro in crestere.

Ocupanta primului loc, BCR, cu o cota de piata de 21,4%, a raportat active in usor avans cu 4,9%, la 67,66 miliarde lei (16,82 miliarde euro) la finalul lui martie 2009, de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro) la 31 decembrie 2008.

Totalul activelor celui de-al jucator din banking, BRD, se ridica, la sfarsitul lunii martie 2009, la 50,6 miliarde lei (11,9 miliarde euro), in crestere usoara comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, de aproximativ 49 miliarde lei. BRD detine astfel o felie de 15,1% din sistemul bancar autohton.

Raiffeisen Bank, cu o cota de piata de 8,6%, a raportat active in avans cu 3,4% fata de finele anului trecut, la 6,78 mld. euro, si in crestere cu 23,4%, comparativ cu primul trimestru din 2008.

Declin pe piata bunurilor de folosinta indelungata

Declin pe piata bunurilor de folosinta indelungataPiata romaneasca a bunurilor de folosinta indelungata a scazut in primul trimestru al acestui an cu 33,4%, pana la 356 mil. euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, cele mai importante situatii de declin inregistrandu-se in cazul echipamentelor de birou si in sectorul foto, cu un regres de peste 40%, potrivit unui raport GfK Temax.

Totodata, sectoarele electrocasnice mari, electronice si IT au trecut printr-o descrestere de aproximativ o treime.

Piata globala de bunuri electrice monitorizata de catre GfK Temax a atins valoarea de 356 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, cea mai mica valoare din ultimii doi ani. Declinul total de 33,4% comparativ cu acelasi trimestru al anului 2008 (534 milioane euro) poate fi atribuit scaderii vanzarilor pe toate segmentele de piata.

Aparatura electrocasnica mica a fost categoria cea mai putin afectata in perioada mentionata, coborand totusi cu 16%, in timp ce telecomunicatiile au scazut cu 26,7%. Electrocasnicele mari, electronicele de larg consum si produsele IT au aratat scaderi mai accentuate, pierzand 35.9%, 34,4% si, respectiv, 34,3%.

BNR poate impune bancilor schimbari de actionariat

BNR poate impune bancilor schimbari de actionariatBNR poate impune recapitalizari bancilor sau schimbari de actionariat in caz de nevoie, dar nu se intrevede un risc sistemic, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Nu se intrevad riscuri sistemice. Daca va fi nevoie se vor lua masuri de la caz la caz, prin recapitalizari obligatorii si/sau schimbari de actionariat. Aceste interventii nu se vor face in niciun caz din bani publici", a spus Lazea, precizand ca a facut declaratiile in nume propriu si nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale.

El a spus ca, in prezent, ponderea mare a detinerii straine intr-un sistem bancar este perceputa ca dezavantaj, desi in trecut era considerata un avantaj.

"Romania este pe locul 4 din 11 state central si est-europene din acest punct de vedere, dar ponderea mare a capitalului strain poate deveni un dezavantaj doar daca datoria bancara externa este foarte mare ca pondere in PIB si poate fi retrasa rapid si daca imprumutul in valuta este dominant si prezinta o probabilitate ridicata de default", a explicat Lazea.