Miza pe Programul Prima Casa

Miza pe Programul Prima CasaMugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca bancile trebuie sa se asigure ca garantia acordata de stat in cazul programului Prima Casa, prin Fondul de Garantare, functioneaza "imediat" si poate fi executata.

In plus, acesta a declarat ca in momentul in care bancile vor avea riscuri de executie in caz de neplata, vor aparea probleme suplimentare.

"Cam acestea ar fi lucrurile cu care sa plecam la drum: schema simpla, numai (ca n.r.) trebuie sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat si trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie de la Fond (Fondul de Garantare n.r.), sa nu aveti garantie imobiliara”, a declarat Isarescu (foto) la intalnirea cu bancherii si Guvernul pe tema programului Prima Casa.

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, proiectul guvernamental Prima Casa va relansa creditarea si va duce la reluarea constructiilor de locuinte.

Programul Prima Casa se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar. Valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 euro, iar bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

Conferinta M&A Outlook 2009

Conferinta M&A Outlook 2009Saptamana aceasta, Wall-Street a organizat alaturi de Nexia International evenimentul M&A Outlook 2009, cea mai importanta conferinta pe fuziuni si achizitii din prima jumatate a anului.

In cadrul dezbaterilor organizate, s-a ajuns la concluzia ca restructurarea business-ului pare, la o prima vedere, ca o solutie extrema si o decizie grea, mai ales pentru business-urile de familie. Dar pentru eficientizarea afacerii si pentru repozitionarea interna si externa, operatiunea este esentiala, au spus specialistii in fuziuni si achizitii.

Totusi, potrivit lui Ciprian Paltineanu, restructurarile devin pe timp de criza aproape inevitabile in majoritatea sectoarelor de activitate, chiar daca nu sunt cele mai fericite miscari ale unui actionariat si, in plus, sunt necesare pentru a reduce costurile si cu scopul de a eficientiza operatiunile.

De la Tony A. Romani (foto), bancher de investitii la Freeman&Co., am aflat ca restructurarile se clasifica in trei mari clase: initiate de management, de ultim moment si dupa faliment.

De asemenea, s-a stabilit ca aceasta criza financiara a sufocat, in primele cinci luni ale acestui an, piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, ajungand la o valoare de circa 199 milioane euro, cu 93% mai mica fata de aceeasi perioada a lui 2008, ceea ce inseamna, conform specialistilor, ca piata locala de M&A s-a intors la nivelul inregistrat in 2004.

Tot acestia au mai spus ca spre sfarsitul lui 2009-inceputul lui 2010, piata va incepe sa transmita semnale pozitive, o stabilizare fiind asteptata.

In final, s-a concluzionat ca antreprenorii locali care sunt tentati sa-si vanda acum business-ul, intr-o perioada de incertitudine financiara, ar trebui sa isi asume anumite riscuri, insa nu inainte de a-si tempera asteptarile privind banii pe care ar putea sa-i incaseze in urma unei tranzactii.

Astfel, Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, a afirmat ca “un antreprenor care vrea sa vanda acum trebuie sa fie conectat la realitate si sa stie cat sa ceara pentru business. Mai mult, antreprenorii trebuie sa-si asume si anumite riscuri atunci cand se implica intr-o tranzactie”.

De multe ori insa, antreprenorii evita sa-si cedeze business-ul unui fond de investitii pentru ca astfel pierd controlul. “Chiar daca fondurile de investitii sunt preocupate de cresterea rapida a afacerii, acestea pot fi uneori si cainoase”, mentioneaza Doru Lionachescu, de la Capital Partners.

Frauda la Bursa

Frauda la BursaBursa a fost tulburata de un caz de frauda de 2 milioane lei. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sesizat organele de cercetare inca din 2007 in legatura cu infractiunile realizate pe piata de capital de un grup din Bolintin Vale care a prejudiciat mai multi investitori cu 2 milioane lei, a spus Victor Stanila, purtatorul de cuvant al CNVM.

Mai mult de 300 de detinatori de actiuni au fost inselati de o grupare de crima organizata din Bolintin Vale, 12 dintre membrii acesteia fiind adusi la audieri la DIICOT Pitesti. Liderii gruparii au racolat sase angajati ai Depozitarului Central, care sunt suspectati ca au furnizat date confidentiale despre detinatorii de actiuni.

Cele 12 persoane retinute au fost prinse in urma unor descinderi si perchezitii in 15 locuri din Bucuresti si Bolintin Vale, potrivit anchetatorilor.

Exista 32 de invinuiti in acest caz, iar faptele de care sunt acuzati sunt pedepsite de lege cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani, a explicat procurorul sef Nicolae Blaga, seful DIICOT Arges - Serviciul Teritorial Pitesti.


Knigt Frank intra pe piata din Romania

Knigt Frank intra pe piata din RomaniaHoratiu Florescu, cel mai performant broker de inchiriere pe segmentul de birouri si fost vicepresedinte al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, impreuna cu Monica Barbu, cea care a infiintat si condus departamentul de retail al aceleiasi firme, si-au lansat propriul business, dupa o investitie de aproximativ 1 milion de euro.

Firma se numeste The Advisers si a fost lansata in asociere cu grupul britanic Knight Frank.

Cei doi consultanti spun ca tinta companiei este sa ajunga in top cinci jucatori din piata de consultanta imobiliara, sau chiar pe primul loc.

"Deocamdata vrem sa ne stabilim pozitia in piata, am inceput sa participam la pitch-uri si sa castigam proiecte. Este greu sa stabilesti intr-o perioada de criza ca vrei sa faci o anumita suma intr-un anumit interval de timp. Avem de facut un plan de afaceri si un buget, insa trebuie luat in calcul ca incepem la jumatatea anului”, a aratat Monica Barbu.

Referitor la tranzactiile din piata de birouri, Florescu spune ca adevaratii castigatori ai "cursei imobiliare" se vor afla la sfarsitul anului, cand fiecare companie va trage linie si va anunta ce tranzactii a incheiat.



Studiul Deloitte

Studiul DeloittePotrivit mediului de afaceri, principalele instrumente pentre redresarea economica sunt scutirile de la plata unor taxe si impozite ca forma de stimulare a investitiilor (28%), politica fiscala (21%) si cheltuielile publice (20%). Doar 5% dintre managerii chestionati cred in beneficiile subventiilor acordate companiilor si industriilor in impas.

Asta a aratat un studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte.

In plus, cercetarea a demonstrat faptul ca managerii romani considera ca Executivul a ingreunat povara fiscala pentru mediul de afaceri, prin modificarea repetata a Codului Fiscal, prin intarzierea la rambursarea platii TVA-ului si prin limitarea deductibilitatii pentru anumite categorii de cheltuieli sau prin eliminarea unor mecanisme existente.

Mai mult, 34% dintre cei intervievati iau in calcul reducerea de costuri operationale, 22% reducerea cheltuielilor cu personalul, iar 18% au taiat sau vor taia din cheltuielile de marketing si materiale promotionale.

Pentru reducerea semnificativa a cheltuielilor cu personalul, 42% dintre respondenti au indicat reducerea numarului de angajati, 25% au declarat ca opteaza pentru reducerile de salarii, fara disponibilizari, in timp ce 14% dintre directori spun ca opteaza si pentru reduceri de personal, si pentru scaderi ale veniturilor angajatilor.

Studiul a fost realizat in perioada 20 februarie-30 aprilie, adunand opiniile a peste 300 de directori executivi de la cele mai mari companii din Romania, conform veniturilor raportate pe 2007.

Premiile Effie

Premiile EffieCele mai eficiente campanii de publicitate din 2008 au fost premiate in cadrul galei Effie Awards de anul acesta.

Papaya Advertising, agentia condusa de Robert Tiderle, a obtinut 6 premii, inclusiv trofeul Grand Effie, pentru campania “O picatura de stil in viata ta”/(“Niste tarani”), realizata pentru brandul Cava D'Oro si tot aceeasi campanie a fost premiata cu Gold Effie la categoria Alcoholic Beverages si in sectiunea speciala David vs. Goliath.

Urmatoarea clasata in topul agentiilor, Leo Burnett & Target, a castigat 4 premii, iar Graffiti BBDO si Next Advertising, cate 3.

Aflate la prima participare la Effie, Proximity si Brands & Bears au obtinut cate un trofeu.


Revizuire Merrill Lynch

Revizuire Merrill LynchPotrivit analistilor de la Bank of America Securities-Merrill Lynch, economia Romaniei va scadea "in mod abrupt" in 2009 si 2010, cand s-ar comprima cu 6,4%, respectiv cu 2,5%, si ca urmare a ajustarii fiscale stabilite prin acordul de finantare cu FMI.

In plus, analistii Bank of America Securities (BAS) si Merrill Lynch anticipeaza ca inflatia din Romania ar putea ajunge la 5,2% in 2009, respectiv la 4% in 2010, in conditiile in care la finalul lui 2008 s-a situat la 6,3%.

Acestia mai estimeaza ca leul se va deprecia la 4,50 lei/euro pana la finalul acestui an, dupa care se va aprecia usor, iar spre sfarsitul lui 2010, cursul de schimb sa fie de 4 lei/euro.

Totodata, analistii bancii de investitii considera ca BNR va scadea rata dobanzii de politica monetara la 8% in acest an, in trei etape, respectiv cu cate jumatate de punct procetual in iunie, august si septembrie, de la 9,50% in prezent, urmand sa o diminueze si mai mult anul viitor, pana la 6%.

Racaru lasa sefia Blue Air

Racaru lasa sefia Blue AirGheorghe Racaru, fostul director general al operatorului low cost Blue Air, a devenit noul director al departamentului de strategii si dezvoltare al grupului de firme detinut de omul de afaceri Nelu Iordache, din care face parte si Blue Air.

Decizie luata de acesta nu a fost una in graba. "M-am gandit mult inainte sa renunt la conducerea Blue Air si sa incep alt proiect", a spus Racaru, care detine 10% din actiunile operatorului low cost local.

Din grupul de firme detinut de Nelu Iordache fac parte, pe langa Blue Air, firma de constructii Romstrade, cu afaceri de 230 de milioane de euro in 2008, cu 20% mai mari fata de 2007, un business in domeniul energiei eoliene, dar si o ferma de pomi fructiferi, la Adunatii Copaceni.

In ceea ce priveste obiectivele pentru Blue Air in acest an, compania low cost este foarte optimista. Racaru spune ca actualul context economic a afectat doar segmentul de curse charter ale Blue Air, care reprezinta 7-12% din cifra de afaceri a companiei.




Finalistii pentru Fondul Proprietatea

Finalistii pentru Fondul ProprietateaComisia de selectie condusa de Enache Jiru, a incheiat etapa a 2-a a preselectiei prin dialog competitiv a procesului de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, urmand ca in etapa 3, a licitatiei propriu-zise, sa fie calificati doi din cei cinci candidati mentinuti in cursa.

Comisia de selectie a administratorului Fondului Proprietatea a agreat in urma cu doua saptamani forma finala a contractului de administrare, in urma dialogului competitiv.

Comisia Fondului Proprietatea a pastrat doua companii pentru finala numirii administratorului Fondului, acestea fiind Franklin Templeton Investment Management Ltd si Morgan Stanley Investment Management Ltd.

Rusii cumpara o felie mica din Facebook

Rusii cumpara o felie mica din FacebookSeful Facebook, Mark Zuckerberg, a vandut o participatie de 1,96%, pentru 200 milioane dolari unei companii rusesti de Internet, decizie ce evalueaza site-ul de socializare la 10 miliarde dolari, potrivit BBC.

Facebook are mai mult de 200 milioane de membri la nivel global.

"Mai multe firme au avut discutii cu noi, insa DST a iesit in evidenta datorita perspectivei globale cu care vine", a spus Zuckerberg.

Afacerea vine la doi ani dupa ce Facebook a vandut o participatie de 1,6% catre Microsoft, pentru 240 milioane dolari.

Zuckerberg a fost tentat de o listare a companiei la bursa, dar intentiile sale s-au temperat rapid, pe motiv ca cea mai mare retea sociala nu are nevoie deocamdata de capital, acest lucru urmand sa se intample peste cativa ani.