General Motors, in faliment

General Motors, in falimentGeneral Motors Corp a solicitat pe 1 iunie intrarea sub protectia legii falimentului, devenind cel mai mare faliment industrial din istoria Statelor Unite. (Citeste si Cel mai mare faliment industrial din istoria Statelor Unite)

Falimentul inevitabil, confirmat de oficiali ai administratiei Obama, este cel de-al treilea ca marime din istoria Statelor Unite si cel mai mare din sectorul industrial.

Decizia de a plasa GM intr-un faliment rapid si de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, in contextul competitiei cu rivalii asiatici, reprezinta un risc urias pentru Barack Obama. Dar oficialii administratiei nu au avut alta optiune, intr-un moment in care rata somajului creste, avand in vedere ca GM are 92.000 de angajati pe teritoriul Statelor Unite si este responsabil direct de 500.000 de pensionari.

Administratia Obama a inceput demersurile pentru relansarea unui simbol american decazut, prin supraveghere guvernamentala si acordarea de fonduri federale. GM spera sa iasa pe profit in 2011, dupa ce va iesi din faliment, arata unele documente oficiale, scrie NewsIn. Estimarea se bazeaza pe vanzari de 16 milioane de autovehicule anual, fata de nivelul actual de sub 10 milioane automobile.

Primele reguli pentru programul "Prima Casa"

Primele reguli pentru programul "Prima Casa"Guvernul a decis ca bancile sa instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani. Premierul Emil Boc a declarat ca in jurul datei de 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functional.

Dobanda pentru creditele ipotecare contractate prin programul "Prima Casa" va fi cu cel un punct procentual peste dobanda la care se imprumuta statul, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen. (Citeste si 16 banci intra in programul Prima Casa)

"Cheia in discutiile pe marginea programului Prima Casa este rata dobanzii. Este evident ca putini se incadreaza la un credit ipotecar de 60.000 de euro, daca dobanzile sunt ridicate. Dobanda pentru un credit din acest program va fi cu cel putin un punct procentual peste cea la care se imprumuta statul roman, deoarece se adauga costurile de procesare pe care le au bancile in acordarea de credite", a spus van Groningen, potrivit NewsIn.

Programul Prima Casa, coordonate:

• Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare;
• Programul Prima Casa, operational din 20 iunie
• Este interzisa vanzarea locuintei pe o perioada de 5 ani;
• Beneficiarii programului Prima Casa: persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta.

Un avion Air France, prabusit in Atlantic

Un avion Air France, prabusit in AtlanticUn avion Airbus A330 al Air France s-a prabusit in Atlantic, avand cu 228 de persoane la bord, inclusiv o romanca.

Airbusul A330 a decolat duminica de la Rio, la ora locala 19.00 (1.00 ora Romaniei) si urma sa aterizeze la Paris luni, la ora locala 11.10 (12-10 ora Romaniei), pe aeroportul Roissy. A disparut de pe ecranele de control in timp ce survola Atlanticul, cu 216 pasageri la bord, printre care o romanca, si 12 membri ai echipajului.

Ramasitele din Oceanul Atlantic, din largul coastelor Braziliei, care apartin epavei avionului Air France, au fost gasite, a confirmat ministrul brazilian al Apararii, Nelson Jobim. Adancimea si curentii marini au fost principalele dificultati pentru echipele de cautare a avionului Air France. (Citeste si Epava aeronavei Air France a fost descoperita)

Biroul francez pentru anchete, care se ocupa de investigatia din Franta asupra disparitiei avionului Air France, a declarat anterior ca ar dori sa faca public un prim raport la sfarsitul lunii iunie.

Piata de publicitate online, in crestere cu 70%

Piata de publicitate online, in crestere cu 70%Valoarea totala a pietei de publicitate online in 2008 a fost de 72.417.533 lei (aproximativ 19,66 mil. euro), in crestere cu 70% fata de anul anterior, conform celei mai recente editii a studiului ROADS (Romanian Online Advertising Study), realizat de IAB Romania si PricewaterhouseCoopers.

Cei 72.417.533 lei (cu o marja de eroare de doar 8 lei) reprezinta suma neta a vanzarilor celor mai importante regii de publicitate online si publisheri independenti. La studiul IAB au participat 11 jucatori: regiile AdEvolution, ARBOinteractive, Netbridge Investments, Splendid Interactive si publisherii HotNews.ro, Internet Corp, Media Pro Interactiv, Neogen, Realitatea-Catavencu, Rol Online Network si Sanoma Hearst. Cifrele de vanzari ale acestora au fost centralizate si structurate de PricewaterhouseCoopers.

"2008 a fost un an destul de bun pentru publicitatea online in Romania. Ar fi fost si mai bun, daca nu s-ar fi inregistrat regresul din trimestrul 4. Altfel spus, daca n-ar fi fost criza, poate am fi inregistrat inca o dublare a pietii de la un an la altul. Cum asta nu s-a intimplat, ma multumesc doar sa sper ca anul 2009 nu va fi chiar atit de rau dupa cum se speculeaza sau se interpreteaza semnalele de pina acum", a declarat Cristi Petriceanu, presedinte IAB Romania.

Raportul complet al studiului, detaliat in aproape 90 de pagini, va fi disponibil gratuit membrilor Asociatiei IAB Romania, impreuna cu raportul similar la nivel european realizat de IAB Europe, asociatia europeana in care IAB Romania este membru fondator. Companiile care nu sunt inca membre vor putea achizitiona acest raport.


ING inchide afacerile din 10 tari

ING inchide afacerile din 10 tariGrupul financiar olandez ING NV va inchide operatiunile detinute in 10 din cele 48 de state unde actioneaza si va vinde intre 10 si 15 afaceri in urmatorii 3-5 ani, a declarat directorul executiv al companiei, Jan Hommen.

Intr-o prezentare pentru o conferinta din Frankfurt, publicata si pe pagina de Internet a grupului, Hommen a confirmat, de asemenea, ca ING planuieste sa stranga intre 6 si 8 miliarde euro prin vanzarea de active.

Grupul a anuntat recent ca isi va consolida afacerile din sectorul de retail bancar din Romania, dupa ce a facut intr-un trimestru profit cat tot anul trecut.

ING Groep NV a raportat pierderi de 793 milioane euro in primul trimestru, din cauza deprecierilor de active si provizioanelor pentru imprumuturi neperformante. In aceeasi perioada din 2008, grupul a inregistrat un profit de 1,54 miliarde euro.

ING este prezent pe piata din Romania cu afaceri bancare, de asigurari, pensii private, leasing si factoring prin: ING Bank Romania, ING Lease, ING Commercial Finance, ING Real Estate Investment Management, ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii.

Isarescu vrea un nou mandat

Isarescu vrea un nou mandatGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca este interesat de un nou mandat de guvernator al bancii centrale, pozitie pe care o ocupa de aproape 19 ani, potrivit Mediafax. (Citeste si Isarescu, interesat de un nou mandat: Nu ma pensionez)

"Cum mai este ceva vreme pana voi implini varsta de 65 de ani, nu intentionez sa ma pensionez", a raspuns Isarescu, intrebat daca este interesat de un nou mandat de guvernator al Bancii Nationale. Integral pe Mediafax.ro.

In luna august vor avea loc alegeri pentru consiliul de administratie al BNR, inclusiv pentru functia de guvernator.

Consiliul de administratie al BNR este alcatuit din 9 membri numiti de Parlamentul Romaniei, pe o perioada de 5 ani. Presedintele consiliului de administratie este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit paginii de Internet a BNR, consiliul de administratie al BNR este alcatuit din guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Cristian Popa si, in calitate de membri, de Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nag, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu.

Preturile apartamentelor din Bucuresti raman stabile

Preturile apartamentelor din Bucuresti raman stabileDupa ce in luna martie, preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat cea mai mare scadere, in ultimele doua luni fluctuatiile de pret au disparut, arata analiza lunara realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

„In luna martie, piata rezidentiala a primit o palma: cea mai mare scadere de la o luna la alta inregistrata pana acum. Un soc de - 20% la nivel de Bucuresti a fost resimtit aproape peste noapte. In luna mai, fiecare sector s-a miscat ca valoare, dar oscilatiile au fost neregulate, fara o tendinta clara”, se arata in analiza Colliers.

La nivel global, BREI (Bucharest Real Estate Index) a scazut cu 1% in luna mai, pana la 1.355 euro/mp (n.r.: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor, iar valorile exprimate includ TVA). BREI-V (indicele apartamentelor vechi) si BREI-N (indicele apartamentelor noi) au scazut, fiecare, cu cate un procent.

Cu toate acestea, preturile de vanzare au atins cel mai mic nivel din ultimii trei ani, arata un raport de monitorizare a portalului AnunturiParticulari.ro.

„Preturile de tranzactionare insa sunt mult mai mici si depind de criterii de ordin calitativ, precum zona, tip de imobil sau vecinatati. O garsoniera confort I, intr-o zona rezonabila, poate fi gasita la 35.000 euro, in timp ce apartamentele cu doua camere, cu minim 50 mp, in cartiere precum Rahova, Berceni sau Pantelimon, se vand cu 45.000-50.000 euro”, sustin cei de la AnunturiParticulari.ro.


BERD face prima investitie de tip private equity intr-o companie cu capital romanesc

BERD face prima investitie de tip private equity intr-o companie cu capital romanescBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) participa pentru prima data la capitalul unei societati comerciale romanesti, care urmareste cresterea competitivitatii si cotei de piata a companiei Pehart Tec din judetul Alba, producator de articole din hartie tissue (servetele sau prosoape din hartie, sub brandul Pufina).

Investitia de 6 milioane euro va sprijini planurile Pehart Tec, membra a MG-Tec Grup din Dej, de a-si mari productia, contribuind la dezvoltarea capacitatii de export in regiune.

Societatea comerciala va folosi aceste fonduri pentru a mari oportunitatile de export in regiune, volumele de productie si pentru a introduce o noua gama de produse.

Potrivit BERD, aceasta prima participare la capitalul unei companii private din Romania demonstreaza disponibilitatea institutiei de a oferi capital nou companiilor romanesti bine administrate.


Salariul mediu net a crescut la 336 euro

Salariul mediu net a crescut la 336 euroCastigul salarial mediu net a crescut in aprilie cu 0,4% (6 lei) fata de martie, pana la 1.408 lei (336 euro), datorita acordarii unor prime de Paste, a unor sume din profitul net si a realizarilor de productii mai mari, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Ritmul anual de crestere s-a temperat la 9,8%, de la 17,6% in martie.

Castigul brut a fost salarial mediu de 1.930 lei (460 euro) in a patra luna din acest an, cu 0,4% peste nivelul din luna precedenta.

Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 28,1% mai mare in aprilie 2009, fata de un avans de 27,9% in martie, mai arata datele INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in aprilie in activitatile de intermedieri financiare (4.116 lei, 981 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (HoReCa): 765 lei, 182 euro.

Wienerberger inchide temporar doua fabrici din Romania

Wienerberger inchide temporar doua fabrici din RomaniaFabricile Gura Ocnitei si Triteni ale producatorului de caramida Wienerberger vor fi temporar inchise si productia va inceta, ca urmare a crizei financiare si economice si a incetinirii ritmului de dezvoltare a pietei de constructii in Romania din ultimele luni, potrivit companiei.

"Aceste masuri fac parte din programul extins de restructurare a grupului Wienerberger in 2009 pentru a adapta capacitatile de productie locale la evolutia pietei si a cererii. Cele doua fabrici vor fi doar temporar inchise, ceea ce inseamna ca productia poate fi reluata oricand. Deocamdata, acest moment este incert si depinde de dezvoltarea viitoare a pietei", se arata in comunicatul emis de Wienerberger Romania, parte a grupului austriac - cel mai mare producator de caramizi din lume.

Wienerberger, jucator principal pe pietele emergente din Europa, implicat mai ales in proiecte de constructii rezidentiale, a fost afectat prima data in aprilie 2008, odata cu colapsul pietei imobiliare din Marea Britanie si Statele Unite.