2 / 6

Blocaj financiar

De asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus cu 9,4%.

Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca i s-a solicitat ministrului Finantelor ca, in urmatoarea sedinta de Guvern, sa vina cu o propunere privind decontarea de la bugetul de stat direct catre subcontractori a lucrarilor, aratand ca a aparut un blocaj financiar din cauza intarzierii decontarilor.

"A aparut un fenomen de blocaj financiar. (...) I-am cerut ministrului Finantelor sa vina maine (n.r. miercuri) in Guvern cu o propunere, pentru a putea face platile direct la subcontractori. Este o mare problema pe care o avem, pentru ca am constatat ca multi antreprenori generali, desi primesc integral decontarile pentru lucrari, de la bugetul de stat sau din fonduri europene, nu fac mai departe aceste plati catre subcontractori, ceea ce duce la o amplificare a unui blocaj financiar de o maniera gratuita atata timp cat toata lumea isi face datoria" a explicat Nica, potrivit NewsIn.

In schimb, constructiile si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, iar alte activitati de servicii au crescut cu 3,1%.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate ieri arata o contractie severa a cererii interne din Romania in primul trimestru, cu 13,7% fata de aceeasi perioada din 2008, mai ales ca urmare a reducerii cu 9,1% a consumului final total. Cheltuielile pentru consumul final ale populatiei s-a diminuat cu 12,3%, astfel ca desfacerile de marfuri prin comertul cu amanuntul s-au redus cu 16%, iar serviciilor prestate populatiei - cu 5,4%.

Formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, s-a redus cu 0,3% fata de primul trimestru al anului trecut, la 23,287 miliarde lei. Exportul net, calculat ca diferenta dintre exporturi si importuri, s-a imbunatatit in primul trimestru, la -5,4 miliarde lei, in conditiile in care importurile s-au redus mai mult decat exporturile.

In date ajustate sezonier, ce indica evolutia fata de trimestrul anterior, activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a restrans cu 7,6%, cea din industrie - cu 1,4%, activitatile din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-au diminuat cu 3,7%, iar constructiile au scazut cu 0,3%. Impozitele nete pe produs s-au diminuat cu 2,1%.

In schimb, activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi si alte activitati de servicii si-au marit usor volumul de activitate, cu 0,4%, respectiv 0,1%.

Finantele estimeaza pentru 2009 o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la un produs intern brut estimat la 531,25 miliarde lei. In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri