1 / 6

Saracia va creste cu 1,7 puncte procentuale

Procentul populatiei din Romania care va trai in saracie in acest an va creste cu 1,7 puncte procentuale fata de 2008, la 7,4%, iar printre cei mai afectati se vor numara copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, realizate de Banca Mondiala.

"Nivelul saraciei este estimat sa creasca la 7,4% din populatie in 2009, iar proportia copiilor care traiesc in saracie absoluta este anticipata sa urce la 10,7% in 2009, de la 7,8% in 2008", potrivit Bancii Mondiale, informeaza NewsIn.

In strategie se mai arata ca, desi cea mai mare parte a populatiei sarace locuieste in zona rurala, gradul de saracie este asteptat sa creasca mai rapid in mediul urban - unde este anticipat un avans al saraciei cu 40% in acest an -, decat in cel rural (+30%). Banca Mondiala anticipeaza ca si antreprenorii - din alte domenii decat agricultura - vor fi afectati, ca urmare a impactului crizei economice.

In 2008, numai 5,7% din populatia Romaniei traia in saracie, dupa ce cresterea economica din anii anteriori a scos din saracie sute de mii de oameni. De altfel, numarul romanilor care traiau in saracie absoluta scazuse de la 2,1 milioane persoane in 2007 la 1,2 milioane persoane in 2008.

Grupurile cele mai vulnerabile la saracie erau cu precadere din zona rurala, unde traiesc 75% din saraci. De asemenea, copiii, in special cei proveniti din familii numeroae, tinerii, romii, somerii si lucratorii in agricultura prezinta un risc ridicat de saracie.

Banca Mondiala subliniaza ca sistemele de protectie sociala actuale nu se adreseaza prea bine saraciei, iar cheltuielile pentru protectie sociala raportate pe cap de locuitor sunt in Romania cele mai mici din Uniunea Europeana.

Totodata, cheltuielile pentru programe care sa tinteasca reducerea saraciei sunt foarte mici, daca se raporteaza la produsul intern brut (PIB) sau la nevoi. In plus, acestea au scazut in ultimii ani.

"Bugetul necesar pentru finantarea cererii de asistenta financiara pentru combaterea saraciei cronice si ajutorul pentru someri si persoanele vulnerabile la saracie vor reprezenta o provocare dificila, tinand cont de spatiul de manevra fiscala scazut", se mai arata in strategie.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri