Solutie de criza la Finante

Solutie de criza la FinanteMinistrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca intentioneaza sa comaseze Comisia Nationala de Prognoza (CNP) cu departamentul de analiza macroeconomica din Ministerul Finantelor, fara a da un termen pentru finalizarea acestui proces.

"Intentionam sa unificam Comisia Nationala de Prognoza cu departamentul Macroeconomie din Ministerul Finantelor. Nici in acest moment, cele doua structuri nu sunt separate, CNP fiind in subordinea MFP, insa acest proces face parte din programul de restructurare al ministerelor si agentiilor", a spus Pogea, citat de NewsIn.

El a precizat ca cei care ar putea fi afectati de aceasta decizie vor fi angajatii care se ocupa cu contabilitatea, fara a da detalii.

CNP a trecut in ultimii 20 de ani prin mai multe forme de organizare. In 1990 exista un Departament de Previziune si Orientare Economica in cadrul Ministerul Economiei si Finantelor, din care s-a format in 1993 Comisia Nationala de Prognoza.

In 1999, structura a revenit in cadrul Ministerului Finantelor de la acea vreme, sub forma unei Directii generale de prognoza, pentru ca din 2003 sa se opteze pentru formula actuala.



Ce decizii s-au luat la Ministerul IMM-urilor

Ce decizii s-au luat la Ministerul IMM-urilorConstantin Nita, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, a declarat ca ministerul sau va pastra doar doua agentii in subordine, ANPC si OSIM, iar numarul de posturi va scadea cu 200 din cele 680 cate are ministerul in momentul de fata, urmand sa fie disponibilizate aproximativ 130 de persoane.

Nita a declarat ca, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu premierul Emil Boc, s-a convenit ca Ministerul IMM-urilor sa pastreze doar doua agentii in subordine, acest lucru echivaland cu scaderea numarului de posturi de la 680 la 480.

"Am propus o restructurare in care vom ramane cu doua institutii mari in subordine: Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Celelalte vor trece ca directii in cadrul ministerului", a precizat ministrul, citat de NewsIn.

Nita a spus ca restructurarea se concretizeaza in reducerea cu 200 de posturi a schemei de personal si disponibilizarea a 120-130 de functionari.

In schimb, PSD nu este de acord cu o reducere drastica de 20% a personalului bugetar, despre care Nita a spus ca nu a fost niciodata luata in calcul in cadrul Guvernului. Social-democratul a pledat pentru mentinerea locurilor de munca din sistemul bugetar, chiar si cu pretul unor diminuari salariale. "Daca in mod exceptional se va pune problema disponibilizarilor, problema trebuie discutata cu partenerii sociali, cu sindicatele si cu organizatiile din administratia publica locala. Dorinta noastra este ca aceste lucruri sa fie discutate si in cadrul coalitiei", a afirmat vicepresedintele PSD Constantin Nita.

El a admis ca ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor este prea mare, de 8% din Produsul Intern Brut, iar ponderea lor ar trebui limitata la 6-6,5%.




Cum se restructureaza Apararea

Cum se restructureaza AparareaMinistrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, a dispus reducerea personalului cabinetului cu 20 de procente, astfel incat cinci din cele 26 de posturi vor fi desfiintate, a declarat purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu.

Potrivit oficialului MApN, cheltuielile lunare pentru plata salariului celor cinci persoane se situeaza in jurul sumei de 21.500 de lei. Masura a fost luata incepand cu 1 august, a precizat Spanu.

Ministrul Stanisoara a luat decizia reducerii numarului de posturi din cabinetul personal, desi organizarea acestuia era exceptata de la regulile stabilite prin Legea nr 760/2001 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala.

Spanu a precizat ca in urma intalnirii de sambata, de la Palatul Victoria, pe tema restructarii agentiilor guvernamentale, la care a participat si ministrul Stanisoara, nu s-a luat nicio masura concreta si ca deciziile se vor comunica la nivel central. In prezent, MApN are in subordine doua astfel de structuri, Romtehnica si Romavia.

Taieri si la Agricultura

Taieri si la AgriculturaMinisterul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va reduce numarul agentiilor si institutiilor din subordine de la 33 la 13, fapt ce va conduce la reducerea personalului cu 20%, a declarat ministrul de resort, Ilie Sarbu.

Potrivit ministrului, personalul ministerului a fost deja redus cu 21% (din aparatul central), iar in urma comasarilor va rezulta o reducere cu inca 20%.

"Proiectul de act normativ privind restructurarea Ministerului Agriculturii a fost finalizat de aproape doua luni de zile, l-am prezentat de doua ori in guvern, dar inca nu a fost aprobat", a declarat Ilie Sarbu, citat de NewsIn.

El a precizat ca personalul de la institutiile care vor fi reorganizate ar putea acoperi deficitul de personal de la alte structuri din subordinea ministerului, cum este APIA, unde ar mai fi nevoie de circa 2000 de oameni, dar si Agenti Nationala pentru Pescuit sau APDRP.

"Acesti oameni au experienta si e mai bine sa-i luam pe ei decat sa luam unii fara experienta, care nu cunosc domeniul.", a mai spus Ilie Sarbu.

Ministrul Ilie Sarbu, a anuntat, in 13 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, ca ministerul pe care-l conduce a definitivat Proiectul de Reorganizare si restructurare, prin care se reduce numarul institutiilor aflate in subordinea sa cu 67%.

Ce vor oamenii de afaceri

Ce vor oamenii de afaceriPresedintele AOAR, Florin Pogonaru, spune ca, in cadrul intalnirii pe care oamenii de afaceri au avut-o vineri cu reprezentantii Guvernului, s-a discutat despre numirea unui "ministru al Simplificarii".

"S-a discutat despre numirea unui ministru al Simplificarii. Ceea ce avem la ora actuala este o birocratizare excesiva, o blocare a sistemului firmelor cu acte care nu sunt necesare si care sunt create pentru a mentine parazitar tot felul de functionari publici", a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au avut o intrevedere vineri cu oamenii de afaceri, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre problemele lor si politicile anticriza ale Guvernului.


Cum arata bugetul statului la sase luni

Cum arata bugetul statului la sase luniCheltuielile totale ale bugetului general consolidat au sporit in primele sase luni din 2009 cu 5,6% fata de perioada similara din 2008, la 91,66 miliarde lei, in timp ce veniturile totale s-au redus cu 5,1%, la 77,28 miliarde lei, in acelasi interval, a anuntat Ministerul Finantelelor.

Ca urmare, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2009, deficitul bugetar s-a adancit la 2,7% din produsul intern brut (PIB), insumand 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro).

O crestere semnificativa fata de perioada similara a anului trecut s-a inregistrat la capitolul cheltuieli de personal, care au crescut in primul semestru cu 12% fata de primele sase luni din 2008, la 24,924.8 miliarde lei.

Si cheltuielile cu dobanzile au inregistrat o crestere spectaculoasa, acestea sporind cu 55,5% fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, statul a cheltuit pe dobanzi in primul semestru 2,97 miliarde lei, fata de 1,91 miliarde lei in primele sase luni din 2008.

Cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii au scazut, in schimb, in primele sase luni cu 3,3% - sau 435,8 milioane lei - pana la 12,84 miliarde lei, iar cheltuielile cu subventiile s-au diminuat cu 123,9 milioane lei fata de primul semestru din 2008, la 3,58 miliarde lei.

Dupa rectificarea bugetara din aprilie, cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii pentru intregul an 2009 au fost programate la 27 miliarde lei (5% din PIB), in scadere cu aproape o cincime fata de nivelul de 33,2 miliarde lei (6,6% din PIB) din 2008, iar cheltuielile cu personalul au fost programate la 41,5 miliarde lei (7,8% din PIB), in scadere fata de 2008, cand au fost de 43,3 miliarde lei (8,6% din PIB).

Potrivit estimarilor Finantelor, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si alte transferuri pentru investitii, au fost de 13 miliarde lei in primele sase luni, reprezentand 34,3% din estimarile anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4% din PIB.

La capitolul venituri, Finantele au reusit sa incaseze cu 8,2% mai mult din impozitul pe salarii si venit, fata de perioada similara din 2008, respectiv 9,4 miliarde lei, insa a colectat mai putin din impozitul pe profit cu 8%, respectiv cu 521,2 milioane lei, pana la 6 miliarde lei.

Veniturile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) au scazut in perioada 1 ianuarie - 30 iunie cu 15,7%, respectiv cu 3,17 miliarde lei fata de acelasi interval din 2008, pana la 17,06 miliarde lei.