1 / 4

Excesele din trecut trebuie corectate

Pentru tara noastra sunt necesare masuri pentru a corecta excesele din trecut. “Cel mai mare exces al Romaniei a fost acest deficit de cont curent care a urcat si pana la peste 12%. Faptul ca ne-am permis cativa ani buni cu 10% mai mult decat anul trecut a fost un exces”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Deficitul de cont curent s-a ajustat cu 75% in primele cinci luni din 2009. Pana la finalul acestui an, estimarile bancii centrale arata ca deficitul extern ar putea cobori pana la 5-6%, de la un nivel de 12%, cat ajunsese in 2008.

“Tendinta economiei Romaniei este sa se duca spre ceea ce este rezonabil si sustenabil, dar cu costurile ajustarii”, a explicat guvernatorul, adaugand ca asteapta imbunatatirea indicatorilor care au dus la un downgrade si ca BNR va mai lua masuri in aceasta directie.

De asemenea, potrivit lui Isarescu, BNR "nu incurajeaza o depreciere a cursului de schimb", intrucat aceasta ar accentua ajustarea deficitului de cont curent, care pare sa fie deja excesiva. El a mai mentionat ca stabilitatea leului este data de imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei.

"Nu incurajam o depreciere a cursului, tot in sensul ajustarii deficitului de cont curent", a declarat Isarescu, dupa ce a explicat ca scaderea dezechilibrului extern "pare excesiva, mai ales daca nu se va opri".

A doua transa de la FMI, catre bugetul de stat?

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri