Industria este prima care va da semnul revenirii economice

Industria este prima care va da semnul revenirii economice“Contractia economica pentru 2009 prognozata de FMI, de 8 – 8,5%, este realista si este in linie cu ultima noastra prognoza (n.r. -8%), iar in 2010 putem sa revenim pe teritoriu pozitiv”, a explicat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

In plus, daca guvernul va face o ajustare a cheltuielilor de 0,8% din PIB avem sanse sa ne incadram in noua tinta anuntata de reprezentantii FMI.

“Deficitul bugetar mai mare acceptat de FMI este o consecinta a scaderii economice mult mai mare decat au prognozat, initial, specialistii fondului”, a spus Ionut Dumitru.

Economia romaneasca va inregistra incepand de la sfarsitul acestui an rate trimestriale de crestere pozitive sau foarte aproape de zero, sustine economistul Raiffeisen Bank.

“Trimestrul al treilea din 2009 poate sa fie cel mai prost din acest an sau poate sa fie cel care sa ne asigure intrarea pe crestere in trimestrul patru, dar totul depinde de agricultura”, a mai explicat Dumitru.

Industria este prima care va da semnul revenirii economice, considera Ionut Dumitru, care a adaugat: “Industria si-a oprit caderea si este deja pe usoara crestere. O sa constatam iesirea din recesiune mai tarziu decat s-a produs”.

Citeste si alte patru articole relevante, pe fondul diagnosticului dat de FMI:

Bancherii de investitii: Prognoza FMI este realista

Cum vad avocatii de business concluziile misiunii FMI


Cum au primit oamenii de afaceri si sindicalistii diagnosticul FMI?

Efectele prognozelor FMI, departe de Bursa de Valori



S-ar putea ca si noile estimari ale FMI sa fie depasite

S-ar putea ca si noile estimari ale FMI sa fie depasite“Noua prognoza privind contractia PIB mi se pare mai realista, insa, la cum arata lucrurile pentru trimestrul al doilea, s-ar putea ca si aceste estimari sa fie depasite”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Economistul ING nu s-a pronuntat asupra prognozei pentru deficitul bugetar ce ar putea fi inregistrat in 2009, explicand ca o va face abia dupa ce va vedea ce masuri intentioneaza sa adopte guvernul pentru a reduce cheltuielile.

“Este foarte putin probabil ca in 2010 sa avem crestere economica, nu este exclus, dar este foarte greu si depinde de ce masuri va adopta guvernul. Daca ei vor intarzia in adopta masuri pentru sustinerea economiei, atunci si anul 2010 poate sa fie unul cu o contractie economica”, a mai explicat Chidesciuc.

Maximul recesiunii din Romania va fi atins, in opinia economistului ING, in trimestrul al treilea din acest an, dupa care, in ultimele trei luni din 2009 vom inregistra o usoara revenire, ca rate trimestriale, insa vom ramane in teritoriu negativ ca rata anuala.

Produsul Intern Brut al Romaniei s-a comprimat cu 9,7% in trimestrul al doilea din 2009, pe fondul inrautatirii situatiei din sectorul constructiilor, arata ultima prognoza realizata de economistii ING Bank.

BCR isi revizuieste prognozele privind evolutia economiei

BCR isi revizuieste prognozele privind evolutia economieiLucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, caracterizeaza noua prognoza a FMI pentru deficitul bugetar ca fiind realista.

De asemenea, economistul este de parere ca cel mai dificil punct pentru economia romaneasca va fi atins in trimestrul al treilea al acestui an.

Momentan, reprezentantii BCR recalculeaza prognozele prinvind contractia economica pentru a putea lua in calcul si datele ce vor fi anuntate pentru trimestrul al doilea.

Avem nevoie de masuri urgente de reducere a cheltuielilor bugetare

Avem nevoie de masuri urgente de reducere a cheltuielilor bugetare“Cresterea economica pentru 2010 prognozata de FMI este realista daca economia globala isi revine. Mai exact, cand economia Zonei Euro o sa inceapa sa isi revina atunci o sa simtim pentru ca ea conteaza cel mai mult pentru Romania deoarece este o zona de export pentru noi”, a declarat, pentru Wall-Street, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Totusi, Laurian Lungu atrage atentia ca evolutia economiei romanesti depinde foarte mult de ce trend va urma politica fiscala si daca guvernul nu va lua masuri de reducere a cheltuielilor bugetare la timp s-ar putea ca si noua tinta de deficit bugetar convenita cu FMI sa fie depasita.

“Trimestrele al doilea si al treilea din acest an sunt la fel de grele, iar de la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010 putem vedea o usoara revenire, in termeni de rate trimestriale de crestere”, sustine Laurian Lungu.

Cum arata noile estimari ale reprezentantilor FMI?

Cum arata noile estimari ale reprezentantilor FMI?• Contractie economica in 2009 de aproximativ 8% - 8,5% si modesta crestere in 2010, situata intre 0,5 si 1%;

• Deficitul bugetar de 7,3% din PIB in 2009 si de mai putin de 6% din PIB in 2010;

• Aproximativ jumatate din transele de la FMI din septembrie si decembrie se vor duce pentru finantarea deficitului bugetar. Transa stabilita pentru luna septembrie este de 1,718 miliarde DST (n.r. – Drepturi Speciale de Tragere), iar cea din decembrie se ridica la 1,409 miliarde DST;

Calendarul imprumutul acordat Romaniei de FMI?