Romania va iesi din criza la sase luni dupa Germania si Statele Unite

Romania va iesi din criza la sase luni dupa Germania si Statele UnitePresedintele Traian Basescu a afirmat ca Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce marile puteri vor inregistra o crestere economica „reala”, precizand ca solutia pentru iesirea din criza este continuarea investitiilor.

"Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce piata germana, piata Statelor Unite isi reiau cresterea economica reala”, a spus Basescu. Acesta a afirmat ca solutia pentru iesirea din criza o reprezinta continuarea investitiilor, aratand ca tarile care au avut ca si principal criteriu dezvoltarea pe baza de investitii si modernizare sunt mai putin afectate decat tarile care au mers pe crestere economica pe stimularea consumului.

Presedintele considera ca in al patrulea trimestru al acestui an ar putea fi inregistrate si la noi primele semne ale imbunatatirii situatiei economice.

"Trimestrul III va fi un trimestru in care produsul intern brut va continua sa scada. Ma astept la continuarea descresterii economice si in trimestrul al treilea, urmand ca pe curba de revenire sa intram abia in trimestrul patru din 2009”.

Legislatia privind siturile arheologice de pe traseele autostrazilor, modificata

Legislatia privind siturile arheologice de pe traseele autostrazilor, modificataPresedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie modificata legislatia privind siturile arheologice de pe traseele autostrazilor, deoarece acestea duc la prelungirea termenelor de executie a lucrarilor.

"Am rezolvat problema exproprierilor, dar n-am rezolvat problema siturilor arheologice. In Italia, daca stateau cu autostrazile dupa siturile arheologice, nu ar fi construit nici un kilometru de autostrada. Dar la noi lucrurile se intampla cam asa: se gaseste ceva pe traseul autostrazii, se stopeaza autostrada. Dar, se poate cauta acolo unde s-a gasit si in stanga si in dreapta autostrazii, iar arheologii pot sa studieze cat vor si pe distante mult mai mari“, a afirmat Basescu, citat de NewsIn.

Seful statului a mai spus ca arheologii ar trebui sa dea foarte repede descarcarea arheologica pentru traseele de infrastructura importante.

Traian Basescu a afirmat ca sunt cel putin cinci proiecte de infrastructura blocate in prezent din cauza siturilor arheologice. "Sunt cel putin cinci proiecte de infrastructura in momentul de fata care sunt blocate de mai mult sau mai putin timp pentru ca nu stiu ce se cauta pe acolo, dar sa se caute in stanga si in dreapta“, a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca este „inadmisibil“ ca lucrarile sa fie oprite din cauza acestor situri. „Pana la urma, lucrurile astea cu opritul nu sunt atat de simple. Oprirea lucrarilor costa. Numai pe tronsonul asta (Arad-Timisoara – n.r.) sunt peste 200 de utilaje. Utilajele care stau sunt platite din costul lucrarii. Stau trei luni, sase luni, pana se termina descarcarea arheologica. Asa ceva e inadmisibil“, a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a spus ca, in opinia sa, autostrada Arad-Timisoara va fi finalizata in anul 2013, fata de 2011, care este termenul prevazut in contractul de executie.

Fonduri europene pentru iesirea din criza

Fonduri europene pentru iesirea din crizaTraian Basescu le-a cerut primarilor la intalnirea cu alesii locali din judetul Botosani, sa acceseze proiecte finantate din fonduri europene, precizand ca a fost rezolvata si problema cofinantarii, guvernul obtinand permisiunea FMI pentru majorarea plafonului garantiilor guvernamentale.

Basescu le-a transmis primarilor ca accesarea proiectelor finantate din fonduri europene este „drumul corect”, intrucat investitiile sunt solutia pentru iesirea din criza a tarii.

"Apelul meu catre dumneavoastra este sa priviti la proiecte si prin prisma existentei banilor europeni, care este adevarat ca se obtin in conditii mult mai dificile, dar acesta este drumul corect. Acolo este resursa de baza, adica bani fara costuri. Eu sunt optimist ca Romania va iesi din criza si isi va relua cresterea economica, dar de aceasta data bazata pe investitii, nu pe consum”, a spus Basescu.

Presedintele i-a informat pe primarii prezenti la intalnire ca, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, a fost rezolvata si problema asigurarii cofinantarii pentru proiectele finantate din fonduri europene, guvernul obtinand permisiunea sa majoreze plafonul garantiilor guvernamentale.

"Stiu ca aveti problema cofinantarii. S-a negociat cu Fondul Monetar International cresterea nivelului de garantii pe care le poate acorda Guvernul, exact pentru a se asigura administratiilor locale posibilitatea de a contacta credite cu garantii de la Guvern, pentru a se constitui sursa proprie de finantare a proiectelor”, a mai spus Basescu.