Romania nu va iesi din recesiune pana in 2010

Romania nu va iesi din recesiune pana in 2010Kenneth Orchard (foto), analist in cadrul agentiei de rating Moody’s, sustinea saptamana trecuta, in exclusivitate pentru Wall-Street, ca economia romaneasca va continua sa se contracte si in prima parte a anului viitor, revenirea urmand sa vina abia peste un an.

Ieri, un raport al agentiei arata ca Romania se afla intr-o recesiune profunda, din care nu va iesi pana in 2010 si, cu toate ca este improbabil ca statul sa revina la ratele ridicate de crestere economica dinainte de criza pe termen apropiat, perspectivele pe termen lung raman pozitive.

"Romania a fost prinsa de criza economica globala intr-o situatie financiara precara, guvernul fiind nevoit sa apeleze la un plan de stabilizare cu FMI si UE si martie 2009", subliniaza Kenneth Orchard, potrivit NewsIn.

El considera ca riscul politic nu este unul foarte puternic in Romania.

"Moody's nu este foarte ingrijorata in legatura cu turbulentele continue din mediul politic din Romania, dar, pe de alta parte, vede riscuri inerente de deteriorare a activitatii economice din Romania si a calitatii activelor din sistemul bancar", mai subliniaza Orchard.

Raportul publicat de agentia de rating subliniaza ca acordul cu FMI nu a putut stopa scaderea puternica a productiei sau deteriorarea indicatorilor privind datoria statului, insa a redus semnificativ nevoile de finantare externa a Romaniei si riscul unei crize a balantei de plati.

"Moody's a confirmat ratingul de tara Baa3 pentru Romania in martie 2009, cu putin inaintea anuntului privind acordul cu FMI si UE. Fondurile de la institutiile internationale au determinat stabilizarea economiei si au diminuat presiunea privind refinantarea datoriilor", se mai subliniaza in analiza agentiei de evaluare financiara.

Desi Moody's considera improbabil ca Romania sa revina, in viitorul apropiat, la nivelul cresterii economice dinainte de criza, perpectivele sunt favorabile pe termen lung.

"Principalul motiv pentru care anticipam rate mai inalte de crestere in Romania este ca statul este mult mai sarac decat alte membre UE, ceea ce inseamna ca are potential ridicat pentru recuperarea acestor decalaje. Un mediu de afaceri potrivit, apartenenta la UE si o infrastructura mai buna, cu ajutorul fondurilor UE, ar trebui sa sustina un nivel superior al investitiilor in timp, permitand o crestere graduala a veniturilor reala catre media UE", se precizeaza in raportul Moody's.

Agentia mai mentioneaza ca ratingurile Romaniei sunt sustinute de accesul la finantare din partea FMI si UE, precum si de angajamentul bancilor straine de a-si mentine expunerea si sprijinul fata de subsidiarele din tara. Totodata, factori importanti pentru calificativele Romaniei sunt apartenenta la UE si nivelul moderat al soliditatii economice si institutionale.

Cum se va redresa economia

Cum se va redresa economiaMoody’s estimeaza ca redresarea economiei Romaniei va fi graduala, cu rate de crestere pe termen lung de 3-4%, limitate de reformele structurale greoaie si de lipsa infrastructurii, in conditiile in care scaderea PIB in 2009 se plaseaza intre 7 si 10%.

Totodata, analistii subliniaza ca un ritm de crestere de 3-4% pe an pentru Romania ar fi cu 2-3% peste nivelul prognozat pentru cresterea zonei euro pe termen lung.

Pentru acest an, Moody’s estimeaza ca economia Romaniei se va comprima cu 7 pana la 10%, inainte de revenirea din 2010.

"Apreciem ca revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita cursului de schimb flexibil, care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si indatorarii relativ scazute a sectorului privat", se mai subliniaza in raportul agentiei de rating.

Pe de alta parte, "exista riscuri ca recesiunea sa se dovedeasca mai persistenta, deoarece vine dupa un boom economic alimentat de credit, si sa provoace dislocari economice grave".

"Productia trebuie sa se reorienteze catre bunuri de comert si servicii, ceea ce inseamna ca insolventele in randul companiilor si somajul ar putea continua sa creasca pentru ceva timp. Romane de vazut cum vor interactiona aceste aspecte cu politica de consolidare fiscala, un sector bancar fragil si redresarea lenta a marilor economii europene", subliniaza Moody’s.

Alegerile impiedica reformele solicitate de FMI

Alegerile impiedica reformele solicitate de FMIAlegerile prezidentiale de la finalul lui 2009 impiedica reformele stricte in sectoarele fiscal si public, incurajate de efortul FMI, sustine agentia de rating Moody's in ultimul raport pe Romania, fara a se astepta la schimbari ale mediului politic pe termen lung.

"Cu toate ca, in ultima perioada, criza a obligat noul guvern sa se concentreze pe problemele economice, alegerile prezidentiale ce vor urma in noiembrie-decembrie 2009 par sa impiedice eforturile FMI de a incuraja reformele stricte in sectoarele fiscal si public. Moody's se asteapta la un avant usor al initiativelor de reforma dupa alegerile prezidentiale, dar, pe termen lung, fundamentele mediului politic din Romania nu au sanse sa se schimbe", se arata in raport.

Moody's aminteste de un istoric "mixt" al politicilor economice din Romania din ultimii ani, pe fondul schimbarilor dese de guvern si ale partenerilor de coalitie, in lupta pentru obtinerea puterii.

"Nu a fost niciun consens puternic asupra politicilor economice in aceasta perioada. In schimb, guvernele au preferat sa foloseasca politica fiscala, in special pe partea de cheltuieli, ca pensii sau salarii, drept o modalitate de a sustinere publica, in timp ce reformele dificile la nivel microeconomic au fost desconsiderate", sustine raportul.

Pe de alta parte, Moody's precizeaza ca politica monetara are un istoric mai bun, mai ales din 2005, cand a fost introdus regimul de tintire a inflatiei.

"Chiar daca tintirea inflatiei nu a avut un succes foarte mare in Romania, tendinta dezinflationista din prezent pare consolidata. Mai important, regimul a intarit stabilitatea macroeconomica, chiar daca a fost afectat de politica fiscala volatila si intrari semnificative de capital strain", mai sustine raportul.

Institutiile din Romania - la nivelul celor din Surinam

Institutiile din Romania - la nivelul celor din SurinamRomania are o capacitate institutionala sub cea a multor tari din Europa Centrala si de Est, avand calificative similare celor din Surinam sau Brazilia, insa institutiile statului isi pot imbunatati activitatea datorita aderarii la UE si sprijinului financiar aferent, considera Moody's.

Intr-un raport publicat miercuri, agentia de rating acorda institutiilor romanesti un calificativ mediu, datorita aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Moody's a luat in calcul, in stabilirea calificativului pentru institutii, indicatori stabiliti de Banca Mondiala, respectiv "eficienta guvernamentala" si "statul de drept", carora le-a adaugat parametri proprii. Romania a obtinut un calificativ de 31 din 100 la indicatorul eficienta guvernamentala si 43 din 100 in ce priveste "domnia legii", ceea ce denota ca institutiile au un nivel scazut fata de stadiul de dezvoltare economica al tarii.

Tari care au obtinut calificative similare din partea Bancii Mondiale sunt Surinam, Maroc, Columbia si Brazilia. Multe alte tari din Europa Centrala si de Est au calificative mult mai bune decat Romania, precum Polonia (in jur de 55 la ambii indicatori), Slovacia (circa 60) sau Turcia (47)", se spune in raportul Moody's.

"De fapt, doar cateva tari din Balcanii de Vest (Albania si Bosnia-Hertegovina) si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au calificative mai slabe privind institutiile", mai arata raportul.

Moody's aminteste ca Romania, ca si Bulgaria, a fost nevoita sa se supuna unui mecanism de cooperare si verificare cand au intrat UE, in 2007, tocmai pentru ca "nu a facut suficiente progrese in reformarea sistemului judiciar si prevenirea coruptiei".

Comisia Europeana a criticat deseori autoritatile Romaniei pentru lipsa unui progres in aceste domenii, desi Romania nu a avut fonduri suspendate din acest motiv, cum s-a intamplat in cazul Bulgariei.