Pe locul 55
Timpul necesar pentru demararea unei afaceri: 10 zile
243 de zile pentru o autorizatie de constructie
202 ore pe an pentru a plati taxele
512 zile pentru a recupera o datorie comerciala in instanta
1 / 5

Pe locul 55

In raportul de anul trecut, Romania se situa pe locul 45 in randul economiilor analizate.

Banca Mondiala a luat in calcul zece criterii la realizarea acestui raport: inceperea unei afaceri, primirea unei autorizatii de constructie, angajarea lucratorilor, inregistrarea proprietatii, obtinerea de credite, protectia investitorilor, plata taxelor, comertul exterior, masuri de respectare a contractelor si incheierea unei afaceri. Raportul acopera perioada iunie 2008-iunie 2009, potrivit NewsIn.

"Romania a crescut costul pentru procedurile de insolventa, cerand ca 1,5% din totalul recuperat cu fiecare asemenea procedura sa fie transferat catre un fond care ramburseaza cheltuielile administratorilor insolventei, cand debitorii nu au active. De asemenea, au crescut costurile pentru autorizatiile de constructie, ca urmare a introducerii unei taxe noi de 0,5% din valoarea proiectului. In plus, taxele pe forta de munca au sporit. Timpul pentru inregistrarea proprietatii a fost redus, prin introducerea unor proceduri noi in registrul proprietatii si cadastru", se arata in raport.

Romania a coborat astfel pe locul 55, mult dupa Bulgaria (44), dar inaintea altor state membre UE precum Spania (62), Luxemburg (64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) si Grecia (109). Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in acest clasament, iar Republica Centrafricana a ramas pe ultimul loc.

Raportul "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" arata ca 131 de economii au implementat 287 de reforme pentru a simplifica procesul de demarare a afacerilor, cu 20% mai multe decat in anul anterior. Reformele au vizat simplificarea procesului de incepere a unei afaceri si a reglementarilor referitoare la import si export, diminuarea taxelor si imbunatatirea sistemelor de informatii despre credite.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri