3 / 6

243 de zile pentru o autorizatie de constructie

In Romania trebuie indeplinite 17 proceduri pentru primirea unei autorizatii de constructie, la fel ca in Lituania. Cele mai putine (6) sunt necesare in Danemarca, iar cele mai multe (36) sunt in Cehia.

Unei firme din Romania ii trebuie 243 de zile pentru a primi o autorizatie de constructie, comparativ cu 38 de zile in Finlanda, respectiv 677 zile in Cipru. Costurile pentru obtinerea unui permis de constructie sunt de 87,9% din venitul national pe locuitor in Romania, fata de 9,8% in Ungaria, respectiv 436,5% in Bulgaria.

Pentru inregistrarea unei proprietati este nevoie de 8 proceduri in Romania. Cele mai putine sunt in Lituania (2), iar cele mai multe in Grecia (11). Ca timp, unui antreprenor din Romania ii ia 48 de zile ca sa inregistreze o proprietate, fata de 3 zile in Lituania, respectiv 391 zile in Slovenia. Costul pentru inregistrarea unei proprietati este de 1,3% din valoarea proprietatii in Romania. In Slovacia se plateste doar 0,1% din valoarea proprietatii pentru a o inregistra, in timp ce acesta se ridica la 12,7% in Belgia.

Usurinta in obtinerea unui credit a fost masurata prin doi indicatori: indicele puterii de impunere a drepturilor legale, cu punctaj de la 0 la 10, si amploarea informatiilor furnizate in sistemul de creditare (0-6).

Amploarea informatiilor - care se refera la calitatea si accesul la informatii prin birouri de credit publice si private - este de 5 din 6 in Romania. Marea Britanie are 6 din 6 la acest indicator, iar Luxemburg si Cipru nu au niciun punct.

Punctajul obtinut de Romania in ce priveste respectarea drepturilor legale (reprezentanta de legi privind colateralul si falimentul care sa faciliteze creditarea, prin protejarea drepturilor debitorilor si creditorilor) este 8 din 10, fata de Cipru, Danemarca, Letonia, Polonia, Slovacia si Marea Britanie (9 din 10) sau fata de Portugalia, Italia, Grecia (3 din 10).

La capitolul protectia investitorilor, Romania a obtinut 6 puncte din 10. Cel mai bine protejati sunt investitorii din Irlanda (8,3 din 10), iar cel mai putin protejati sunt investitorii din Grecia (3,3 din 10).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri