Productia industriala indica semne de revenire economica

Productia industriala indica semne de revenire economica"Daca ne ghidam dupa productia industriala, economia a luat-o deja in sus si este intr-un proces de recuperare. In industre am plecat de la -12% si s-a ajuns la -6%, in conditiile in care cifrele apar cu doua luni intarziere, iar datele privind produsul intern brut intarzie si mai mult", a declarat Mugur Isarescu (foto), guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Productia industriala a scazut pentru a zecea luna consecutiv, indicele din iulie indicand o scadere cu 6,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut in a doilea trimestru al acestui an cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 1,1% fata de trimestrul anterior, arata datele revizuite ale INS, dupa ce primele estimari de la jumatatea lui august indicau un declin mai sever, de 8,8%.

In acelasi timp, unii analisti straini sustin ca scaderea economiei romanesti va continua chiar si in prima jumatate a anului 2010, iar revenirea o vom vedea abia peste un an.

Kenneth Orchard, analist in cadrul agentiei de rating Moody’s, singura institutie care mai acorda Romaniei rating investitional, estimeaza pentru acest an o contractie reala a Produsului Intern Brut al Romaniei de 8,9%, in timp ce pentru 2010 vede o usoara crestere, de 1,2%.

Deficitul de cont curent nu este rau, dar pentru Romania ar trebui sa fie zero

Deficitul de cont curent nu este rau, dar pentru Romania ar trebui sa fie zeroDeficitul de cont curent nu este in mod obligatoriu rau, mai ales daca el survine de pe fondul unei politici importantede investitii, insa in stadiul de piata emergenta in care este Romania este indicat sa consideram ca orice valoare a acestuia este mare si face rau economiei, semnaleaza guvernatorul BNR.

Un nivel sustenabil al deficitului de cont curent ar putea fi 8% din Produsul Intern Brut (PIB), insa doar daca investitiile straine s-ar ridica la 5-6% din PIB, iar Romania ar reusi sa atraga mai multe fonduri structurale decat pana acum, a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Daca investitiile straine se vor consolida la 5-6% din PIB si adaugam fondurile structurale, atunci pot spune ca nu sunt departe de ideea conform careia deficitul de cont curent de 8% din PIB ar fi un nivel sustenabil", a declarat guvernatorul BNR.

Totus, Mugur Isarescu a adaugat ca desi acel deficit ar putea fi sustenabl, este de dorit ca Romania sa inregistreze deficit zero sau chiar sa anunte excedent.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale a atras atentia ca marimea deficitului balantei de plati trebuie sa fie corelat cu nivelul fondurilor structurale atrase de Romania, iar imprumutul obtinut de tara noastra de la institutiile financiare internationale poate fi platit din aceste fonduri.

"Tot exista intrebari legate de cum va face Romania sa dea inapoi imprumutul de 20 miliarde euro obtinut de la institutiile internationale. El poate fi platit din cele 30 miliarde euro ce pot fi obtinute prin fondurile structurale. Problema este ca, daca aceste 20 miliarde euro reprezinta un imprumut, cele 30 miliarde euro sunt facute din zeci de mii de mici proiecte, care intampina birocratie sau diferente de interpretare legislativa", a explicat Mugur Isarescu.

Desi Romania a cazut in trecut prada tentatiei capitalurilor straine, iar acum suporta ajustarea excesiva, seful bancii centrale ne spune si ce trebuia facut pentru a se evita aceasta situatie. "Deteriorarea deficitului de cont curent putea fi atenuata daca anumite tendinte nesustenabile aparute in sectorul privat erau compensate prin o conduita prudenta a politicii veniturilor in sectorul public si prin ajustarea corespunzatoare a deficitelor bugetului public", concluzioneaza Isarescu