1 / 3

Productia industriala indica semne de revenire economica

"Daca ne ghidam dupa productia industriala, economia a luat-o deja in sus si este intr-un proces de recuperare. In industre am plecat de la -12% si s-a ajuns la -6%, in conditiile in care cifrele apar cu doua luni intarziere, iar datele privind produsul intern brut intarzie si mai mult", a declarat Mugur Isarescu (foto), guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Productia industriala a scazut pentru a zecea luna consecutiv, indicele din iulie indicand o scadere cu 6,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut in a doilea trimestru al acestui an cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 1,1% fata de trimestrul anterior, arata datele revizuite ale INS, dupa ce primele estimari de la jumatatea lui august indicau un declin mai sever, de 8,8%.

In acelasi timp, unii analisti straini sustin ca scaderea economiei romanesti va continua chiar si in prima jumatate a anului 2010, iar revenirea o vom vedea abia peste un an.

Kenneth Orchard, analist in cadrul agentiei de rating Moody’s, singura institutie care mai acorda Romaniei rating investitional, estimeaza pentru acest an o contractie reala a Produsului Intern Brut al Romaniei de 8,9%, in timp ce pentru 2010 vede o usoara crestere, de 1,2%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri