1 octombrie momentul zero al crizei politice

In apropierea alegerilor prezidentiale, cele doua partide politice care formau guvernul Romaniei au declansat o criza politica, care s-a finalizat cu destramarea coalitiei, membrii PSD fiind cei care au parasit guvernul, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat demiterea ministrului de Interne.

Avertismentul comun al economistilor din Romania, dar si al celor de pe plan international este ca instabilitatea politica va limita capacitatea guvernului de a gestiona finantele publice. Cel mai pesimist scenariu furnizat de analisti indica faptul ca Romania nu va putea respecta conditiile impuse de FMI, in special cele referitoare la reducerea deficitului bugetar, punand in pericol finalizarea acordului cu Fondul.

In cazul in care programul agreat de guvern cu Fondul Monetar International nu se va mai finaliza din cauza neindeplinirii conditiilor impuse, atunci marile agentii de rating au avertizat ca este posibil sa fim retrogradati.

Intre timp, criza politica nu a afectat doar imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini, ci a prabusit si leul.

Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei si valabil ieri a urcat cu peste 5 bani (1,2%), ajungand pana la 4,2495 lei pentru un euro.

De asemenea, accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anuntat ieri de Banca Centrala Europeana, de 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente lui 2009.

BCR: Stabilitatea politica - esentiala pentru tintele ambitioase impuse de FMI

BCR: Stabilitatea politica - esentiala pentru tintele ambitioase impuse de FMI
“Stabilitatea politica in Romania este esentiala pentru indeplinirea ambitioaselor reforme fiscale si structurale agreate cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana”, se arata intr-un raport al Bancii Comerciale Romane realizat de analistul Eugen Sinca.

Tensiunile dintre cele doua mari partide aflate care formau coalitia aflata la guvernare nu ajuta absolut deloc la atingerea tintelor macroeconomice agreate cu institutiile internationale, explica analistul BCR, care adauga ca si fara aceasta criza politica tintele oricum erau greu de atins.

Reactia de pe piata interbancara la evenimentele politice de ieri s-a evidentiat printr-o depreciere de peste 1,5% a leului, cursul de schimb ajungand pana la 4,27 lei pentru un euro.

Raiffeisen: Turbulentele politice afecteaza cursul de schimb si economia reala

Instabilitatea politica ar putea limita capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, pentru reducerea deficitului bugetar, periclitand acordul extern incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, avertizeaza analistii Raiffeisen Bank intr-un studiu realizat de economistul sef al bancii, Ionut Dumitru.

Turbulentele de pe scena politica "ar putea ameninta acordul Romaniei cu FMI si UE, ceea ce ar avea un impact negativ asupra perceptiei riscului in Romania si in consecinta asupra cursului de schimb si economiei reale", a explicat Dumitru.

Astfel, pentru a rezolva criza politica exista, in prezent, doua solutii: in primul caz, vor fi numiti ministri interimari in locul celor de la PSD, iar executivul ar putea functiona asa pentru 45 de zile, iar in al doilea caz, un nou guvern poate fi format imediat si aprobat de Legislativ.

"De asemenea, nu se preconizeaza formarea unei noi coalitii, ceea ce inseamna instabilitate politica prelungita in lunile urmatoare. Amintim si ca alegerile prezidentiale sunt programate pentru 22 noiembrie 2009", adauga economistul Raiffeisen Bank Romania.

Care sunt tintele de deficit bugetar impuse de FMI?

- deficit de 7,3% din PIB in 2009 si scadere economica de 8,5%
- deficit sub 6% din PIB in 2010 si crestere economica de 0,5%

Moodys: FMI a aratat o toleranta remarcabila fata de Romania

Turbulentele in plan politic erau previzibile inaintea alegerilor prezidentiale, neavand impact pe termen scurt asupra ratingurilor tarii, insa pe termen mediu si lung ar putea cauza probleme, sustine analistul Moody's, Kenneth Orchard, potrivit NewsIn.

"Am fi mult mai ingrijorati daca situatia s-ar intinde pe 6-12 luni si ar impiedica reformele structurale, insa noi credem ca nu se va prelungi, ne asteptam ca lucrurile sa se calmeze pana la finalul anului", a precizat Orchard, adaugand ca FMI a aratat "o toleranta remarcabila" fata de Romania, tocmai pentru ca situatia actuala de pe scena politica era usor de anticipat.

Kenneth Orchard declarase anterior pentru Wall-Street ca "zgomotul politic este aproape constant in Romania, dar acest factor a fost deja luat in calcul in momentul in care am analizat ratingul guvernului roman".

Moody's nu se asteapta la o schimbare drastica a imaginii Romaniei in plan extern, din perspectiva investitorilor straini, deoarece ei stiu ca situatia Romaniei este una comuna si ca inaintea alegerilor vor exista intotdeauna presiuni.

Fondul Monetar International a permis Romaniei, in mod exceptional, sa utilizeze jumatate din a doua si a treia transa din imprumutul extern pentru a finanta deficitul bugetar, in conditiile in care banii ar fi ajuns, intr-o situatie obisnuita, in rezervele valutare ale tarii.