1 / 4

1 octombrie momentul zero al crizei politice

In apropierea alegerilor prezidentiale, cele doua partide politice care formau guvernul Romaniei au declansat o criza politica, care s-a finalizat cu destramarea coalitiei, membrii PSD fiind cei care au parasit guvernul, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat demiterea ministrului de Interne.

Avertismentul comun al economistilor din Romania, dar si al celor de pe plan international este ca instabilitatea politica va limita capacitatea guvernului de a gestiona finantele publice. Cel mai pesimist scenariu furnizat de analisti indica faptul ca Romania nu va putea respecta conditiile impuse de FMI, in special cele referitoare la reducerea deficitului bugetar, punand in pericol finalizarea acordului cu Fondul.

In cazul in care programul agreat de guvern cu Fondul Monetar International nu se va mai finaliza din cauza neindeplinirii conditiilor impuse, atunci marile agentii de rating au avertizat ca este posibil sa fim retrogradati.

Intre timp, criza politica nu a afectat doar imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini, ci a prabusit si leul.

Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei si valabil ieri a urcat cu peste 5 bani (1,2%), ajungand pana la 4,2495 lei pentru un euro.

De asemenea, accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anuntat ieri de Banca Centrala Europeana, de 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente lui 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri