Se croieste guvernul premierului desemnat

Se croieste guvernul premierului desemnatPrimul guvern interimar este condus de premierul inca in exercitiu, Emil Boc, care nu a mai tinut ieri conferinta de presa, asa cum obisnuia in fiecare zi de duminica, al doilea “croit” de premierul desemnat, Lucian Croitoru, si un al treilea, al opozitiei, care va fi alcatuit zilele acestea, dupa ce primarul Sibiului, Klaus Johannis, a avut ieri o intalnire cu o parte a majoritatii parlamentare care il sustine.

Lucian Croitoru a anuntat sambata programul negocierilor cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern, acestea urmand sa aiba loc astazi si maine, la sediile formatiunilor politice, singura incertitudine fiind legata de intalnirea cu liderii Aliantei PSD+PC.

„Aceste consultari vor avea loc probabil in zilele de luni si marti”, a spus Croitoru.

Astfel, astazi, la ora 11.00, ar urma sa aiba loc negocierile cu alianta PSD+PC, la sediul unuia dintre cele doua partide, la ora 14.00 - cu PDL, la sediul partidului, la 16.00 cu PNL, tot la sediul partidului, iar la ora 18.00 cu liderului grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian. Maine, la ora 14.00, sunt programate negocierile cu UDMR, la sediul formatiunii.

Croitoru a precizat ca a avut convorbiri tefonice cu liderii partidelor parlamentare, cu exceptia Danielei Popa.

Noutatile din discursul lui Croitoru:

- a lucrat la programul de guvernare impreuna cu economistii Laurian Lungu, Aurelian Dochia, dar si „colegi de la BNR” in care crede;
- programul convenit cu FMI si UE "tinteste la iesirea din criza a economiei romanesti", fiind cuprinse masuri anticriza coerente;
- in prezent „se uita” pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010, ceea ce inseamna ca documentul este aproape finalizat;

Croitoru anunta primele detalii ale programului de guvernare


Descriere foto: Primul-ministru desemnat, Lucian Croitoru, paraseste sediul Guvernului de la Palatul Victoria, existand posibilitatea ca, in continuare, sa se intalneasca cu reprezentantii partidelor parlamentare in vederea constituirii noului Executiv.

Opozitia nu voteaza guvernul

Opozitia nu voteaza guvernulIn ceea ce priveste viitorii ministri, Croitoru a declarat ca va stabili lista membrilor Guvernului in functie de propunerile pe care le vor face liderii partidelor parlamentare. „Nu vreau sa va spun nume acum pentru ca nu pot sa fac acest lucru inainte de a ma consulta cu liderii partidelor”.

Premierul desemnat a declarat ca are si o solutie de rezerva, pe care nu vrea sa o dezvaluie, pentru situatia in care partidele nu vor sa participe la formarea noului Guvern, dar a exclus varianta depunerii mandatului.

Presedintele partidului PNL, Crin Antonescu, a reafirmat ca partidul pe care il conduce nu va vota Guvernul Croitoru in Parlament

De asemenea, liderul PSD, Mircea Geoana, a explicat motivele pentru care nu declara ca primarul Klaus Johannis va fi premierul pe care il va propune daca va ajunge presedinte. Totodata, Geoana l-a criticat pe liderul PNL ca se foloseste de Johannis.

"Dar cine poate garanta dupa alegerile prezidentiale care va fi majoritatea viitoare? Cine poate garanta ca nu apare un nume mai bun? Dl Johannis este un nume bun, este o sansa corecta, dar a spune, cum spune dl Antonescu - "eu am sa-l pun pe Johannis si asta este decizia mea" - este exact ceea ce ii reprosam lui Basescu, care nu poate sa spuna ca pune pe cine vrea domnia sa dincolo de Constitutie", a spus Mircea Geoana la Pro TV, in emisiunea Candidat in vremea crizei.

Guvernul interimar nu a mai tinut ieri clasica conferinta de presa de duminica, insa presedintele PDL Emil Boc a declarat ca a primit din partea premierului desemnat Lucian Croitoru o scrisoare prin care ii invita de democrat-liberali sa discute despre formarea noului Guvern si ca luni ii vor da curs.

"Am primit o invitatie si luni va avea loc consultarea pe care premierul desemnat a solicitat-o", a declarat Boc.

Intrebat daca aceste consultari vor avea loc la Palatul Victoria sau in alta parte, Boc a raspuns: "Unde va dori domnia sa".

"Orice intarziere se poate transforma in cresteri ale costurilor"

"Orice intarziere se poate transforma in cresteri ale costurilor""Orice zi de intarziere se poate transforma in cresteri enorme ale costurilor", a spus Croitoru, intrebat daca o intrerupere a acordului de finantare externa cu FMI ar duce la un "derapaj financiar". De asemenea, el a catalogat drept bland termenul "derapaj" in acest caz, aratand ca urmarile ruperii acordului ar fi foarte grave.

Totodata, Croitoru a aratat la The Money Channel ca riscul, in cazul in care Romania nu incheia acest acord, era ca statul sa se finanteze "din ce in ce mai scump, din ce in ce mai scurt", ca maturitate a finantarilor, putand ajunge la oprirea finantarilor.

FMI a aratat, intr-un comunicat de presa transmis in urma caderii guvernului Boc, ca o misiune a Fondului va veni la Bucuresti, pentru a demara discutiile in cadrul celei de-a doua evaluari in cadrul acordului de finantare, imediat dupa formarea unui nou cabinet.


Criza politica, sub lupa analistilor economici internationali

Criza politica, sub lupa analistilor economici internationaliPrizoniera a certurilor politice care ii afecteaza imaginea, impovarata de recesiunea economica, Romania ramane totusi pana la urma o tara atractiva pentru investitorii europeni, au declarat analisti consultati de AFP.

"Nu cred sa se inregistreze o scadere a interesului pentru Romania. Firmele poate isi amana un pic planurile pe care le au, dar aceasta are mai degraba legatura cu criza economica globala decat cu situatia politica", a declarat pentru Hans Smaling, consilier economic si comercial al Ambasadei Olandei la Bucuresti. Opinia este impartasita de specialisti francezi, germani si austrieci, adauga AFP. Olandezii sunt foarte activi in Romania, fiind implicati in 3.500 de intreprinderi si avand investitii de 3,78 de miliarde de euro in 2008, explica agentia franceza de stiri.

Destramarea, la inceputul lunii octombrie, a coalitiei aflate la putere, urmata de caderea guvernului de centru-dreapta in aceasta saptamana si de un razboi deschis intre presedintele Traian Basescu si opozitie pe tema alegerii premierului, nu a surprins grupurile deja prezente in Romania, in conditiile in care aceste evolutii intervin cu mai putin de o luna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale, precizeaza AFP, citata de NewsIn.

"Oamenii care vor sa investeasca in Romania se inscriu intr-o perspectiva pe termen lung. Tara este ultima intrata in Uniunea Europeana si investitorii stiu ca toate tarile au beneficiat progresiv de aceasta integrare", a subliniat o sursa economica franceza care a solicitat pastrarea anonimatului. "Criza politica nu schimba, in realitate, datele", a adaugat sursa.

Cifra de afaceri a numai patru companii cu capital francez (Renault-Dacia, BRD-Groupe Société Générale, Orange si Distrigazsud-GDF) depaseste un miliard de euro, potrivit unui studiu al Ubifrance publicat in 2008.

Sigur, investitiile internationale directe au inregistrat o scadere cu 53% in primele luni ale anului 2009 in raport cu aceeasi perioada din 2008, potrivit statisticilor oficiale publicate in aceasta saptamana, noteaza AFP. Potrivit datelor pentru primul semestru, Romania sta totusi mai bine (-42%) fata de Polonia (-86%) sau Bulgaria (-52%), a declarat pentru AFP Agentia Romana pentru Investitii Straine.

"Scaderea investitiilor internationale si a volumului de schimburi comerciale este legata cu precadere de situatia (economica) internationala", considera Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei, tara care este cel mai mare partener economic al Bucurestiului, avand aici banci mari - Raiffeisen, BCR (Erste Bank) - si companii petroliere precum OMV. "Toata lumea se asteapta la o ameliorare in 2010. Investitorii care vin aici nu fac calcule pe termen scurt", adauga Lukavsky.

"Bineinteles, investitorii germani doresc un guvern stabil", spune Annika Pattberg, directoarea agentiei de comert si investitii germane in Romania (GTI). "Exista astazi o oarecare ingrijorare, pentru ca oamenii cred ca tulburarile politice actuale pot sa aiba consecinte asupra respectarii acordului cu Fondul Monetar International", spune si Hans Smaling, reamintind ca "stabilitatea politica este un factor benefic pentru investitii".

Capacitatea Bucurestiului de a-si respecta angajamentele pentru a beneficia de noi transe din imprumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI si UE va fi un veritabil test, scrie AFP. Companiile europene doresc, de asemenea, o functionare "mai eficienta si mai transparenta" a sistemului judiciar si a administratiei romane. Insa sectoarele "infrastructurilor rutiere, al agriculturii si energiei regenerabile" continua sa fie atractive pentru societatile europene, subliniaza analistii.