Vizita de urgenta la Bucuresti pentru a evalua economia

Vizita de urgenta la Bucuresti pentru a evalua economiaSpecialistii Fondului Monetar International (FMI), impreuna cu cei ai Bancii Mondiale (BM), vin in Romania in cursul acestei saptamani, desi inca nu se stie cu cine vor dialoga. Guvernul Boc II a fost demis si nu mai are spatiu de manevra, iar Executivul construit de prim-ministrul desemnat, Lucian Croitoru, asteapta votul Parlamentului.

Initial, vizita FMI si a BM fusese amanata din cauza ca, in lipsa unui guvern, nu aveau cu cine discuta. La scurt timp, cele doua institutii si-au modificat planurile si au decis sa vina de urgenta in Romania.

FMI va trimite, astfel, o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a initia discutiile cu autoritatile romane privind a doua evaluare din cadrul acordului de finantare, dar noi consultari ar putea fi necesare dupa formarea unui nou guvern.

"Ca raspuns la cererea formulata de catre presedintele Romaniei (n.r. - Traian Basescu), FMI va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie-9 noiembrie", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

In timpul acestei vizite, misiunea FMI va evalua performantele economice recente ale tarii si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru anul viitor, precum si masurile de politici economice si reforme structurale de care este nevoie pentru a atinge aceste tinte.

"Incheierea cu succes a celei de-a doua evaluari va necesita un angajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa prevada un deficit de maximum 5,9% din PIB. Dupa ce s-a ajuns la intelegeri pentru politicile fiscale si macroeconomice esentiale pentru derularea programului, boardul executiv al FMI se va reuni pentru a analiza raportul de evaluare, de care depinde livrarea unei transe de 1,409 miliarde DST (1,5 miliarde euro)", a precizat seful misiunii FMI in Romania.

Si Comisia Europeana a anuntat ca va trimite la Bucuresti o misiune in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie pentru a evalua respectarea conditiilor de acordare a asistentei privind balanta de plati.

"Indeplinirea acestor conditii reprezinta o cerinta obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro, fonduri UE. Aceasta constituie cea de-a doua transa a pachetului de asistenta financiara pe termen mediu de pana la 5 miliarde de euro. Daca va fi necesar, va fi organizata o noua misiune dupa formarea noului guvern", se arata in comunicatul de presa al CE.

ING: Nu exista nicio garantie ca Romania mai primeste a treia transa de la FMI

ING: Nu exista nicio garantie ca Romania mai primeste a treia transa de la FMIVizita de acum in Romania este o incercare a FMI de a calma pietele, de teama ca o intarziere a evaluarilor sale va conduce la o crestere a riscului de tara pentru Romania si va accentua presiunile de depreciere pe leu, considera Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

"Jeffrey Franks (n.r. - seful misiunii FMI in Romania) a spus ca indeplinirea cu succes a celei de-a doua evaluari a Fondului depinde de aprobarea bugetului pe 2010 cu un deficit bugetar care sa nu depaseasca 5,9% din PIB. Totusi, suntem deja in octombrie 2009 si nu exista un buget pentru 2010 aprobat, iar aceasta situatie se pare ca va continua pana dupa formarea unui nou guvern, urmand ca abia atunci noul buget sa fie trimis in Parlament pentru aprobare", explica econimistul ING.

Pentru acest an tinta fixata de FMI la deficitul bugetar este de 7,3% din PIB, insa analistii ING estimeaza un nivel de 7,7% din PIB si nu exclud chiar un deficit mai mare. La finalul primelor 9 luni din acest an deficitul bugetar era de 5% din PIB, potrivit declaratiei ministrului de finante, Gheorghe Pogea. In 2010, reprezentantii FMI cer reducerea deficitului bugetar pana la 5,9% din PIB.

"Prin urmare, chiar daca FMI vine in Romania pentru a doua evaluare, nu exista nicio garantie ca Romania va primi cu usurina a treia transa din imprumut. Spre exemplu, cand guvernul s-a prabusit in Letonia in februarie 2009 FMI a intarziat plata unei transe din imprumut din luna martie pana in august. Letonia a primit banii, dar abia dupa ce masuri aditionale privind bugetul pe 2010 au fost adoptate. Deci, chiar si atunci, FMI a pus un accent puternic pe planurile bugetare pentru 2010. In acelasi timp, FMI ar putea adopta din nou o abordare mai blanda fata de Romania", concluzioneaza Nicolaie Alexandru Chdesciuc.

Care sunt principalele criterii de care depinde urmatoarea transa de la FMI:

-adoptarea legii salarizarii unice;
-adoptarea legii restructurarii agentiilor guvernamentale;
-adoptarea legii pensiilor;
-adoptarea bugetului pe anul 2010;

"Este, intradevar, o problema indeplinirea criteriilor impuse de FMI, iar riscurile sunt mari si lupta pentru alegerile prezidentiale ingreuneaza situatia", au declarat, pentru Wall-Street, surse apropiate discutiilor.

Ce s-a intamplat la prima evaluare a FMI

Ce s-a intamplat la prima evaluare a FMIBoardul Fondului Monetar International s-a aratat multumit de rezultatele primei evaluari a acordului de finantare cu Romania, deblocand a doua transa din imprumutul de peste 12 miliarde euro acordat tarii noastre. Jumatate din a doua transa de la FMI, in valoare de 1,85 miliarde euro, a ajuns in rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei, iar restul a avut ca scop acoperirea deficitului bugetar, estimat la 7,3% din PIB in 2009.

A treia transa din imprumutul de la FMI, ce se ridica la 1,409 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere), sau aproximativ 1,5 miliarde euro, urmeaza sa fie deblocata la mijlocul lunii decembrie in cazul in care boardul FMI se va arata multumit de rezultatele celei de-a doua evaluari.

Suma totala primita pana acum de la Fondul Monetar (prin intermediul primelor doua transe) se ridica la 6,088 miliarde DST (n.r. – moneda de cont a FMI), ceea ce reprezinta 6,57 miliarde euro dintr-un aranjament financiar incheiat pe doi ani si negociat la 12,348 miliarde euro.

Imprumutul extern de la FMI care a fost aprobat pentru Romania pe 4 mai 2009 a fost structurat in 8 transe, 3 in acest an, 4 in 2010 si ultima in primul trimestru din 2011.