Romania, la "dieta"

Romania, la "dieta"A treia transa (de aproximativ 1,5 miliarde euro) din imprumutul contractat de Romania de la FMI (12,95 miliarde euro), ce trebuia sa fie incasata in decembrie, va fi amanata pentru anul viitor din cauza crizei politice autohtone, care blocheaza aprobarea bugetului pe 2010.

Singura sansa pe care o mai au autoritatile romane pentru a face rost de aceasta transa este ca, pana pe 10 decembrie, bugetul pe 2010 sa fie aprobat, insa o conditie de baza lipseste Romaniei in acest scenariu: un guvern cu legitimitate parlamentara.

"Conform programului nostru, boardul FMI ar trebui sa se intalneasca pe 15 decembrie pentru a discuta problema Romaniei, astfel ca toate angajamentele tarii ar trebui indeplinite cu cel mult cinci zile inainte. Trebuie sa ne asiguram de o situatie fiscala adecvata in 2010 si pentru asta avem nevoie macar de buget ", a declarat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania.

FMI nu a putut finaliza evaluarea cu privire la situatia Romaniei, motiv pentru care va trimite o noua misiune in tara noastra pentru a finaliza discutiile cu autoritatile, astfel incat a treia transa de bani din imprumutul incheiat sa fie eliberata atunci cand criza politica se va incheia.

“Provocarea cea mare in Romania este sa transpui masurile convenite la nivel tehnic intr-un buget care sa fie elaborat si aprobat. Exista anumite obstacole politice, care fac ca acest lucru sa nu se poata intampla, iar institutiile internationale nu pot face nimic in acest sens. Este necesara o intelegere politica in Romania care sa adopte masurile necesare pentru a respecta tintele convenite in acordul de imprumut si pentru a face ca acest program sa continue si in 2010”, a spus Franks.

In plus, seful misiunii FMI in Romania a precizat ca tara noastra trebuie sa intre "la dieta", pentru ca dezechilibrele politicii fiscale nu pot fi corectate la infinit prin "a strange cureaua".

“Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit. Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a declarat Jeffrey Franks, daugand ca, din pacate, masurile fiscale au fost validate prea tarziu in Romania pentru a mentine deficitul bugetar in tinta pentru 2009.

FMI estimeaza ca, la sfarsitul lui 2009, deficitul bugetar va ajunge la 7,8% din Produsul Intern Brut, depasind tinta de 7,5% convenita in acordul de imprmut. De asemenea, Franks mai avertizeaza: "Fara actiuni suplimentare, previziunea noastra este ca deficitul bugetar va ajunge, in 2010, la 9% din PIB. Impreuna cu Ministerul de Finante am gasit o serie de masuri care dupa ce vor fi adoptate vor conduce la un deficit de 5,9% din PIB in 2010, cel convenit in acord”.

Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010



Care pot fi consecintele deciziei FMI?

Care pot fi consecintele deciziei FMI?FMI nu exclude sa vireze simultan a treia si a patra transa din imprumutul pentru Romania, in cazul in care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca urmatoarea vizita a misiunii sa aiba loc abia la finalul lui ianuarie-inceputul lui februarie.

Astfel, ar exista posibilitatea ca, in functie de evolutia climatului politic intern, institutia sa livreze cumulat Romaniei aproximativ 2,35 miliarde euro (1,5 miliarde euro plus 0,85 miliarde euro), echivalentul urmatoarelor doua transe.

Seful misiunii FMI in Romania si-a exprimat speranta ca in 2010, prin redresarea economiei romanesti, guvernului sa-i fie mai usor sa finanteze deficitul bugetar, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca o parte din urmatoarele transe sa mearga tot in acest sens, ci spre rezervele valutare.

"Finantarea deficitului bugetar cu bani de la FMI este neobisnuita, nu este un lucru pe care il facem in mod uzual. In cazul de fata, am acceptat deoarece situatia financiara a statului era dificila. Ne asteptam ca in 2010 sa fie mai usor. Nu avem o decizie finala in acest sens, deoarece trebuie mai intai sa fie un guvern cu care sa putem discuta", a declarat Franks.

FMI a acceptat ca jumatate din transele a II-a si a III-a din imprumut sa mearga la Ministerul Finantelor pentru finantarea deficitului bugetar.

Alternativa: Ministerul Finantelor a imprumutat aproape 800 milioane de euro de la banci, la o dobanda de 5,25%

Ministerul Finantelor Publice a vandut la sfarsitul saptamanii trecute titluri de stat in valuta cu maturitate la 3 ani in valoare de 793,8 milioane euro, aproape dublu fata de nivelul anuntat, de 400 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25%.

Suma reprezinta jumatate din transa a treia de la FMI, in contextul in care Fondul a amanat acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de 12,95 miliarde euro si Comisia Europeana a anuntat ca a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de 5 miliarde euro.

Astfel, Finantele au atras din piata 54% din suma ofertata de cele 13 banci care au participat la licitatie si care au oferit 1,476 miliarde euro. Cei 13 dealerii primari ai licitatiei au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, ING Bank NV Amsterdam - sucursala Bucuresti, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Aceasta este a doua licitatie de titluri in valuta din acest an, dupa ce, pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda tot de 5,25% denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, in valoare de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial.

In plus, pentru a putea finanta deficitul bugetar, Ministerul Finantelor a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan" si au emis, pana acum, titluri de stat in lei in valoare de 59 miliarde lei (13,9 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Cursul de schimb s-a mentinut sub 4,3 lei/euro, fara reactie la decizia FMI

Cursul de referinta anuntat de BNR s-a mentinut usor sub 4,30 lei/euro, fara sa reactioneze la anuntul despre amanarea celei de-a treia transe de la FMI. Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat, vineri, un curs de referinta de 4,2988 lei/euro, cu 0,02% mai scazut decat cel de joi, cand era de 4,2995 lei/euro.

Banii de la Bruxelles, pe hold

Banii de la Bruxelles, pe hold

Comisia Europeana a amanat acordarea transei de 1 miliard de euro din imprumutul acordat Romaniei pana dupa clarificarea situatiei politice, mai exact pentru 2010.Astfel, CE va putea aproba urmatoarea transa din imprumut in decembrie, daca se indeplinesc conditiiile cerute, dar va vira banii abia in 2010.

"Din punctul de vedere al Comisiei Europene, imediat ce situatia politica se rezolva, nu excludem aprobarea transei, dar pentru virarea banilor este nevoie de cateva saptamani de la luarea deciziei, ca sa avem timp sa luam banii din piata", a declarat reprezentantul Comisiei Europene, Elena Flores (foto).

In acest context, Romania are nevoie de 5 miliarde euro pana la sfarsitul anului cu care sa isi achite obligatiile, suma crescand odata cu amanarea transelor de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a explicat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

"Este o mare problema deoarece cred ca deja suma necesara, in total, s-a ridicat la 5 miliarde euro", a declarat Adrian Vasilescu, potrivit NewsIn, adaugand ca autoritatile romane nu vor putea apela la emisiunea de moneda pentru a suplini necesarul de bani.

Despre cati bani are nevoie Romania, cititi mai multe aici.