1 / 4

Romania, la "dieta"

A treia transa (de aproximativ 1,5 miliarde euro) din imprumutul contractat de Romania de la FMI (12,95 miliarde euro), ce trebuia sa fie incasata in decembrie, va fi amanata pentru anul viitor din cauza crizei politice autohtone, care blocheaza aprobarea bugetului pe 2010.

Singura sansa pe care o mai au autoritatile romane pentru a face rost de aceasta transa este ca, pana pe 10 decembrie, bugetul pe 2010 sa fie aprobat, insa o conditie de baza lipseste Romaniei in acest scenariu: un guvern cu legitimitate parlamentara.

"Conform programului nostru, boardul FMI ar trebui sa se intalneasca pe 15 decembrie pentru a discuta problema Romaniei, astfel ca toate angajamentele tarii ar trebui indeplinite cu cel mult cinci zile inainte. Trebuie sa ne asiguram de o situatie fiscala adecvata in 2010 si pentru asta avem nevoie macar de buget ", a declarat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania.

FMI nu a putut finaliza evaluarea cu privire la situatia Romaniei, motiv pentru care va trimite o noua misiune in tara noastra pentru a finaliza discutiile cu autoritatile, astfel incat a treia transa de bani din imprumutul incheiat sa fie eliberata atunci cand criza politica se va incheia.

“Provocarea cea mare in Romania este sa transpui masurile convenite la nivel tehnic intr-un buget care sa fie elaborat si aprobat. Exista anumite obstacole politice, care fac ca acest lucru sa nu se poata intampla, iar institutiile internationale nu pot face nimic in acest sens. Este necesara o intelegere politica in Romania care sa adopte masurile necesare pentru a respecta tintele convenite in acordul de imprumut si pentru a face ca acest program sa continue si in 2010”, a spus Franks.

In plus, seful misiunii FMI in Romania a precizat ca tara noastra trebuie sa intre "la dieta", pentru ca dezechilibrele politicii fiscale nu pot fi corectate la infinit prin "a strange cureaua".

“Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit. Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a declarat Jeffrey Franks, daugand ca, din pacate, masurile fiscale au fost validate prea tarziu in Romania pentru a mentine deficitul bugetar in tinta pentru 2009.

FMI estimeaza ca, la sfarsitul lui 2009, deficitul bugetar va ajunge la 7,8% din Produsul Intern Brut, depasind tinta de 7,5% convenita in acordul de imprmut. De asemenea, Franks mai avertizeaza: "Fara actiuni suplimentare, previziunea noastra este ca deficitul bugetar va ajunge, in 2010, la 9% din PIB. Impreuna cu Ministerul de Finante am gasit o serie de masuri care dupa ce vor fi adoptate vor conduce la un deficit de 5,9% din PIB in 2010, cel convenit in acord”.

Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri