1 / 4

10% - Un prag psihologic

Rata somajului va atinge un varf in prima parte a lui 2010, dar acesta se va plasa probabil sub 10%, insa vor exista zone nerestructurate ale segmentelor de activitate in care reintegrarea va fi dificila, a declarat economistul Bancii Mondiale, Catalin Pauna (foto).

"Cred ca nu am vazut inca varful pentru rata somajului, acesta va fi atins undeva in 2010, in trimestrul I sau II. Cred ca in continuare companiile vor fi retinute in a face angajari, deoarece au invatat lectia in perioada de criza. Pe de alta parte, intrarile in somaj nu au fost atat de mari cat se preconiza initial. Nu cred ca vom ajunge la o rata de 10%, dar este o parere proprie", a spus Pauna, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a afirmat recent ca rata somajului va ajunge la 10% in prima parte a anului viitor, cand numarul persoanelor fara loc de munca ar putea ajunge la un milion, cifra care-i include si romanii care vor reveni din strainatate.

"Suntem intr-o perioada de criza in care somajul s-a dublat in ultimele noua luni, iar potrivit prognozelor pe care le avem de la FMI se pare ca in prima parte a anului viitor rata somajului va ajunge la 10%. Este vorba de un milion de oameni fara locuri de munca, iar la stabilirea acestei cifre s-a avut in vedere si revenirea in tara a romanilor din strainatate", a spus MIhai Seitan (foto jos).

El sustine, insa, ca in ultima perioada foarte putini romani s-au intors din strainatate, speriati fiind de lipsa locurilor de munca din Romania.

"Foarte multi romani traiesc din somajul bun pe care-l primesc in Spania", a adaugat Seitan.

Rata somajului a urcat la finalul lunii octombrie la 7,1%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri