Basescu isi asuma dreapta politica

Basescu isi asuma dreapta politicaCea mai mica diferenta intre cei doi candidati este data de sondajul Insomar, de 1,1%, iar cea mai mare diferenta apare in exit poll-ul CCSB, de 3,2%. Sondajul CURS indica o diferenta de 2,3%, iar cel al CSOP-IRES de 2,9%. In toate sondajele, al treilea clasat, Crin Antonescu, este cotat la o distanta semnificativa in urma primilor doi, obtinand in jur de 22% din optiunile de vot, scrie NewsIn.

Astfel, in exit poll-ul Insomar, comandat de Realitatea TV, cu rezultate pana la ora 19, Traian Basescu a obtinut cele mai multe voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 32,8% din optiunile exprimate, pe locul al doilea se situeaza Mircea Geoana, cu 31,7%, iar candidatul liberal Crin Antonescu a obtinut 21,8% din voturi.

Traian Basescu a declarat, ieri seara, ca alegatorii au acordat un vot "profund" de dreapta. El a afirmat ca impreuna cu candidatul PNL a strans peste 50%, si a cerut, legat de referendum, convocarea de urgenta a Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei.

"Daca privim cu atentie, constatam ca votul electoratului romanesc a fost unul profund de dreapta. Candidatul sustinut de PDL, PNTCD si alte formatiuni a obtinut impreuna cu candidatul PNL peste 50%, fata de aproape 34% cat am obtinut impreuna in 2004. In opinia mea, este un motiv extrem de serios ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc", a afirmat Basescu.

El a mai spus ca "este cert" ca inregistreaza in primul tur un scor foarte apropiat cu acela pe care l-a obtinut in 2004 intr-o alianta cu PNL.

Geoana, cu ochii pe electoratul celorlalti candidati

Geoana, cu ochii pe electoratul celorlalti candidatiIn sondajul CCSB, comandat de Antena 3, Basescu a obtinut 34,1% din voturi, urmat de Geoana, cu 30,9%, si Crin Antonescu, cu 22,1%.
Exit poll-ul CURS, comandat de TVR1, il plaseaza pe Traian Basescu pe primul loc, cu 33,72%, urmat de Geoana, cu 31,44%, si Antonescu, cu 21,53%.

Candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, a preferat sa le multumeasca alegatorilor care au votat si cu ceilalti candidati.

El a adaugat ca multumirile sale sunt adresate indeosebi celor care si-au exprimat optiunea in favoarea liderului PNL, Crin Antonescu.

"Le multumesc in egala masura celor care au votat cu ceilalti candidati. Si celor care au votat cu domnul Basescu, dar mai ales romanilor care au votat cu domnul Crin Antonescu, care a facut o campanie frumoasa si o campanie care sunt convins ca va avea consecinte bune pentru insanatosirea politicii romanesti", a declarat Geoana.

El a mai multumit si celor care i-au votat pe Sorin Oprescu, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali si Remus Cernea.

“Munca cea mai grea va incepe dupa 6 decembrie. Trebuie sa intelegem, dupa cinci ani de dezbinare, ca ceea ce ne uneste este mai important decat ceea ce ne dezbina", a spus Geoana.


Antonescu ataca sondajele

Antonescu ataca sondajeleIn al patrulea sondaj, realizat de CSOP si IRES la comanda B1 TV si Vox News, Basescu are 33,2%, Geoana 30,3%, iar Antonescu 22%.
Sondajele CSOP il plaseaza pe candidatul UDMR Kelemen Hunor pe locul al patrulea, cu 4,9%, exit poll-urile Insomar si CURS ii atribuie aceasta pozitie candidatului PRM Corneliu Vadim Tudor (4%, respectiv 4,22%), in timp ce sondajul CCSB ii plaseaza pe cei doi la egalitate, cu 3,6%.

Urmatorii clasati sunt independentul Sorin Oprescu, cotat cu 3,18-3,5%, si George Becali, cu 1,4-2%. Ceilalti candidati sunt plasati cu mai putin de 1% din optiuni.

Rezultatele reflecta voturile exprimate pana la ora 19:00, cand, potrivit Biroului Electoral Central, prezenta la vot era de 49,97% pentru scrutinul prezidential.

In cursa pentru Presedintie s-au aflat 12 candidati. Acestia au fost, in ordinea de pe buletinul de vot: Crin Antonescu (PNL), Mircea Geoana (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), Traian Basescu (sustinut de PDL), Sorin Oprescu (independent), George Becali (PNGCD), Ovidiu Cristian Iane (Partidul Ecologist Roman), Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM) , Remus Cernea (Partidul Verzilor), Constantin Ninel Potirca (independent) si Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista).

Crin Antonescu a a avut un discurt ofensiv, declarand, ca sondajele prezentate de televiziuni au fost ieri manipulatoare si sfidatoare pentru romani.

"Domnule Vantu, domnule Voiculescu, sfidati vointa romanilor, dreptul pe care romanii si mai ales tinerii au vrut sa si-l exprime", a spus Crin Antonescu.

Sorin Oprescu a fost mai concret, fiind primul candidat care a ales sa vorbeasca despre voturile sale, alegand sa nu-si exprime sprijinul politic pentru niciunul dintre cei doi candidati finalisti."Voturile romanilor nu se cumpara. Cei care m-au votat sa is idea da votul in turul doi al alegerilor cui le dicteaza constiinta”, a spus Oprescu.