Geoana: Victoria mea este in egala masura a lui Crin Antonescu

Geoana: Victoria mea este in egala masura a lui Crin AntonescuCiteste si Ce a urmat dupa alegeri: Bursa si leul, in suferinta

Candidatul PSD la Presedintie Mircea Geoana le-a multumit, dupa anuntarea exit poll-urilor, celor care l-au votat cat si presedintelui PNL, adaugand ca victoria sa este in egala masura a lui Crin Antonescu.

"Este o noapte frumoasa pentru democratia romaneasca!", a declarat Geoana, potrivit 9AM. El a adresat totodata multumiri aliantei cu PC, dar mai ales liderului PNL Crin Antonescu. "Ii spun lui Antonescu ca ce am facut in ultimele doua saptamani depaseste o simpla coalitie si o simpla majoritate", a declarat Geoana, potrivit televiziunilor de stiri.

Trei exit poll-uri il arata pe primul loc pe Mircea Geoana, cu un avantaj de 1,6 - 3,2% fata de Traian Basescu in turul II al alegerilor prezidentiale, in timp ce al patrulea sondaj ii plaseaza la egalitate pe cei doi candidati.

Geoana le-a mai multumit PNG, PIN, sindicatelor, patronatelor si organizatiilor de revolutionari.

Candidatul PSD a mai spus ca peste cateva zile va fi investit Guvernul Klaus Johannis si a spus ca sustinerea pe care i-a acordat-o Crin Antonescu reprezinta o "datorie de suflet" pe care i-o va purta liderului PNL toata viata.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, ieri seara, ca ii felicita pe presedintele Mircea Geoana si pe Crin Antonescu, iar astazi va avea o intalnire la Bucuresti cu cei doi pentru "stabilirea pasului urmator".

"A fost un rezultat previzibil si astazi (n.red.: duminica) s-au intamplat doua lucruri exceptionale. Primul este prezenta mare la vot, care arata ca politica e importanta pentru romani, si al doilea lucru este acela ca alternanta la putere devine o regula, ceea ce este bine pentru democratia noastra tanara," a spus Johannis, potrivit NewsIn.

Primarul Sibiului, nominalizat ca premier de catre Mircea Geoana, a adaugat ca astazi va fi la Bucuresti pentru a discuta cu Mircea Geoana si Crin Antonescu ceea ce urmeaza sa se intample in continuare.


Basescu: "Sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Geoana"

Basescu: "Sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Geoana"Traian Basescu a declarat, de asemenea, ca a castigat alegerile si ca "probabil" vor fi "diverse manipulari" pe televiziunile care incearca acest lucru de trei ani.

Presedintele in functie a cerut electoratului propriu "sa fie linistit" pana la numaratoarea oficiala a voturilor, proclamandu-se castigator al alegerilor sustinand ca "sondajele corecte" il dadeau castigator la ora 19.00. "Va asigur ca la ora 19.00 sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Mircea Geoana. Castigarea acestor alegeri se datoreaza in primul rand romanilor, peste cinci milioane de romani au avut optiunea clara pentru drumul spre modernizarea Romaniei, un drum care este necesar pentru ca romanii sa ajunga peste un timp la prosperitate. Nu avem alta varianta decat cel propus de mine, cel pe care romanii si l-au asumat prin votul lor si in 22 noiembrie cand au votat pentru reformarea clasei politice romanesti", le-a spus seful statului, cu putin inainte de ora 21.00, simpatizantilor adunati in curtea sediului central al PDL.

Traian Basescu a acuzat ca rezultatele exit-poll-urilor prezentate la televiziuni reprezinta o tentativa de manipulare a opiniei publice. "Veti vedea probabil diverse manipulari pe televiziunile care probabil de trei ani incearca sa manipuleze. Va asigur ca si de aceasta data, ca si in 2004, puteti avea deplina incredere in ce va spun: Am castigat! Marea mea rugaminte la dumneavoastra este ca in intervalul de la ora 21.00 si pana cand se va termina numaratoarea voturilor electoratul meu sa fie linistit si convins ca numaratoarea nu poate fi fraudata", a apreciat Basescu.

El a adaugat ca votul arata ca electoratul roman a ajuns la deplina maturitate din punct de vedere democratic. "Prin votul lor romanii i-au dat dreptate lui Brucan. Au trecut cei 20 de ani de tranzitie si romanii au invatat deplin democratia si s-au manifestat ca atare. Ei sunt interesati de viitorul lor si sunt interesati sa fie condusi de un presedinte jucator si nu de un presedinte jucarie", a adaugat Basescu.

Antonescu: "Votul a eliberat Romania"

Antonescu: "Votul a eliberat Romania"Antonescu: Le multumesc celor care au dat Romaniei o sansa pe care politicienii n-au voie s-o rateze

Prezent la sediul de campanie al PSD, liderul PNL Crin Antonescu l-a felicitat pe Mircea Geoana si le-a multumit romanilor ca au mers la vot, indiferent care le-a fost optiunea, facand un apel si la colegii sai de partid,sa stea "pe metereze in aceasta noapte grea si sa pazeasca voturile oamenilor".

"Va doresc succes si il rog pe Dumnezeu sa va dea dumneavoastra si noua puterea de a incepe un capitol nou si bun in istoria Romaniei. Va multumesc in numele partidului meu, in numele meu tuturor romanilor care au venit la vot, indiferent pe cine au votat. Le multumesc celor care au inteles ca e nevoie de schimbare si prin votul lor au eliberat Romania si i-au dat o sansa pe care noi, oamenii politici, nu avem voie sa o ratam. In frunte cu presedintele nou ales, Mircea Geoana, vom reconstrui Romania", a spus Crin Antonescu, potrivit NewsIn.

Ce scrie presa internationala

Ce scrie presa internationalaFostul ministru roman de externe Mircea Geoana si lider al social-democratilor a revendicat victoria duminica in alegerile prezidentiale, dar rezultatele sunt disputate, relateaza New York Times.

Presedintele in exercitiu Traian Basescu a refuzat sa se declare invins, acuzand manipulari din partea presei si declarandu-se adevaratul castigator.

Rezultatele oficiale nu au fost anuntate, dar, bazandu-se pe exit poll-urile ce ii dau mai mult de 51% din voturi, Geoana a spus ca l-a invins pe Basescu, dupa o campanie dura marcata de scandaluri si atacuri politice.

"Victoria este cea a normalitatii si a bunului simt si a tuturor romanilor care doresc o viata mai buna", a spus Geoana, in fata sustinatorilor care il aclamau la sediul partidului, scaldat in rosu, galben si albastru, culorile steagului Romaniei. "Cand poporul roman este unit, nimeni nu ne poate opri", a subliniat Geoana.

Basescu a avut un usor avans in fata lui Geoana la primul tur, din noiembrie, dar Geoana a obtinut sustinerea importanta a candidatului situat pe locul trei, Crin Antonescu, din Partidul Liberal.

In interviuri la sectii de votare din capitala, romani dezamagiti au spus ca s-au dus la vot pentru a obtine schimbarea si o stabilitate politica, intr-un moment de probleme economice. Insa, in loc sa se concentreze pe economie, care se va comprima cu 8,5% anul acesta, saptamana de dinainte de alegeri a fost dominata de o inregistrare video dintr-un miting de campanie din 2004 in care Basescu pare sa loveasca un baiat de 10 ani in plina figura.

Echipa de campanie a presedintelui a spus ca imaginile au fost trucate, dar ele au devenit omniprezente la televiziuni si subiect de dezbateri continue la posturile de radio. "Cred ca inregistrarea a fost modificata, dar nu conteaza. Si a avut efectul asupra oamenilor, indiferent daca a fost reala sau nu", spune Mihai Toma, 25 de ani, un contabil care a spus ca a votat pentru Geoana.

Imaginile au parut sa rezoneze cu alegatorii partial pentru ca Basescu, fost capitan de nava care a devenit primar al Bucurestiului si a facut campanie pentru presedintie bazandu-se pe lupta anticoruptie, are o reputatie de certaret. El a supravietuit unei tentative de demitere in 2007, castigand un referendum prin care opozantii doreau sa il inlature.

"A inceput ceva. Sa-l lasam sa termine", spunea Costel Firica, 55 de ani, sustinator al lui Basescu, dupa vot.

Geoana a incercat sa se pozitioneze ca o influenta diplomatica, in comparatie cu combativul Basescu. Geoana a promis ca il va numi pe independentul Klaus Johannis, primar popular al orasului Sibiu, in functia de premier, daca va fi ales.

"A fi agresiv este bine, dar nu tot timpul, asa cum a facut Basescu in ultimii ani", spune Anamaria, 35 de ani, care a declarat ca a votat cu Geoana pentru stabilitate politica. "Nu poti lucra asa", subliniaza el.