1 / 4

Zalduendo: Criza a venit pe doua canale

Studiul care descrie impactul crizei financiare asupra Europei de Est si fostelor tari membre ale Uniunii Sovietice indica faptul ca tarile cu economii emergente si in curs de dezvoltare vor experimenta cea mai puternica comprimare.

“Aceasta contractie este cauzata partial de integrarea profunda a regiunii in economia globala, in numeroase domenii, cum ar fi cel comercial, financiar si cel legat de migratia fortelor de munca”, a afirmat Juan Zalduendo (foto), economist-sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala (EAC) si co-autor al studiului.

Zalduendo a explicat ca actuala criza a lovit tarile integrate financiar prin doua canale. In primul rand, aparitia reducerii globale a efectului de parghie, declansata in principal de problemele din pietele financiare ale tarilor de origine, care impreuna cu relaxarea cresterii din domeniul imobiliar in unele state, au redus disponibilitatea creditorilor de a finanta deficitele de cont curent.

Totodata, criza a fost determinata si de un declin al exporturilor catre Europa de Vest din cauza ca recesiunea a avut un impact negativ asupra randamentului si ocuparii fortei de munca in economii deschise mai mici, precum Republicile Ceha si Slovaca, Estonia si Ungaria, in care aceste venituri se ridicau la 70-80% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2008.

Totusi, aceasta reducere a exporturilor a afectat intr-o masura mai mica economiile mai mari ca Romania si Polonia, in care raportul corespunzator a variat intre 30-40%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri