Romania, egala cu Cipru la scadere

Romania, egala cu Cipru la scadereAstfel, potrivit datelor revizuite, economia Romaniei s-a comprimat in trimestrul III cu 0,6%, a patra scadere la nivelul Uniunii Europene, egala cu declinul inregistrat de Cipru, care a fost revizuit in urcare fata de estimarea anterioara.

Economia a scazut in 2009 cu 7%, iar Romania s-a incadrat in tinta de deficit de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2009, arata datele preliminare ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), a declarat recent secretarul de stat din MFP, Gheorghe Gherghina.

Cele mai mari scaderi

Cele mai mari scaderiCele mai mari scaderi au fost inregistrate de Letonia (-4%), Estonia (-3%), Ungaria (-1,8%). Grecia, Spania si Marea Britanie au mai raportat scaderi ale produsului intern brut fata de perioada aprilie-iunie 2009, de 0,4%, 0,3%, respectiv 0,2%, scrie NewsIn.

La nivelul intregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 26 state membre.

Bulgaria este singurul stat membru care nu a prezentat date privind evolutia produsului intern brut in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrele anterioare.

Top cresteri

Top cresteriCele mai importante avansuri ale economiei le-au inregistrat Lituania (6,1%), Luxemburg (4,2%), Slovacia (1,6%) si Slovenia (1%). Au mai inregistrat cresteri ale economiei Cehia, de 0,8%, Portugalia si Germania, de cate 0,7% fiecare, Danemarca si Italia, cu cate 0,6%. Austria, Belgia, Olanda si Polonia au avut avansuri de cate 0,5%.

Economia Maltei a crescut cu 0,4% fata de trimestrul II, cele ale Irlandei, Frantei si Finlandei, cu cate 0,3%, iar cea a Suedia, cu 0,2%.

A opta scadere a PIB-ului

A opta scadere a PIB-uluiFata de trimestrul III din 2008, Romania a avut in iulie-septembrie 2009 a opta scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 7,1%, inaintea sa fiind Letonia, cu o comprimare a economiei de 19,3%, urmata de Estonia, cu 15,6%, Lituania, cu 14,2%, Finlanda, cu 8,8%, Slovenia, cu 8,5%, Ungaria, cu 7,9% si Irlanda, cu 7,6%.

Pe ansamblul intregii UE, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4%, potrivit datelor revizuite ale biroului european de statistica.

Eurostat a mai aratat ca economia SUA a crescut cu 0,6% fata de trimestrul precedent, insa a scazut cu 2,6% fata de trimestrul III din 2008. In cazul Japoniei, cresterea fata de trimestrul anterior a fost de numai 0,3% in trimestrul al treilea, in timp ce declinul fata de trimestrul similar din 2008 a fost de 4,7%.