1 / 4

Deficitul bugetar al Romaniei ramane ridicat

Statele din toate tarile s-au luptat in 2009 cu deficite bugetare in crestere si au fost nevoite, in unele cazuri, sa recurga la masuri extreme.

Guvernul roman nu a fost nici el ocolit de scaderea drastica a veniturilor din impozite, dar masurile adoptate de autoritatile romane nu au condus la o reducere ampla a deficitului bugetar, ci doar la mentinerea acestuia in tintele agreate cu Fondul Monetar International in acordul de finantare externa.

“Guvernul roman a luat o serie de masuri pentru a incerca sa acopere deficitul de venituri la bugetul de stat, ca de exemplu, anularea deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul la calculul TVA si a impozitului pe venitul personal, ca si obligatia firmelor de a plati un impozit prezumtiv sau a firmelor mici de a plati un impozit minim. Dar deficitul bugetar ramane ridicat, la aproximativ 7,5%", a declarat Niculae Done, senior tax partner la KPMG Romania.

Insa, jumatate din banii din transa a treia si a patra din imprumutul de la FMI (2,3 miliarde euro in total) vor merge la finalul acestei luni la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar, iar cealalta jumatate va ajunge la banca centrala. In aceste conditii, nevoia financiara a statului roman ar trebui sa se reduca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri