1 / 4

Bogdan Baltazar: Masura propusa arata o situatie tensionata la vistierie

Pensionarii platesc, conform reglementarilor actuale, impozit pe venit de 16% pentru pensiile de depasesc 1.000 de lei, iar cel sub acest plafon sunt scutite de impozit. Pensia minima platita de stat este de 350 de lei.

"Masura discutata arata o situatie destul de precara a bugetului din punct de vedere al veniturilor. Pensiile sub 1.000 de lei nu trebuie sa fie impozitate pentru ca oricum ele sunt prea mici", a declarat pentru Wall-Street analistul Bogdan Baltazar (foto).

Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltzar, considera ca nici pensia sa de aproximativ 4.000 de lei nu ar trebui sa fie impozitata pentru ca veniturile din care au fost constituite contributiile pentru aceasta pensie au fost deja impozitate.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declarase intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv cele din pensii, ca modalitate de a extinde baza de impozitare si de a majora ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie ce depaseste 1.000 de lei, pensiile sub acest plafon fiind scutite de impozit.

"Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat.

"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.

Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista 3 milioane de platitori de contributii la pensii si 6 milioane de pensionari.

"Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a completat Vladescu.

Ministrul a subliniat ca posibilitatea extinderii impozitarii pensiilor trebuie gandita in contextul modernizarii intregului sistemul de taxe si impozite, in sensul cresterii coerentei acestuia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri