1 / 3

Deficitul bugetar trebuie sa coboare la 5,9% din PIB in 2010

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de guvernul Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International este de 31,9 miliarde lei, in conditiile unor venituri de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli de 131,3 miliarde lei, potrivit unei scrisori suplimentare la acordul de finantare de tip stand-by ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

Cea mai mare parte a acestui deficit este estimat a fi realizat in ultimul trimestru din 2010.

FMI a fixat deja si tintele trimestriale de deficit, obiectivul pricipal al autoritatilor romane fiind acela de a reduce deficitul bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 7,2% anul trecut.

"Este posibil ca Ministerul Finantelor sa nu reuseasca sa se incadreze in tinta de deficit bugetar, dar pentru moment 5,9% din PIB este plauzibil", a declarat Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania, care prognozeaza un deficit bugetar de aproximativ 6,5 - 6,5% din PIB sau circa 34 mliarde lei, fata de 31,9 miliarde lei, cat a estimat guvernul.

Pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit este de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro). Deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa limitele pentru a doua parte a anului reprezinta doar tinte indicative ce au fost stabilite pe baza actualelor proiectii macroeconomice.

Proiectiile au la baza prognozele macroeconomice convenite cu FMI, ce indica o crestere economica de 1,3% in acest an, dupa contractia severa de anul trecut, de 7,2%.

FMI a mai stabilit si limite trimestriale de cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat: 32,9 miliarde lei pentru primele trei luni si 65,1 miliarde pentru prima jumatate a anului. Dupa primele noua luni, cheltuielile ar trebui sa fie de cel mult 97,5 miliarde lei, iar pentru finalul anului este prevazut un nivel de 131,3 miliarde lei.

"Daca exista angajament din partea autoritatilor, cheltuielile pot fi tinute sub control, dar anumite categorii de venituri nu vor inregistra cresterile estimate. As vrea sa subliniez ca veniturile din contributii la asigurari sociale sunt estimate a se majora cu 4%, nivel ce pare destul de optimist in conditiile in care somajul ar mai putea urca, iar salariile s-au redus", a explicat Chidesciuc.

Veniturile bugetului consolidat sunt estimate la 37,8 miliarde lei in primele trei luni, 77,6 miliarde in primul semestru, 119,5 miliarde dupa noua luni si 161,8 miliarde pentru intregul an.

Citeste aici cum vede FMI sectorul bancar romanesc.

Ce tinte a stabilit FMI pentru Romania. Vom reusi sa le respectam?Articole recomandate