2 / 4

Cheltuielile de personal trebuie sa scada cu 0,2% din PIB, prin disponibilizari

Autoritatile romane s-au mai angajat in fata FMI sa inghete salariile personalului bugetar in 2010, sa scada primele si sa continue reducerea numarului de angajati la stat.

"Vom implementa masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor, cu exceptia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB)", se explica intr-un act ce a fost adoptat de guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Eficienta angajatilor din sectorul public din Romania este printre cele mai slabe din Europa, in contextul in care 10,2% din PIB se duce catre cheltuieli cu salarizarea bugetarilor, sustine ministrul Finantelor publice, Sebastian Vladescu (foto).

"In Romania chetuielile bugetare sunt mult peste eficienta, mult peste ceea ce ne putem permite", a declarat Vladescu.

Astfel, guvernul s-a angajat sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB (aproximativ 240 milioane de euro) prin disponibilizari din sectorul public, iar o reducere similara ar urma sa fie facuta prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime.

"Reducerea cheltuielilor cu 0,2% din PIB este o masura ce poate fi realizata pentru ca, in primul rand produsul intern brut va reincepe sa creasca in acest an deci va fi necesara o reducere a cheltuielilor mai mica", sustine economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.

Masurile impuse de FMI sunt necesare pentru ca guvernul sa se incadreze in deficitul bugetar de 5,9% din PIB in 2010. Atingerea tintei de deficit presupune ajustari bugetare de 2,5% din PIB, din care 0,6% din PIB reprezinta venituri suplimentare la buget si 1,9% din PIB - reduceri de cheltuieli.

Sebastian Vladescu a precizat ca autoritatile nu au stabilit inca un numar de disponibilizari in sectorul public pentru a se reduce cheltuielile de personal.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri