1 / 4

Miza pe taxe

Nivelul actual al contributiilor la asigurari sociale (CAS) ar trebui redus pentru a stimula angajatorii sa creeze noi locuri de munca, iar Guvernul ar trebui sa creasca valoarea altor taxe pentru a strange bani la bugetul de stat, apreciaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

“CAS-ul ar trebui micsorat, iar Guvernul ar trebui sa majoreze alte taxe pentru a face rost de bani la buget, care sa nu afecteze mediul privat. In prezent, exista un dezechilibru foarte mare intre nivelul CAS si celelalte taxe. Atat timp cat CAS-ul se pastreaza la valoarea actuala, este normal ca angajatorii sa gaseasca tot felul de vehicule prin care sa nu mai plateasca CAS. Prin urmare, nivelul de impozitare ar trebui schimbat daca autoritatile isi doresc sa pastreze si sa creeze locuri de munca”, spune Florin Pogonaru (foto).

In prezent, contributiile la asigurari sociale sunt de 31,3 (20,8 la angajator si 10,5% la angajat).

O scadere a CAS-ului nu ar trebui compensata, insa, de o modificare a valorii actuale a TVA (19%) si a cotei unice.

“Daca vrem sa avem in continuare locuri de munca si investitori straini in Romania, o conditie sine qua non este (conditie in lipsa careia nimic nu funtioneaza – n.red.) este sa pastram cota unica la nivelul actual. De asemenea, pe langa investitiile straine, este necesar sa mentinem si sa sustinem si consumul local. Daca nu vom fi atenti la consumul intern, riscul ar fi generarea unui somaj endemic”, mentioneaza Pogonaru.

Numarul somerilor a crescut in ianuarie la aproape 741.000, cu peste 31.500 fata de nivelul din decembrie, iar rata somajului a ajuns la 8,1%, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Numarul de someri a crescut deja in Romania timp de 19 luni consecutiv.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri