1 / 7

Un guvern tot mai realist...

Guvernul Romaniei a luat in calcul, intr-un scenariu pesimist, o crestere economica de doar 0,2% in 2010, semnificativ mai mica fata avansul de 1,3% prevazut in scenariul de baza.

Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata de scenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie.

"Diferentele majore in scenariul de risc fata de scenariul de baza sunt date de continuarea reducerii investitiilor in anul 2010 si revenirea mai lenta a acestora pe termen mediu, cererea externa si consumul mai reduse si ca urmare o ajustare suplimentara cu 0,3 puncte procentuale a deficitului de cont curent", se explica in editia revizuita a Programului de Convergenta asumat de Romania pentru perioada 2009 - 2012.

Scenariul de baza are in vedere un nivel al deficitului de cont curent pana la 5,1% din PIB, usor mai ridicat fata 4,6% in 2009, dar cu mult sub nivelul de aproximativ 12% in 2008. Pe de alta parte, scenariul de risc prevede ca deficitul de cont curent se va ajusta in 2010 pana la 4,8% din PIB ceea ce se traduce prin faptul ca, in varianta pesimista, contractia economica va continua in 2010.

"Similar, numarul de salariti continua sa scada in anul 2010 iar revenirea angajarii in economie este mai redusa in timp ce somajul se mentine la un nivel ridicat pe intreg orizontul de proiectie", precizeaza autoritatile romane.

In scenariul de risc prezentat de Guvern rata somajului va urca in acest an pana la 9%, de la 7,8% in 2010 si se va reduce abia incepand cu anul 2011.

"Magnitudinea recesiunilor si revenirilor economice este in general subestimata, pe partea veniturilor bugetare subestimarea este semnificativa in cazul veniturilor cu baze volatile, precum impozitul pe profit, in timp ce taxele legate de piata muncii sunt in general supraestimate in etapa de reluare a cresterii economice", explica Finantele.

Impactul scenariului de risc asupra finantelor publice a luat in considerare o evolutie defavorabila a veniturilor bugetare, in principal a celor directe si a contributiilor sociale ca urmare revigorarii lente a pietei muncii, aceeasi dinamica fiind la baza presiunilor asupra cheltuielilor cu asistenta sociala, in special a celor pentru somaj.

Ca urmare deficitul guvernamental (calculat conform metodologiei ESA95) se adanceste continuu fata de scenariul de baza cu pana la 0,9 pp in anul 2012.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri