1 / 3

Concordatul preventiv si mandatul ad-hoc - alternative la insolventa

Multe firme au ales in 2009 si in prima parte a lui 2010 sa intre in procedura de insolventa pentru a putea face fata dificultatilor financiare cu care se confrunta, insa exista si alte alternative de a rezolva problemele financiare - concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc.

"Dificultatea este o stare pe care insasi compania o recunoaste. Nu este starea de insolventa, este starea anterioara insolventei. Concordatul prevenitv este o solutie realizata cu asistenta unui profesionist in lichidare prin care se negociaza inghetarea unor datorii, eliminarea unor penalitati sau reesalonarea datoriilor. Este o procedura foarte utila pentru companiile care se afla in dificultate si este indicat sa inceapa sa o foloseasca", sustine avocatul Dinu Petre (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Mai clar, concordatul este un mecanism de evitare a insolventei ce consta intr-o intelegere intre debitor si creditori prin care se stabileste modalitatea prin care debitorul aflat in dificultate financiara isi va plati datoriile. Aceasta procedura presupune ca debitorul sa recunoasca ca are dificultati financiare si sa caute impreuna cu creditorii modalitati de a se redresa.

Pe langa concordatul preventiv, cealalta alternativa pe care companiile o au la dispozitie o reprezinta mandatul ad-hoc.

"Mandatul ad hoc este un mandat dat pe o perioada foarte scurta de timp lichidatorului care negociaza in parte cu fiecare dintre creditori", explica avocatul Dinu Petre.

Aceasta alternativa, mandatul ad-hoc este, mai exact, o pro­cedura confidentiala, de­clansata la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de in­stan­ta, negociaza cu creditorii pentru a realiza o intelegere intre acestia si debitor astfel incat compania sa depaseasca starea de dificultate financiara.

"Credem ca mandatul ad-hoc este o solutie care ar trebui promovata pentru toate firmele care incep sa isi dea seama ca se afla in dificultati financiare. Procedura are foarte multe avantaje: este foarte scurta, cel mult 90 de zile, iar in acelasi timp este si confidentiala", a explicat Luminita Ristea.

Mandatarul poate propune creditorilor stergeri, reesalo­nari sau reduceri partiale de datorii, iar debitorului ii poate sugera diverse masuri de imbunatatire a situatiei sale financiare.

Luminita Ristea si Dinu Petre se afla la conducerea Nexia Romania, in calitate de presedinte si, respectiv, vice-presedinte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri