1 / 5

Criza se va termina cand somajul va incepe sa scada

Seful Fondului Monetar International - institutia care vegheaza asupra sistemului financiar global -, Dominique Strauss-Kahn (foto), s-a aflat ieri intr-o scurta vizita in Romania pentru a discuta despre cauzele, efectele, dar si lectiile crizei economice.

Francezul Dominique Strauss-Kahn este, in mod clar, cel mai realist economist care a venit in Romania pentru a spune lucrurilor pe nume pe timp de criza. El a explicat ca somajul urmeaza sa mai creasca in Romania si, desi autoritatile romane deja vorbesc despre revenire, o sa iesim din criza abia atunci cand rata somajului va incepe sa scada.

"Unii dintre romani o sa isi piarda locurile de munca in urmatoarele luni, in aprilie, mai, iunie... Pentru ca rata somajului nu o sa scada asa de repede, dar autoritatile trebuie sa se lupte pentru a sustine economia si trebuie sa isi faca temele", a declarat seful FMI in cadrul discursului tinut in Aula Magna pentru studentii Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Rata somajului din Romania a urcat in februarie la 8,3%, dupa ce in ianuarie se plasa la 8,1%. Peste 20.000 de persoane din sectorul privat sau cel public au devenit someri doar in luna februarie, numarul total al acestora ajungand la 762.375.

"Chiar daca primele semne de revenire au aparut, chiar daca economia va creste, asta nu inseama ca s-a terminat criza, iar rata somajului va continua sa mai creasca cateva luni. Criza nu se va termina pana cand rata somajului nu va incepe sa scada", a mai declarat Dominique Strauss-Kahn (DSK in presa internationala), fara a face estimari pentru nivelul pana la care va urca rata somajului in Romania.

Declaratiile sefului FMI, desi poate ii sperie pe romani, sunt cu mult mai realiste decat cele ale autoritatilor romane. Presedintele Traian Basescu ne spunea acum cateva zile "sa nu ne mai lamentam atat de rata somajului", iar ministul Muncii, Mihai Seitan, sustinea in ianuarie ca rata somajului s-a oprit din crestere, dar datele statistice l-au contrazis.

INTREBAREA PENTRU CITITORI: Sa ne lamentam mai putin in privinta somajului?


Sursa foto: Mediafax/ Andreea Balaurea


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri