Nivelul scazut al cererii interne va ajuta la continuarea tendintei dezinflationiste

Nivelul scazut al cererii interne va ajuta la continuarea tendintei dezinflationisteCererea interna diminuata va sustine in continuare tendinta dezinflationista, iar rata inflatiei va cobori pana la 4,2% la finalul lui 2010, potrivit estimarilor UniCredit.

„Rata inflatiei va reintra in intervalul tintit de banca centrala in acest an, ceea ce imbunatateste perspectivele procesului de convergenta a ratelor dobanzilor catre nivelul zonei euro, in perspectiva adoptarii monedei unice in 2015”, a declarat Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

BNR a implementat o scadere cu 150 de puncte de baza a dobanzii de politica monetara in acest an, in timp ce dobanzile interbancare au coborat chiar mai jos decat dobanda cheie, pe fondul persistentei unei lichiditati abundente pe piata.

„Relaxarea politicii monetare a fost sustinuta de aprecierea leului si de procesul de dezinflatie. Ne asteptam ca urmatorul pas sa duca dobanda la 6,25%, dupa urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al bancii centrale, nivel prognozat sa ramana constant pana la finalul lui 2010. Cu toate acestea, o miscare mai ampla nu este exclusa, avand in vedere ca o revitalizare a activitatii de creditare nu este inca vizibila, iar aprecierea leului ofera conditiile potrivite pentru relaxarea politicii monetare”, a explicat Rozalia Pal, adaugand ca este plauzibil ca BNR sa decida si noi reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO), dar mai probabil in a doua parte a anului.

Derapajele bugetului de stat raman principalul risc pentru 2010

Derapajele bugetului de stat raman principalul risc pentru 2010Romania a inregistrat un deficit al bugetului consolidat de 1,08% din PIB in primele doua luni din 2010 si tinteste sa reduca deficitul bugetar de la 7,4% din PIB in 2009 la 5,9% din PIB in 2010.

„Pentru a reusi acest lucru, sunt necesari noi pasi in adoptarea unor ample reforme structurale pentru reorganizarea sectorului public (legea unitara a salarizarii, legislatia revizuita a pensiilor si reorganizarea agentiilor de stat). In consecinta, rezistenta sociala fata de aceste masuri s-ar putea amplifica in perioada urmatoare”, explica economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Pe de alta parte, reprezentantii FMI au ramas optimisti, considerand ca Guvernul poate corecta derapajele inaintea urmatoarei vizite de reevaluare, de la sfarsit de aprilie – inceput de mai.

„Vedem un risc important ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ, pe fondul presiunilor sociale, care sunt insa contracarate de ancorarea cheltuielilor publice prin acordul cu FMI si de restructurarile din sectorul public. In consecinta, prognoza noastra pentru deficitul bugetar s-a imbunatatit, aproape de nivelul tintit pentru anul acesta, cu ajustari suplimentare in urmatorii ani”, a detaliat Rozalia Pal.

Prognoza UniCredit pentru deficitul bugetar al Romaniei in 2010 este de 6%.

Perspectiva ratingului suveran depinde de performanta fiscala

Perspectiva ratingului suveran depinde de performanta fiscalaEvolutia fiscala si finantarea externa, conditionate de acordul de tip stand-by cu FMI si UE, continua sa fie cruciale pentru perspectiva de credit, sustin reprezentantii UniCredit.

„ Asistenta FMI si corectia puternica a balantei de plati au adus stabilitate in Romania, fapt reflectat si de imbunatatirea perspectivelor de rating de catre Fitch si S&P de la negativa la stabila in februarie, respectiv martie”, a declarat Rozalia Pal.

Dezechilibrul extern al Romaniei s-a corectat anul trecut, iar deficitul s-a restrans la 4,4% din PIB, fiind acoperit in proportie de 97% de investitii straine directe. Pentru 2010, UniCredit prognozeaza un nivel al deficitului de cont curent de 5,1% din PIB

„Aprecierea leului s-a dovedit sustenabila si ne-am revizuit in usoara scadere prognoza pentru cursul de schimb, pe care il vedem osciland in jurul nivelului de 4,1 lei/euro in acest an, sustinut in continuare de randamentele relativ ridicate oferite de piata locala si de imbunatatirea sentimentului investitorilor fata de Europa emergenta”, explica economistul UniCredit.