1 / 5

Fondurile europene trebuie privite ca fonduri de investitii, daca vrem sa ajungem ca Polonia

Romania trebuie sa invete din povestea de succes a Poloniei sa atraga mai multe fonduri europene, dar si sa invete sa le utilizeze corect si sa finalizeze cat mai multe programe finantate din fonduri europene.

“Fondurile europene sunt chiar utile si, daca sunt folosite eficient, chiar produc restructurare, produc dezvoltare, competitivitate si chiar sustenabilitate. Mirarea fata de Polonia nu a fost ca a avut crestere economica, ci ca a avut o crestere in cativa ani chiar in timpul crizei, iar ei spun foarte clar ca au reusit datorita faptului ca au luat fondurile europene drept investitii intr-o perioada in care investitiile nu veneau de nicaieri, mai ales investitiile straine”, a declarat Vasile Puscas (foto), consultant specialist pentru programe europene la Banca Transilvania.

Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009, avansul economiei fiind de 1,7%, in timp ce toate celelalte state membre se aflau in recesiune, inclusiv Romania, care a inregistrat o contractie a Produsului Intern Brut de 7,1%.

Noi, romanii, am privit aceste surse financiare ca fiind surse de asistenta sociala economica, nu de investitii economice, obisnuindu-ne in doua decenii sa stam cu mana intinsa dupa tot felul de proiecte de asistenta. Acum este vorba de proiecte de dezvoltare care au fondurile europene drept sursa de investitii. Trebuie sa gandim altfel, trebuie sa ne schimbam nu mentalitatea, ci cultura economica si de piata”, a subliniat Vasile Puscas.

In perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Vasile Puscas a fost Ministru Delegat in guvernul Adrian Nastase, Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.

“Eu cand negociam spuneam asa: Intr-o dimineata o sa va treziti in Uniunea Europeana! Acum, sfatul meu este: Sa ne trezim ca suntem in Uniunea Europeana si sa lucram pe programele europene pentru ca sunt programe care vizeaza evolutia noastra pe termen lung. In ultimele doua decenii, afacerile din Romania, mai ales cele realizate de catre autohtoni, au fost percepute si concepute pe termen scurt, conjunctural, dar acum am intrat in alta lume si trebuie sa ne miscam”, atrage atentia Puscas.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri