1 / 5

Macro: Exporturile vor stimula revenirea economiei

Romania ar putea inregistra in acest an o crestere economica cuprinsa intre -0,5% si 1%, in functie de situatia din a doua parte a anului si de evolutiile pe plan international, a declarat directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun (foto).

In opinia sa, cresterea economiei romanesti va fi stimulata de revigorarea exporturilor, motiv pentru care Banca Nationala a Romaniei (BNR) intervine pentru mentinerea monedei nationale la un nivel mediu, fara a se intari prea puternic, pentru a pastra competitivitatea la export a produselor romanesti.

O revenire a economiei prin stimularea exporturilor va creste, insa, dependenta Romaniei de perspectivele economice ale zonei euro, subliniaza Craciun, care estimeaza ca revigorarea economica "va fi intarziata fata de zona europeana".

“Cresterea exporturilor a avut rol esential in aprecierea economiei Romaniei, desi in ultimii ani a crescut mult si rolul consumului intern, alimentat de dinamica creditului. Anul acesta nu ar fi realist sa ne asteptam la o crestere a consumului intern, pentru ca somajul va continua sa creasca, politica salariala a sectorului privat si poate si a celui public este foarte prudenta. Pe de alta parte, ritmul de creditare va ramane foarte scazut”, a explicat Craciun.

El considera ca primul trimestru nu este foarte relevant pentru performanta intregului an si ca evolutia din Romania va depinde si de ceea ce se intampla pe piata internationala.

"Am plecat de la ideea ca primul trimestru al anului va arata primii muguri ai revenirii economice, dar este posibil sa nu fie asa. Asteptarile de crestere economica aluneca din ce in ce mai mult spre sfarsitul anului. Estimez un interval cuprins intre -0,5 si 1% la sfarsitul acestui an", a afirmat Craciun.

Directorul de investitii al Eureko Pensii anticipeaza o presiune mai mare pe aprecierea leului in perioada verii si o tendinta de depreciere la sfarsitul acestui an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri